ТРАГИЧНА судбина српског народа у овом времену последица је србофобије, која је угаони камен новог светског (антихришћанског) поретка. Актуелни режим у Подгорици жели да изведе Црну Гору из источно-православног цивилизацијског круга, коме припада више од хиљаду година, и да јој наметне западно-римокатолички културолошки образац, што је још 1991. у интервјуу „Гласу концила“ (званичном гласилу Римокатоличке цркве у Хрватској) разрадио тада водећи црногорски идеолог, оснивач Дукљанске академије, а данас истакнути члан ЦАНУ, Јеврем Брковић. Он је, између осталог, истакао: „Ја сутра на том дивном нашем Јадранском мору, поморју и узморју, видим једну будућу медитеранску, јадранску унију, коју ће чинити Албанија, Црна Гора и Хрватска.“

Ради се, дакле, о „душевном прерађивању“ Црне Горе и конструкцији новог идентитета. Уосталом, из Ђукановићевог најближег окружења је недавно лансирана теза да ће највећи успех савремене Црне Горе бити њено увлачење у НАТО и радикалан отклон од православља.

Овако др Будимир Алексић, руководилац недавно основаног Института за српску културу у Црној Гори, за „Новости“ коментарише амбијент у којем егзистира српски народ. На наше питање, како одбранити српски идентитет и културу, одговара да је за то најбољи лек оснивање културних установа, које се баве истраживањем и презентовањем богатог културног и духовног наслеђа.

– Познато је да се историјска и национална свест најсигурније и најтрајније чувају у културним институцијама. То су, уосталом, знали још почетком 19. века Срби у Аустроугарској, па су 1826. године у Пешти основали Матицу српску. Наше културно и духовно наслеђе у Црној Гори постало је предмет бруталне отимачине и бескрупулозног присвајања, с једне стране, а с друге културоцидног затирања и елиминације. Тако се српски језик, којим се на овим просторима говори од памтивека, преименује у тзв. црногорски, а ћирилично писмо се протерује из државних институција и јавне свести.

* Фалсификује се и манипулише и Његошевим делом?

– Тако је. Његово дело се черечи и фалсификује, а све под фирмом „новог читања“. Заправо, Његошево дело је постало предмет политичких манипулација протагониста црногорског сепаратизма. Њихов захтев да се редефинише тумачење поезије и Његошевог дела уопште, треба посматрати у оквирима једне шире стратегије, чији је циљ да се потре целокупна историја, традиција и меморија Црне Горе, и наметање новог идентитета Црногорцима: уместо српског и православног, жели им се наметнути нови „црвено-хрватски“ идентитет. То је данас државни пројекат. Суштина те конструкције је у ставу да су Црногорци по националности били Црвени Хрвати, који су исповедали католичку веру, а које је „поправославио“ и „посрбио“ Свети Сава, а ту његову делатност су наставили и развијали Петровићи, а посебно Његош. За црногорске сепаратисте и неке исламске кругове у Црној Гори, Његош је „геноцидни песник и идеолог етничког чишћења“.

* Како зауставити дукљанску лажну историографију, језике?

– То се може (и мора) зауставити одлучном борбом за очување властитог идентитета, за очување традиционалних вредности и успостављање слободе и демократије у Црној Гори. Та се борба мора водити и у Скупштини Црне Горе, и у медијима, и уз помоћ културних установа. Сменом актуелног режима, који спроводи дукљанско-монтенегрински идеолошки пројекат, и успостављањем демократског поретка, који би гарантовао слободу научног стваралаштва и спровео деполитизацију образовног система, била би заустављена дукљанска хистерија и све друге аномалије.

НАЈВАЖНИЈИ ЗАДАЦИ ИНСТИТУТА

Најважнији задатак Института за српску културу је да чува, негује и унапређује културу, дух и стваралачке потенцијале српског народа. Институт ће у домену материјалне и духовне културе српског народа на простору данашње Црне Горе, идентификовати, документовати, класификовати, архивирати, тумачити и вредновати елементе његовог културног наслеђа, али и организовати научне скупове, издавати публикације, остваривати сарадњу са сродним институцијама у региону и шире.

– Спровођењем ових намера у живот, уверени смо да ће се у знатној мери продубити историјска и културна свест о српском народу у Црној Гори – поручује др Алексић.

В. КАДИЋ, Ново