СРЕЋНА СЛАВА, ДОМАЋИНЕ: Данас је Аранђеловдан, погледајте у небо! (видео)

1
(1)

Овај дан установљен је као празник Архангела Михаила у време Силвестера Првог Римског (314-335) и Патријарха Александра Александријског (326).

Архангел Михаило је „вођа небеских војски“ који се увек јављао на местима на којима се јављала и Богородица, тако да представља небеску силу и заштиту на земљи. Према црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“.
 
Архангел Михаило на икони се представља као борац – војвода, са мачем или копљем у руци, а народно веровање сматра да он долази и узима људске душе, кад је коме куцнуо час.
 
Многа су народна веровања ο овом анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе – болесник ће оздравити.
Слави се у јесен, а по народном веровању то је зато што кад су свеци делили улоге, Архангел Михаило добио је јесење и зимско време – време зиме и зимских тешкоћа. Говори се да у ово време Архангел лута светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима.
Верује се да се помоћу временских услова на овај дан може одредити каква ће бити година. Постоји и изрека: „Какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа“.

Чест је обичај код многих који славе овог анђела да не треба спремати жито јер га сматрају живим светитељем, а то је нетачно. Потребно је припремити жито, јер су сви светитељи и сви умрли пред Богом живи.

Ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Манастир Светог Архангела Михаила – Ваљевска Грачаница

0 (0) Ово сте хтели да потопите. Манастир ваљевска Грачаница биће потопљен када почне пуњење …

Данас је Сабор светог Архангела Михаила – Аранђеловдан

0 (0) Ангели Божји били су празновани од људи још из дубоке старине. Но то …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *