fbpx

СРЕМСКИ ФРОНТ: Докле ћете бре идиоти да славите српску кланицу у коју је Тито послао мобилисану голобраду дечурлију из Србије?

0
(0)

У оквиру спомен-комлекса у Адашевцима код Шида јуче је обележена 70. годишњица од пробоја Сремског фронта, а том приликом министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин поручио је да будућност Србије увек треба да буде на страни антифашизма, истине и човечанства.

Венце крај спомен-обележја у част погинулих бораца за ослобођење земље од фашизма, поред Вулина, положиле су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, АП Војводине, представници бораца НОР-а, у име Русије амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, као и представници амбасада Украјине, Белорусије, Бугарске…

Обраћајући се борцима НОР-а, учесницима у борбама на Сремског фронту, потомцима погинулих бораца и грађанима, Вулин је поручио да је истина о злочинима почињеним током Другог светског рата изашла на видело и захваљујући борбама на Сремском фронту. Више од 12.000 младића, рекао је министар, оставило је младост у сремском блату јер су знали да је циљ за који се боре био исправан, праведан, истинит. „Морали су да победе зло веће од нас, да би наша деца сада овде корачала”, истакао је Вулин.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је истакао је да Русија има велико поштовање и захвалност српским јунацима који су учествовали у пробоју Сремског фронта, као и да се тај подвиг никада неће заборавити. Подсећајући да су у борбама на фронту учествовали и војници Црвене армије, Чепурин је навео да су се сви војници борили одважно, не штедећи себе. „Наши јунаци показали су најбоље врлине наших народа, чврстину карактера, храброст, веру и љубав према отаџбини, обезбеђујући слободу и независност и достојанство наших земаља”, рекао је Чепурин.

На скупу су говорили и вршилац дужности председника Одбора СУБНОР-а Душан Чукић, као и учесник у борбама на Сремском фронту Зденко Дупланчић, а у оквиру обележавања изведен је културно уметнички програм.

Пробој Сремског фронта, који је трајао 175 дана – од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године означио је и окончање Другог светског рата на територији Србије. С обе стране учествовало је око 250.000 војника, а уз јединице Југословенске армије бориле су се и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и Бригада „Италија”. У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене армије, 630 припадника Бугарске народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица. На непријатељској страни погинуло је око 30.000 војника.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Деца нам знају више страних, него српских речи: Ми наше писце бришемо, а Хрвати их присвајају!

5 (6) ДОК се ми одричено наших писаца, великана који су вековима припадали српској књижевној …

Рођак Тамаре Вучић није избацио само Десанку Максимовић, направио је образовни МАСАKР

4.8 (16) Избацили су Десанку Максимовић, али као да то није довољно, средњошколци неће читати …

4 Коментара

  1. beograđanin na vodi

    Kao prvo, neka je večna slava svim poginulim na Sremskom frontu. A kao drugo, zašto su ona deca morala da slušaju onu bitangu Vulina i njegovo kreštanje? I zašto dovoditi decu na tu komemoraciju? Ima istine u tome da su naši borci bili žrtvovani jer Nemci su se ionako već povlačili. Stiče se utisak da je bilo nepotrebno žrtvovati tolike ljude za nešto što je ionako već bilo gotovo. Ipak, još jednom, neka počivaju u miru i naši borci i Crvenoarmejci, kao i Bugarski i Italijanski antifašisti.

  2. Ненад Трифуновић

    Још као студент, почетком давних 60-тих година, сазнао сам трагичну истину од своје газдарице, иначе правнице по струци и бивше скојевке /тада радила у Архиву Србије/, која ми је причала да је дежурала поред гласачких кутија, када се гласало за Краља Петра Другог, или за самозваног маршала Јосипа Броза, званог Тито. Рекла ми је, да су Београђани масовно гласали за краља Петра, па су морали да пребацују гласачке куглице из кутије за краља у кутију за маршала. На моје зачуђено питање, зашто сУ Београђани гласали против Тита, одговорила ми је: – КОМУНИСТИ СУ СВУ БЕОГРАДСКУ ОМЛАДИНУ, КОЈУ ЈЕ НЕДИЋ У ТОКУ РАТА САЧУВАО ОД СТРАДАЊА, ПОСЛАЛИ БЕЗ ИКАКВЕ ВОЈНЕ ОБУКЕ И СА ПЕШАДИЈСКИМ НАОРУЖАЊЕМ НА СРЕМСКИ ФРОНТ, ДА РАТУЈЕ ПРОТИВ НЕМАЦА У ОКЛОПНИМ ВОЗИЛИМА И ТЕНКОВИМА, ДА БИ ИЗГИНУЛИ. Циљ овиx комунистичких зликоваца је био да униште српску омладину из грађанског слоја и да се освете Београђанима што су гласали за Краља.

  3. da su čekali ove novinarčiće i njihove pisce još bi bili pod turcima, nemcima i sl. jesu srbi izginuli ali mi što smo ostali smo nismo zaslužili ni da ih spominjemo a kamoli da nečije bljuvotine u njihovo ime komentarišemo. svi ste vi isti , prodali bi svoju majku za malo vlasti, i „vaš “ drug će vas kupiti za kilo kavurme

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *