Српска дијаспора убризгава огроман новац у земљу али и даље нема основна грађанска права!

0
(0)

Дијаспора је послала у Србију током пет месеци 2018. године једну милијарду и 336 милиона евра, што је за 14,5 посто више у односу на исти период претходне године, према прелиминарним платнобилансним подацима Народне банке Србије.

Према подацима о регистрованим дознакама за пет месеци ове године, преко брзог трансфера новца и рачуна извршено је око 700.000 трансакција, кажу у НБС за Танјуг.
Просечан износ примљених дознака разликује се у зависности од дестинације и начина њиховог слања, нпр. преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се креће око 280 евра, а преко рачуна он је знатно већи.

Према проценама НБС, за пет месеци ове године, прилив по основу нерегистрованих дознака (ван банкарских рачуна и брзог трансфера новца) износио је око 618 милиона евра.

Посматрано по земљама, највише дознака у последњих пет година, као и у првом тромесечју 2018, долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске, а највећи део прилива дознака реализује се у еврима (око 80 одсто).

У последњих пет година, како кажу у НБС, прилив дознака у Србију релативно је стабилан, а њихово учешће у бруто домаћем производу креће се око осам посто, што у централној банци очекују и у овој години.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Македонији отворена биралишта

0 (0) СКОПЉЕ – У Северној Македонији данас се одржавају 10. парламентарни избори од осамостаљења те …

Добрило Дедеић: Зашто било ко нормалан, ако стварно јесте против Ђукановића, излази на већ унапријед намјештене изборе (видео)

5 (1) Предсједник Српске листе Добрило Дедеић саопштио је данас да ко год свјесно излази …

Један коментар

  1. kad nekakvi samodrzac otera nekoga u izgnanstvo, sto se oduvek smatralo surovom kaznom, tom ne treba nikakvaju nikakva prava od tiranina vec gleda kako mu vrat slomiti. – a da ce u jednom trenutku sve prisvojiti i u posti izgubljeno proglasiti ni malo me nece iznenaditi. – zalosno je sto slanjem se odrzava tiranija a oni sto to primaju tirana podrzavaju jer nista ne moraju raditi i svoje stanje u pogorsavati. – onda je i doktorici ekonomskih nauka, jooj sto mi je muka, lako na kursnim razlikama nsto zaraditi, … pa dalje bolje vreme ne gubiti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *