Република Српска

Српска корак ближе потпуној контроли над својим правосуђем

* Високи судски и тужилачки савет РС биће самосталан и независан орган у Српској, који се састоји од Судског и Тужилачког одељења, а имаће 11 чланова и својство правног лица. Финансираће се из буџета Српске и има задатак да осигура независно, непристрасно, ефикасно и професионално правосуђе. Његов састав одражаваће састав народа и полну заступљеност у БиХ

* Од укупно 64 присутна посланика, гласала су 63, а усвајање је подржало 45 посланика, против су била два, док је уздржано било 16

* Уколико неко лице не може да докаже начин стицања имовине, та имовина се опорезује по стопи од 75 одсто након чега се обавезно обавештава и тужилаштво да би могло да утврди да ли је иза такве имовине можда стајало одређено кривично дјело

___________________________________________________________

ПОСЛАНИЦИ Народне скупштине Републике Српске усвојили су Нацрт закона о Високом судском и тужилачком савету (ВСТС) Републике Српске.

Усвојен је и Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу на имовину.

Надлежности ВСТС-а Српске укључују, између осталог, именовање и спровођење дисциплинског поступка и разрешење судија, судија Уставног суда Републике Српске, те обухватају јавне тужиоце у Српској и њихове заменике.

Прописано је да је самосталан и независан орган у Српској, који се састоји од Судског и Тужилачког одељења, а имаће 11 чланова и својство правног лица. Финансираће се из буџета Српске и има задатак да осигура независно, непристрасно, ефикасно и професионално правосуђе.

Састав Савета, у правилу, одражаваће састав народа БиХ и полну заступљеност у БиХ.

Нацрт закона о ВСТС-у Српске упућен је у јавну расправу која ће се спровести у року од 60 дана.

У вези са овим нацртом закона, од укупно 64 присутна посланика гласала су 63, а његово усвајање подржало је 45 посланика, против су била два, док је уздржано било 16 посланика.

Законом о утврђивању порекла имовине и посебном порезу на имовину уређују се услови, начин и поступак под којим се утврђује имовина и увећање имовине физичког лица и посебан порез на увећање имовине, а за коју физичко лице не може да докаже начин стицања, као и органи надлежни за спровођење овог закона.

Предвиђено је да се, уколико лица не могу да докажу начин стицања имовине, та имовина опорезује по стопи од 75 одсто након чега се обавезно упознаје и тужилаштво које би могло утврдити да ли је иза такве имовине можда стајало одређено кривично дело.

У вези са овим законом, од укупно 64 присутна посланика сви су гласали, а његово усвајање подржало је 46 посланика, против није био ниједан, док је уздржано било 18 посланика.

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!