Српска Нарко Странка: Странка жутих лопова, криминалаца и пљачки за „њихову децу“
фото: Весна Лалић, Нова.рс

Српска Нарко Странка: Странка жутих лопова, криминалаца и пљачки за „њихову децу“

Српска напредна странка прославила је 13 рођендан. Ова партија, која је највећи део свог постојања провела као део власти, може да се похвали да је током претходне деценије успела да се издигне изнад свих институција у земљи, да је њен суд важнији од било ког другог, а титула њеног лидера испред сваке државне функције. У том процесу грађанима је на крају отета држава, узрпиране су институције, угрожена слобода медија, говора, враћана реторика деведесетих.

Српска напредна странка настала је након преображаја националисте, четничког војводе и десне руке Војислава Шешеља, Томислава Николића. Напрасно је постао европејац и заговорник Србије у Европској унији.

За готово деценију владавине, напредњаци су примили у своје редове многе “жуте лопове” исте оне против којих су се борили и о којима и дан данас говоре да су људи који су “годинама уништавали Србију”

Пошто је увидео да је промена идеологије једини пут ка освајању власти, Николић је те 2008. схватио да је бекство од Шешеља реална прилика да приграби власт. То, међутим, није видео и тадашњи генерални секретар радикала, Александар Вучић, који је одежду напредњака навукао на себе после дугог вагања и пошто је схватио да неће бити други човек СРС.

Четири године од оснивања, напредњаци су дошли на власт, Николић је постао председник државе, а Вучић први потпредседник владе. Парадоксално, изборна победа Николића значила је уједно и његов крај у партији, а истовремено и окончање политичке каријере.

Преузимање медија и институција

С друге стране, Вучић је преузео странку и тада започео свој успон. Постао је премијер, а на послетку је налседио и Николића на месту шефа државе.

За готово деценију владавине, напредњаци су примили у своје редове многе “жуте лопове” исте оне против којих су се борили и о којима и дан данас говоре да су људи који су “годинама уништавали Србију”.

Након што су прелетање претворили у уобичајену у политичку појаву, СНС је кренуо у освајање медија, протеривање непослушних новинара са телевизија са националним фреквенцијама и претварањем готово свих новина у своје страначке билтене.

Напади и сатанизација неистомишљеника

Како би партија и Вучић додатно учврстили своју моћ, сломљене су и прегажене готово све институције у земљи, док су опозиција и мали број критичких медија сатанизовани и представљани у скуп страних плаћеника и домачих издајника.

У међувремену су избори претворени у формалност на којој се из циклуса у циклус само потврђује апослутна моћ шефа напредњака Александра Вучића.

Епилог таквог стања јесу афере које у Србији ничу као печурке, али на које нико не реагује. Недавно објављивање “Пандориних папира” и информација да је министар прелетач из редова ДС, Синиша Мали, имао офшор фирму преко које је избегавао плаћање пореза, није била повод за покретање истраге само у Србији.

Суд партије уместо судства

Истовремено, док се министар Небојша Стефановић оптужује за државни удар и прислушкивање председника, из владајуће странке стигла нам је порука да се надлежни судски органи неће бавити овим случајем, већ да ће они, иза затворених врата, решити све између себе – на партијским органима.

Током своје владавине, Српска напредна странка је наментула једноумље као једини прави гарант моћи. Свака критика се третира као покушај дестабилизације Србије, напад на државни поредак и урушавање система.

Криминализација државе

Од 2012. године до данас, “најбоља странка у новијој историји” може да се похвали и тиме да је предано радила на повезивању државних структура са криминалним групацијама, па стога често долази до забуне да ли су криминалци укључени у државне послове или су државни фукнционери уплетени у криминал.

Од Крушика, преко Јовањице, па све до клана Вељка Беливука, готово да не постоји афера која не упућује на СНС и њено руководство

Од Крушика, преко Јовањице, па све до клана Вељка Беливука, готово да не постоји афера која не упућује на СНС и њено руководство, које се по правилу брани тиме да су све то напади на њиховог шефа Александра Вучића.

Српска напредна странка је данас у потпуности срасла са државом, поставши тако највећи послодавац у земљи са готово 750 хиљада чланова. Непотизам и буразерска економија, која подразумева намештање тендера, отимање приватне својине и неконтролисано трошење новца свих грађана, постали су свето правило функционисања СНС – партије која пре доласка на власт није имала ниједну некретнину, а данас их има у вредности од 224 милиона динара.

Оно што је евидентно а што признају и сами напредњаци, јесте да многи од њих живе сјајно, захваљујући странци и Александру Вучићу. Њима је свакако боље. Грађанима, тешко.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЖИВЕЛА ПЉАЧКА СРБИЈЕ! Шта је све Вучић украо од државне имовине (фото)

ЖИВЕЛА ПЉАЧКА СРБИЈЕ! Шта је све Вучић украо од државне имовине (фото)

Александар Вучић, како је то у јавности више пута указивано, непрестано крши Закон о спречавању …

Вучићев режим ће законом дати Рио Тинту да отима државну и приватну имовину

Вучићев режим ће законом дати Рио Тинту да отима државну и приватну имовину

Изменама закона о експропријацији држава ће легализовати потпуно отимање имовине. Наиме предвиђеним изменама власт може …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *