Српска посла: Варали с малином, сад је нико неће

0
(0)

Хладњаче у западној Србији још су „препуне“ смрзнуте малине, јер је ове сезоне њен извоз у великом застоју.

Због опште лоше ситуације дешавале су се и разне малверзације. Тако су појединци узимали „виламет“, који је ове године у Србији лошије родио и мешали га са „полком“. Такву „мешавину“ пласирали су на инострано тржиште. Превара је брзо откривена, па су велике количине враћене у Србију – рекли су нам хладњачари, који су желели да остану анонимни. – Причињена је велика штета хладњачарима…
Хладњачари тврде да је европско тржиште претрпано јефтинијом малином из Пољске, у којој је ове године забележен рекордан род. Поред тога, несавесни домаћи продавци су покушали да преваре иностране купце тако што су мешали цењену сорту „виламет“ са сортом „полка“, која није омиљена у Европи, пишу Вечерње новости.

Немања Бојичић, менаџер за квалитет и безбедност производа у хладњачи „Дреновац“ у Миросаљцима, каже да се ове ове године малина знатно теже пробија на страно тржиште. У односу на прошлу годину, извоз опада.

„До овог периода требало је да испоручимо за око 50 одсто више робе. Онај ко је потписао уговоре раније, као што смо ми урадили са купцима из Немачке, Француске, па чак и из Америке, боље ће проћи. Међутим, на основу досадашњег учинка, може се десити да 30 одсто робе остане непродато, што је око 200 тона“, каже Бојичић. –

Ово ће сигурно догодине утицати на откупну цену малине, која ће бити нижа од овогодишње, а кретала се око 230 динара за килограм.

Садашња цена за готов производ, односно за смрзнуту и упаковану малину, је два евра или нешто ниже. Ситнији прерађивачи продају килограм замрзнуте малине у кутијама за 170 динара, што прави велике губитке, пошто су малину откупљивали за 60 динара више. Тако се први пут догодило да је свежа малина била скупља од смрзнуте. Поређења ради, прошле године су ови прерађивачи за смрзнуту малину добијали и до 320 динара.

Др Александар Лепосавић, стручњак из чачанског Института за воћарство, наводи да је дошло до тренутног застоја, али да ће се, по његовом мишљењу, врло брзо све решити.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Овај нас ЗАЈЕБАВА! „Моја објашњења стварају конфузију, али није било прикривања података“

4.4 (7) Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да је јуче све …

А који ћете нам ви онда курац кад низашта нисте одговорни?!

3.3 (6) Поводом најаве да ће се следеће недеље у Бриселу одржати само техничка рунда …

Један коментар

  1. Куповала сам редовно срБску малину овде у Шваjцарскоj где живим док ОДJEДНОМ на истом продаjном месту у Алдиjy не видех по праи пут малине PRODUCT OF KISOVO!
    То мора бити договор на високом месту и издаja наших льуди ол стране саме владе!
    А оааj чланк оптужуje Польаке.. и не знам кога!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend