Насловна / Србија / Фељтон / Српски кланови у империји дроге (2): „Балкански ратник“ против Шарића

Српски кланови у империји дроге (2): „Балкански ратник“ против Шарића

Главне српске криминалне групе су се последње деценије убациле у трговину кокаином. Постале су једна од најјачих криминалних организација, а почеци трговине кокаином датирају од пре неколико деценија. Српски криминалци се баве и шверцом хероина из Турске, али не у великим количинама, јер су своју земљу „резервисали“ Турци, као и Албанци који имају добре везе у Турској.

Претовар на отвореном мору

Зато су се српски криминалци бацили на много већи шверц, мерен тонама кокаина из Јужне Америке за Западну Европу и за Аустралију. Кокаин је много скупља дрога, за оне са дубоким џепом, па су и зараде много веће, али је и само кријумчарење сложеније. Криминалци из Србије и БиХ у Колумбији, Бразилу, Перуу, купују кокаин који се производи у лабораторијама дубоко у џунгли, онда треба да се транспортује до великих лука на Атлантском океану, сакрије стотинак килограма кокаина на прекоокеанским бродовима, отпрати до лука у Западној Европи, као што су Ротердам и Барселона. Некада чак и на отвореном мору треба кокаин са бродова пребацити на јахте, ако се сумња да полиција зна за њихов план, а онда га расподелити на по неколико килограма и потом дистрибуирати по земљама Европе.

Легијина хрватска веза

Међу дилерима у Јужној Америци активни су и Хрвати. Један од највећих дилера, према писању хрватских медија, јесте Бранко Маринковић из Боливије, пореклом из Хрватске. У рату његовог и клана Вилијама Розалеса Суареза погинула тројица плаћеника из Србије. Интересантна је и веза Милорада Улемека Легије, осуђеног за убиство премијера Зорана Ђинђића, са хрватским криминалцима. Наиме, дан пред убиство премијера Ђинђића, хрватско-српску границу прешао је криминалац Ивица – Ицо Матековић. Њега је у Србији дочекао Бошко Ј, официр Јединице за специјалне операције, коју је основао Легија. Такође, према писању медија, Легија је десетак дана по атентату на премијера Зорана Ђинђића виђен у западном Мостару, али и Грудама, које слови за „мафијашки центар“ Херцег-Босне. Није Легија једини имао везе са хрватским криминалцима, јер је и Хрватска једна од „мирних лука“ у Европи, где стиже кокаин из Јужне Америке. Српски и хрватски криминалци, упркос рату, тешкој прошлости две нације и сталних тензија, никада нису прекидали плодоносну сарадњу која је из године у годину све снажнија.

Једна од највећих заплена полиција Србије, САД и Велике Британије било је у акцији Балкански ратник, у којој је разбијена група познатог нарко-боса Дарка Шарића. Тада је заплењено преко две тоне кокаина. Упркос хапшењу ове групе, наставило се са шверцом кокаина из Јужне Америке за Европу, коју организују српске криминалне. То се најбоље видело маја 2015. године, када су за само недељу дана полиције Португала и Шпаније заплениле преко две тоне кокаина, вредног готово 150 милиона евра, а у чије су кријумчарење из Јужне и Централне Америке за Западну Европу умешани Срби. Код Азорских острва у Атлантском океану заплењено је 1,15 тона кокаина, коју је криминална група из Србије бродом кријумчарила из Централне Америке за Европу. Том приликом су ухапшена четири држављана Србије, саопштиле су португалске власти. Ова заплена догодила се само недељу дана након сличне заплене у територијалним водама Шпаније. Том приликом су такође ухапшени криминалци са Балкана, један Србин и двојица Хрвата. Тада је заплењено 1,1 тона кокаина шверцована из Јужне Америке за нарко тржиште Западне Европе.

Дилери се гомилају

Последњих десетак година број српских криминалаца који учествују у овом шверцу драстично је порастао, незванично су рекли тада за Вести у МУП Србије.

Главобоља немачке полиције

Криминалци из Србије и БиХ поред шверца дроге на велико имају и врло разгранат посао по градовима превасходно Европе, где снабдевају локалне дилере. Тако је јануара 2016. године у полицијској рацији у проблематичној келнској четврти Келнберг, ухапшен велики број осумњичених за организовану трговину дрогом. Портпарол келнске полиције изјавио је тада да су ухапсили 14 осумњичених. Реч је о клану пореклом из Србије, који је наводно контролисао трговину дрогом у четврти Мешених. Како наводи немачки „Билд“, трговина хероином и кокаином наводно им је доносила милионске зараде. Лист је тада пренео и да је „ухапшен“ и један пас. Полицајци су морали да омаме опасну животињу да би могли да претресу објекат за продају брзе хране.

– Осим групе Дарка Шарића, најмоћније су и група Дејана Стојановића Кеке, који се крије у Јужној Америци, као и група Луке Бојовића који у шпанском затвору чека изручење Србији. Претпостављамо да се неколико десетина криминалаца из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине налази у државама Јужне Америке. Тамо директно од произвођача кокаина са плантажа у џунгли купују ову дрогу по доста ниским ценама. Потом се она укрцава на прекоокеанске бродове и транспортује до лука Холандије, Шпаније или Португала. Често њихови сарадници из Европе са мањим бродовима одлазе на пучину, ту чекају прекоокеанске бродове, па онда са њих пребацују дрогу у ове бродиће и упловаљају потом у луке како би избегли контроле у већим лукама – рекли су извори „Вести“.

СУТРА – Српски кланови у империји дроге (3): Срби чувају нарко-бароне

Б. Ђокић – Вести

Актуелно

У Србији дрогу користе и деца од 12 година

У Србији је, према подацима полиције, између 70 и 80 одсто младих између 15 и …

Аранђеловац: Други протест родитеља против нарко дилера и њихових заштитника у полицији и тужилаштву!

Аранђеловац – Још једном, кроз главну улицу од зграде Суда до центра града, око хиљаду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons