понедељак , 21 септембра 2020

Српски марионетски режим је де факто и де јуре издао Србију и сопствени народ

0
(0)

Нико у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, након што је Влада Србије усвојила план примене бриселског споразума о Косову, није јуче знао шта му је чинити као и ни када ће кренути примена тог акта и како ће све то изгледати. Председници општина имали су консултације, не зна се какве јер о њима нису хтели ништа да кажу новинарима.

Већина Срба и даље је против примене Споразума за који Марко Јакшић каже да је тотална интегрција севера у независно Косово и последњи чин издаје.

Посланик СНС-а из Лепосавића Бојан Јаковљевић изјавио је да је план који је усвојила Влада Србије неприхватљив за Србе са севера и напоменуо да ће бити настављени разговори са државним врхом.

 

[quote]

Кетрин задовољна

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон поздравила је одлуку Београда и Приштине да усвоје план за примену споразума о нормализацији односа и нагласила да се тиме не прејудицира
статус Косова.

– Примена плана треба да реши проблеме на терену и обезбеди убрзани напредак Србије и Косова ка ЕУ- навела је Ештонова.

[/quote]

 

Међутим, постоје и они који тврде да је Споразум добар и да ваља радити на његовој примени. Реч је углавном о напредњацима и демократама и понеком социјалисти који су добили задатак да хвале Споразум. Бивши државни секретар Србије за КиМ Оливер Ивановић изјавио је да провођење споразума није могуће на брзину и да наредни период треба искористити за „јачање контаката са људима на које се тај споразум односи“.
Према информацијама из Косовске Митровице, упоредо се ради на два статута. Једна група Срба окупљена око Марка Јакшића и председника општина из редова ДСС-а, припрема статут Скупштине Аутономне покрајине Косова и Метохије и жури да Скупштину формира пре евентуалног распуштања локалних самоуправа и пре него што Београд почне да формира „прелазну“ Заједницу српских општина.

 

Ова прва група позива се на Устав Србије и митинг одржан 22. априла у Косовској Митровици, на коме је 15.000 Срба акламацијом одбацило Споразум из Брисела и усвојило Декларацију у којој је главна тачка „налог“ за формирање АП КиМ. Ова групу чини убедљива већина одборника у садашњој Заједници скупштина општина северног Косова. Предлог статута је готов, чека се датум одржавања седнице на којој ће прогласити Скупштину АП Косова и Метохије којој ће се, како се очекује, прикључити и део представника Срба јужно од Ибра. Скупштина АП Косова и Метохије била би највиши орган српског народа, формирала би и Владу и била би део политичког система Србије.
Други тим, у сарадњи са експертима из Београда, ради на изради статута „привременог тела“ које ће имати ингеренције у Бриселу договорене Заједнице српских општина. Какви ће бити потези овог тим још се не зна, мада је Споразумом о имплементацији предвиђено да се најпре крене са распуштањем паралелних структура власти, потпуном ликвидацијом српских полицијских структура и припремама за изборе који ће се, у организацији косовских власти, одржати на јесен.
– То што из Београда причају како се још боре да задржимо српско држављанство, лична документа и дипломе без печата тзв. Републике Косово, намењено је Србима у Србији. Нас и даље заваравају, Београд је нас „спаковао“ и само се чека час када ће нас испоручити Приштини. Можда ће Београду све поћи за руком, уценом и претњама могу све, али да нас истерају на Тачијеве изборе не верујем да ће моћи – уверен је Милан Милосављевић, студент из Зубиног Потока.

План споразума: Српска полиција само до краја јула

Према Плану за имплементацију споразума у Бриселу у који су „Вести“ имале увида, до краја јула све српске безбедносне структуре на северу Косова ће бити укинуте, а до краја године ће бити завршена интеграција у косовске систем.

[quote]

Финансије на увид

Србија до краја маја треба да достави детаљни преглед свих новчаних давања на Косову. До половине јула, наводи се у плану, две стране би требало да се договоре о успостављању јавног и транспарентног финансирања.

[/quote]

 

План, иначе, садржи шест елемената: прилагођавање законског оквира, успостављање Заједнице српских општина, полиција, правосуђе, општински избори и опште одредбе. 
Рок за добар део обавеза истиче већ за три дана. До краја маја, наиме обе стране морају да Одбор за имплементацију упознају са детаљним плановима и роковима за законске промене, а до половине јуна да спроведу промене „неопходне за спровођење Првог споразума укључујући и Закон о амнестији“.
За Заједницу српских општина треба да се оформи тим од представника све четири општине са севера КиМ који до краја маја мора да направи први статутарни оквир. До краја октобра, након општинских избора, Заједница ће усвојити статут „у складу са европским одредбама о локалној заједници и косовским законима“. За полицију је до краја маја планирано да „две стране оформе радну групу која ће направити планове и рокове за интеграцију српске полиције у структуре Косова“.
До половине јуна Србија ће почети са затварањем својих безбедносних структура на Косову. Србија ће доставити списак имена и ранг припадника тих структура који желе да раде у косовским безбедносним структурама. Косово је у обавези да понуди позиције у складу са чином, пише у плану.
У области правосуђа, радна група би до краја маја требало да „направи план о интеграцији српског правосуђа у косовски систем и установљење нових структура у складу са споразумом, укључујући основне судове и српске тужиоце у већински српским општинама, који ће се извести у оквиру косовског правосудног оквира и уз асистенцију Еулекса“. До половине јуна Срби запослени у правосуђу би требало да се изјасне да ли желе да пређу у косовски систем, а као и у случају полиције, до краја године ће та интеграција бити завршена. 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

Лавров: Немамо разлога да сумњамо да руководство Србије наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 СБ УН-а

3 (4) „Чврсто ћемо подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *