Насловна / Србија / Економија / Шта држава ради да наплати дуговања од немачке фабрике за прераду рибе у Смедереву?

Шта држава ради да наплати дуговања од немачке фабрике за прераду рибе у Смедереву?

Случај немачке фабрике за прераду рибе у Смедереву, где су радници осим без посла остали и без зарађених плата, а буџет без пореза и доприноса још једном је актуелизовао питање слабости система у којем се закони не поштују, а пословање у приватном сектору адекватно не контролише.

Пре двадесетак дана немачки инвеститор у Смедереву званично је затворио фабрику за прераду рибе коју су највиши представници државе пре две године помпезно отворили. Вест да је фабрика пропала запослени радници добили су преко заједничке вајбер групе, а одговор на питања да ли ће им и када бити исплаћене плате које им дугују, и даље немају. Одговор нема ни инспектор рада који је у два наврата, покушавајући да обави контролу, наилазио на закључану и празну фабрику.

Зато је, судећи по одговорима Инсајдеру, о случају смедеревске фабрике за прераду рибе, инпектор рада пре неколико дана обавестио и Пореску управу.

„С обзиром на то да се део захтева групе запослених, који је поднет Одељењу инспекције рада Смедерево, односи на уплате пореза и доприноса, а да за исте инспекција рада није надлежна, инспектор рада је дана 26. новембра уступио захтев надлежној Пореској управи у Смедереву, на поступање у оквиру надлежности Пореске управе“, наводи се у одговору Инсајдеру.

Истовремено, о овом случају, како је раније писао Инсајдер, обавештена је и полиција.

„С обзиром да постоје индиције да је овај послодавац незаконито затворио врата фабрике и евентуално оштетио или однео имовину, односно да онемогућава сваки вид контроле надлежних органа, дана 26. новембра инспектор рада је о наведеном обавестио и надлежну Полицијску управу у Смедереву“ , пише Министарство рада у одговору Инсајдеру.

Власници немачке фабрике за прераду рибе из Смедерева осим што су директно оштетили раднике који су грађани ове државе, оштетили су и републички буџет.

Зато смо упутили Министарству унутрашњих послова и Пореској управи.

Пореску управу смо питали:

-Да ли је и када Пореска управа у Смедереву обавестила централу Пореске управе да је послодавац (ТхеФисхЕxпертс Смедерево) престао да уплаћује порезе и доприносе?

-Kоје је још кораке Пореска управа предузела, имајући у виду да радници фабрике за прераду рибе у Смедереву тврде да им три месеца нису плаћени порези и доприноси?

МУП-у су упућена следећа питања:

-Шта је МУП предузео с обзиром на чињеницу да власници фабрике за прераду рибе у Смедереву онемогућавају сваки вид контроле надлежних органа, у овом случају Инспектору за рад не омогућавају приступ фабрици?

-Шта је МУП предузео поводом сумњи да је власник немачке фабрике незаконито затворио врата фабрике и евентуално оштетио или однео имовину?

Инсајдер.нет

Актуелно

Предраг Поповић: Идиоту који нас све вређа, ускоро ћемо видети леђа

Александар Баљак, аутор афоризма из наднаслова текста, није навео ко је идиот. Нема ни потребе, …

ИРИНЕЈ СИЛНИ: Владика сменио све који су пружали отпор, његов кум у Одбору који доноси одлуке о обнови спаљене цркве у Њујорку

Након смене Повереништва и суспензије пароха Јаковљевића, владика Иринеј поставио три контролора новца, сва три …

Један коментар

  1. Пореске управе, не раде свој посао. Инструисане су да затварају очи и уши на сву ту(белосветску)олош, која наводно улаже у Србију. Да ли она заиста улаже, ко су ти који се појављују као носиоци капитала, ко иза њих стоји као стварни власник, и чиниоце фондова који „улажу“ опране српске паре, све су то теме које би пореске управе, финансијска полиција, привредна комора…. Морали предочити јавности. Надам се да ће доћи тренутак , да јавност чује, где су се деле паре, по чијој режији и за чији рачун…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *