Шта је Словенији донела ЕУ? Пропаст банака, незапосленост…

0
(0)

Словенија 1. маја обележава десету годишњицу уласка у Европску унију (ЕУ). Словенија је примљена у ЕУ у време највећег просперитета, и свог и ЕУ, и није било тешко постићи апсолутну сагласност бирача на референдуму организованом тим поводом. Улицама Љубљане су се возили нови модерни аутомобили, градило се на све стране, запосленост је била на врхунцу, задовољни су били сви. Од ђака до пензионера.

Десет година касније је задовољство спласнуло. Банке су пропале, а држава има све мање новца у будзету да би задовољила нарасле потребе свих. Чак ако се држава и извуче ове године из рецесије Словенци ће скупо плаћати лоше спроведену приватизацију, давање банкарских кредита да би се напунили приватни џепови, лоше искоришћен новац из европских фондова, пропаст предузећа, афере са Истрабенцом, Пивоваром Лашко, грађевинском фирмом СЦТ а сада и трговинским гигантом Меркатор.

Привреда је је 2004. године расла по стопи од један одсто, а данас једва 0,6 одсто, незапосленост је нарасла на око 13 одсто што је на два милиона становника огроман постотак. Држава је презадужена, а много је оних, који су по родбинској и страначкој линији добили посао у јавним службама.

Словенија је за десет година од најуспешније и најперспективније на листи нових чланица ЕУ, која је требало да послужи за пример и државама на Југоистоку Европе, а посебно на Балкану, пала на дно по успешности.

Обележавање десете годишњице уласка у ЕУ подударило се и с политичком кризом због суђења бившем премијеру Јанезу Јанши за корупцију у предмету Патриа, али и раскола у највећој странци владајуће коалиције, Позитивној Словенији која је на недавном конгресу за новог лидера, уместо премијерке Аленке Братушек, поново
изабрала оснивача странке и градоначелника Љубљане Зорана Јанковића.

Иако још није познат исход њеног разговора са шефом државе Борутом Пахором, премијерка је најавила оставку, а коалициони партнери и аналитичари очекују нове парламентарне изборе који ће пореске обвезнике коштати нових два милиона евра.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мађарска и Пољска блокирале усвајање буџета ЕУ јер им је доста иживаљавања комесара из Брисела

5 (1) Мађарска и Пољска су данас блокирале усвајање седмогодишњег буџета ЕУ и плана за …

Три изгубљене деценије: нулта фаза политичког плурализма у Србији

5 (4) Изгледа да наш Тор, син нордијског врховног бога Одина, ипак, није мислио на …

7 Коментара

  1. Brigame za konjusare,ja mislim kakoce da prodje moj narod

  2. ДА ТО НИЈЕ ОНАЈ ЈАНША КОЈИ ЈЕ РАЗБИЈАО ЈУГОСЛАВИЈУ И УБИЈАО НЕНАОРУЖАНЕ СРПСКЕ МЛАДИЋЕ – ВОЈНИКЕ ЈНА. ИЗГЛЕДА ДА ИМ ЕУ НИЈЕ СРБИЈА, КОЈУ СУ ПЉАЧКАЛИ КАКО СУ ХТЕЛИ.

  3. ДА ТО НИЈЕ ОНАЈ ЈАНША КОЈИ ЈЕ РАЗБИЈАО ЈУГОСЛАВИЈУ И УБИЈАО НЕНАОРУЖАНЕ СРПСКЕ МЛАДИЋЕ – ВОЈНИКЕ ЈНА. ИЗГЛЕДА ДА ИМ ЕУ НИЈЕ СРБИЈА, КОЈУ СУ ПЉАЧКАЛИ КАКО СУ ХТЕЛИ.

  4. Бечки коњушари били и поново постали !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend