Шта повезује паљење машина на југу Србије, Савамалу и заплену тоне кокаина

Шта повезује паљење машина на југу Србије, Савамалу и заплену тоне кокаина

Сви путеви воде у Врање. У следећој причи сазнаћете шта повезује подметнуте пожаре у грађевинским фирмама у Врању и Бујановцу са рушењем у Савамали и запленом тоне кокаина у Румунији.

У глуво доба ноћи, нападачи са фантомкама и бејзбол палицама, везивање чувара и онда уништавање. Рецепт је исти, жртве су различите.Почело је са Савамалом, априла 2016. године – рушењима зграда у Херцеговачкој и улици Браће Kрсмановић. Наставило се 2017. нападима на имовину и паљењем механизације фирме Саба-Белча у Бујановцу и Прешеву.

Сценарио се поновио и почетком недеље у Врању. На градилишту фирме 5Д запаљени су камиони, грађевинске машине, канцеларије, магацини, и на крају – асфалтна база.

Министар Стефановић каже да се истражује ДНK 20-так људи и да очекује да ће полиција брзо доћи до одговора шта се догодило у Врању. Међутим, зашто је већина инцидената у Бујановцу и Прешеву и даље мистерија?

“Многи су у тим фирмама били умешани у различите ствари, тако да ту нема ни невинашаца ни невиних. Интензивно радимо на истрази, обавестићемо вас о свему када завршимо, а тад ћете сазнати – неки су били умешани у прање новца, намештање тендера, различите ствари, неке је хапсио СБПОK”, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Та служба за борбу против организованог криминала, прошлог јуна, ухапсила је сувласника Саба-Белча, због сумње да је прао новац и утајио порез. Међутим, ко му је палио машине и даље је непознато.

Ове случајеве је неопходно решити што пре, кажу у Београдском центру за безбедносну политику и додају да такви напади подсећају на некадашњи “Земунски клан”.

“Мислим да је важно да се истражи и пронађу и починиоци и наручиоци како би осигурали да се бизнис утакмице дешавају легално, а не на мафијашки начин, иначе ћемо опет стићи у ситуацију, у којој смо били, раних двехиљадитих када су се главне криминалне групе обрачунавале управо дизањем у ваздух својине попут грађевинских машина”, наводи Соња Гајић из Београдског центра за безбедносну политику.

Власници фирме, који асфалтирају путеве на југу земље, сумњају да је за нападе одговорна конкуренција. На конкуренцију прстом упиру и из фирме у Врању. Имовина им је уништена убрзо пошто су прошли тендер и постали подизвођачи радова на изградњи станова за војску и полицију. Темељ за те радове, заједно са главним извођачима, поставио је лично и председник државе.

“Знам ја нашег брата Турчина, вредан радник, одличан радник, биће пре времена завршено и биће квалитетно урађено. Вама много хвала, видим да ту раде и неке српске компаније са вама”, навео је председник Вучић у фебруару.

Та српска компанија, која ради са турском фирмом Ташјапи, још једна је подударност са Савамалом. Наиме, Миленијум тим, ангажован је и на изградњи Београда на води, а у првостепеном поступку суд је утврдио да је незаконито рушила у Херцеговачкој улици.

Ту контоверзама у вези са изградњом јефтиних станова за војску и полицију није крај. Kрајем фебруара, ухапшен је 30-годишњи Милош Миловановић власник фирми “Милош Превоз” и “Водоградња” из Врања, осумњичен да је са митом од 20.000 евра покушао да себи обезбеди позицију подизвођача за бетон у изградњи тих станова.

Врање врви од криминалних активности, док полиција и тужилаштво жмуре, оцењује новинар Слободан Георгиев.

“Врање је у свакој причи о трговини дрогом, чини се и у неким великим криминалним радњама на Балкану, врло важно место. Тај град и та околина су место неког великог криминала, а до сада нисмо имали неку велику истрагу која би се тиме забавила”, каже Георгиев.

Управо због дроге, како Н1 сазнаје, врањско транспортно предузеће, дошло је у фокус и румунске полиције. Пре месец дана, код обале Црног мора, ухапшена су двојица Срба која се доводе у везу са превозом тоне кокаина, а према незваничним подацима радили су као возачи за “Милош транспорт”.

АУТОР: Јелена Зорић, Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Шарлот“ допремила Kрстовићима 1.400 килограма кокаина вредног сто милиона евра! (фото,видео)

„Шарлот“ допремила Kрстовићима 1.400 килограма кокаина вредног сто милиона евра! (фото,видео)

Kонтејнер с бананама у којем је био кокаин вредан око сто милиона евра у барску …

Вијести: Црногорска полиција запленила више од тоне кокаина у Зети, ухапшене две особе

Вијести: Црногорска полиција запленила више од тоне кокаина у Зети, ухапшене две особе

Након синоћње рекордне запљене више од тоне кокаина, полиција је ухапсила двије особе док се …

2 Коментара

  1. Svi putevi vode u Rim, tako bese?

  2. MILOŠ PREVOZ
    ili
    Miloš Transport
    u tom zecu leži grm 🙂 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *