?????????????????????????????????????????????????????????

У Србији на власти један шизофрен конгломерат

0
(0)

Председник Народне странке и Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић изјавио је данас да је у Србији на власти „шизофрен конгломерат“ који чине људи од премијерке Ане Брнабић до Мише Вацића и Војислава Шешеља.

„Екстремна популистичка десница је у Србији победила 2012. године. Она је после тога огрнула и либерално рухо, између осталих руха које је огрнула“, рекао је Јеремић у дискусији „Шта се очекује на Балкану?“, који је ЦИРСД организовао у Аероклубу, наводи се у саопштењу Народне странке.

У дискусији коју је водио Јеремић учествовали су и народни посланик и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић и члан Охридске групе Зоран Чичак.

Јеремић је саговорнике питао зашто велике силе, које нису у најбољим односима, по питању Србије исказују висок степен толеранције према актуелној власти у Србији, упитавши Вукадиновића зашто Русија подржава председника Србије и СНС-а Александра Вучића, а Чичка зашто га Запад подржава.

Вукадиновић и Чичак су се сложили да утисак о подршци Русије и Запада Вучићу заправо резултат режимске пропаганде у Србији и да се таква слика креира у Београду за домаћу јавност.

Вукадиновић и Чичак су одречно одговорили на Јеремићево питање да ли ће Уједињене нације 2020. године нације добити Приштину као нову чланицу, као и на питање да ли ће Србија 2029. године постати чланица ЕУ, а Вукадиновић је додао да је могуће да Србија пре постати чланица НАТО него ЕУ, иако подршка јавности за то износи мање од 10 процената, јер се Северноатлантска алијанса у региону показала као „више робустан играч од ЕУ – што се видело и на македонском примеру“.

Пре дискусије о Балкану одржан је панел „Нова велика игра: Сусрет орла и змаја“, на којем је Јеремић о односима Кине и Сад разговарао са бившим премијером Пакисатана Шаукатом Азизом.

Азиз је навео да је циљ пројекта новог пута свиле, познатог и као „Појас и пут“, боље повезивање света које води већем приступу тржиштима у свету, и додао да Кина нема империјалистичке амбиције, него жели бољитак за своју земљу и њене суседе.

„Био сам осам година у Влади Пакисана, као премијер и министар финансија, и разговарао сам са свим кинеским лидерима у то време. Ниједан од њих ми није рекао да морамо да нешто урадимо, ниједан, док су други, које нећу да именујем, говорили да они код куће имају Конгрес и да је нас неће подржати ако не урадимо оно што захтевају, а онда су нас блокирали у Светској банци“, рекао је Азиз.

Азиз је истакао да је Пакистан почео да развија свој нуклеарни програм као одговор на такав пројекат у Индији, како би постигао равнотежу.

„Рекли смо да ћемо развиијати нуклеарни програм, макар јели и траву. Ниједна земља не сме дозволити да је било ко шутира“, рекао је Азиз.  

Током панела је представљен и нови број часописа „Хорајзонс“, у издању ЦИРСД-а у којем су аутори, између осталих, професор Џефри Сакс, бивши премијер

Дискусијама одржаним у Аероклубу присуствовали су амбасадори, представници политичких странака и дипломатског кора, професори универзитета и личности познате у јавности.

ЦИРСД основан крајем 2013. године, након Јеремићевог председавања Генералном скупштином УН, а у саветодавном одбору Центра су стручњаци светског нивоа.

Центар је организовао дискусије у Београду, Њујорку, Пекингу, Лондону, Паризу, Истанбулу и другим светским центрима.

Партнери ЦИРСД-а су, између осталих, и француски Институт за спољне послове, Центар за амерички прогрес у Вашингтону, Универзитет Харвард, лондонски Међународни институт за стратешке студије, Руска академија и кинески Државни центар за истраживање развоја.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

2 Коментара

  1. Srbija je totalno na ivici pakla, gdje je staza poplocana i utemeljena zahvaljujuci radikalskoj skoli Vojislava Seselja! Samoljublje,sebicnost i pohlepa je neizlecivost autokrate AV! I pre ove vladajuce SNS, DOS je isto pao u nemilost korupciji bahatih politicara koji su doveli zemlju u siromastvo i bedu! Ne vidi se neki izlaz Srbije iz ove sramne okupirane situacije, gdje je strani ambasadori svesno guraju u provaliju! Zahvaljujuci nemoralnim liderima i njihovom svesno potkupljenom izdajom, nista dobro se ne moze desiti! Jedini spas Srbije, je da ovi strucnjaci iz Torlaka izmisle neku novu genetsku vakcinu protiv kleptomanije,korupcije i izdaje,gdje bi se vakcinacijom elminisao ovaj negativni genetski kod! Zvuci ironicno, ali nema nam puno opcija o opsatnku!

  2. Admine, samo Torlak vakcina Srbiju spasava!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend