понедељак , 23 новембра 2020

Шта ти чупава дртино сереш о тајним службама када је тебе војна служба увела у политику и направила ти странку?

0
(0)

Немачка је спремна да Србији пружи стручну помоћ у изради прописа који ће заштитити права жртава тајних служби, саопштио је Српски покрент обнове.

Председник СПО Вук Драшковић је о томе у петак у Берлину разговарао с Роланом Јаном, савезним комесаром Владе Немачке за архиве служби државне безбедности бивше Демократске Републике Немачке.
Председник СПО је Јана упознао са законским предлогом СПО о отварању тајних досијеа служби безбедности бивше Југославије и Србије.

Како је саопштио СПО, закони и пракса Немачке су најуспешнији у отварању досијеа тајних служби безбедности, због чега су „веома корисни и подстицајни за све бивше комунистичке земље, укључујући и Србију“.

„Немачко искуство у реформи служби безбедности, суочавању са прошлошћу, откривању злочина и кажњавању одговорних доказ је да су ови процеси предуслов за изградњу демократског друштва, правне државе, успешне економије и личне сигурности грађана“, истакао је Драшковић. Јан је Драшковићу и његовом заменику, посланику Александру Чотрићу рекао да би Србија усвајањем закона о отварању досијеа убрзала приступање Европској унији и да је Немачка спремна да јој у томе пмогне.

У архиви бивше источнонемачке службе Штази, у Берлину је 40 милиона докумената који се 27 година чувају и проучавају с циљем исправљања неправди према оштећенима, кажњавања и забране политичког ангажовања оних који су у ранијем тоталитарном режиму шпијунирали и прогањали све који су мислили другачије од Комунистичке партије, пренела је СПО.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија на шест месеци прекида све војне вежбе и активности са свим партнерима

5 (5) Влада Републике Србије је на седници у среду донела одлуку да у наредних …

СВЕДОЧЕЊЕ МОНАХА Полиција и војска шверцују мигранте, упадали нам на имање (видео)

5 (12) Србин.инфо и Народне патроле су обишли манастир Светог Димитрија на Сувој планини, у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend