Црна Гора

Шта вас бре у ЦГ заболе кавабастер за Сребреницу!? Као немате паметнија посла, шта ли?

* Здравко КРИВОКАПИЋ: Из перспективе функције коју обављам и сазнања која имам, питање и одговор о Сребреници били су део једне целине

* Славен РАДУНОВИЋ (ДФ) поводом премијерове изјаве да не би Владимира Лепосавића предложио за министра да је знао како ће се понашати: „Да смо ми знали како ћете да се Ви понашате, сигурно ту не бисте седели”

Драган ИВАНОВИЋ (СНП): Ни на памет ми не пада да заједно са ДПС гласам за разрешење Лепосавићапа таман да ће избори сутра!

* Суада ЗОРОЊИЋ: Посланици коалиције “Црно на бијело” гласаће за смену Лепосавића који је игнорисао одлуке Међународног суда, необориве правно утврђене чињенице и пуно тога још

Андрија ПОПОВИЋ: Либерална партија ће са задовољством гласати за разрешење Лепосавића са места министра правде, иако нисам веровао да ће доћи моменат да подржим предлог премијера Кривокапића

Марко МИЛАЧИЋ (Права Црна Гора):  Гласаћу против разрешења Лепосавића јер све што је рекао у одговору  (на посланичко питање о Сребреници) је тачно. Ја чак имам и оштрије ставове. Ово је резолуција полуистине и резолуција која свађа Црну Гору

_____________________________________________________

НА ДНЕВНИ ред Скупштине Црне Горе коначно је дошла расправа се о разрешењу министра правде, мањинских и људских права Владимира Лепосавића.

Посланицима се очекивано обратио премијер Здравко Кривокапић, рекавши да је донео одлуку за будућност свих:

„Мој избор је јасан, ви бирајте по вашој савјести“.

Шта вас бре у ЦГ заболе кавабастер за Сребреницу!? Као немате паметнија посла, шта ли?

Оптужио је Лепосавића да је на „програмирано питање ДПС дао пројектовани одговор”. И наставио:

„Никад у живот нисам могао да сањам да ће мој избор бити доведен у ову ситуацију. Да сам то знао, бирао бих некога као што је колега Момо Копривица. Али, не можете увек да водите рачуна у тренутку када се опредељујете за експерте, какав ће ваш избор бити. Водио сам се кључним елементом да тај министар буде професионалац… Имао сам одређена сазнања која сам сматрао за рекла-казала приче. Из перспективе функције коју обављам и сазнања која имам, питање и одговор о Сребреници били су део једне целине. У спортском жаргону: то је било набацивање лопте и давање аутогола Влади!“

Поновио је и да је Лепосавић дао себи за право више него што му припада као јавном функционеру, указавши:

„Сад имамо ситуацију да га бране они који нису знали за њега док га ја нисам поставио за министра“.

Радуновић Кривокапићу: Не бисте били премијер

да смо знали како ћете се понашати

Славен Радуновић, посланик Демократског фронта (ДФ) тражио је да се омогући да сви посланици тог политичког савеза добију могућност излагања од пет минута.

Председник Скупштине Алекса Бечић подсјетио је да је Пословник дефинисао трајање излагања, али да је он флексибилан и не ускраћује никоме право да изнесе своје мишљење.

Коментаришући изјаву Кривокапића да би да знао како ће се Лепосавић понашати, умјесто њега поставио Мома Копривицу, “посланика партије која га подржава”, Радуновић је рекао да мисли да је Копривици ту мјесто.

„Ја мислим да је њему ту мјесто. Али, да смо ми знали како ћете да се Ви понашате, сигурно ту не бисте седели”, рекао је Радуновић.

Шта вас бре у ЦГ заболе кавабастер за Сребреницу!? Као немате паметнија посла, шта ли?

Славен Радуновић

Милун Зоговић, посланик ДФ рекао је да Скупштина није надлежна да се бави овим питањем, зато што се изјава Лепосавића односи на рат у другој земљи, истичући да то није предвиђено Уставом и релевантним актима.

Он је казао да свако има право на своје мишљење.

„Једини излаз из дате ситуације је да предлагач повуче предлог за разрешење министра Лепосавића”, поручио је Зоговић.

Богдановић: Спремни смо да сви поднесемо

оставке, а да ова власт остане

Борис Богдановић (Демократска Црна Гора) казао је да Лепосавића неће са опозицијом смењивати јер га са опозицијом нису ни бирали.

„Проблем министра Лепосавића није проблем идеологије и несмотрене изјаве, већ питање политичког подбачаја делова претходног режима који су на овим темама покушали поново да окрену брата против брата. Све је ово доказ да борба још није готова, да морамо бити опрезни и будни”, поручио је Богдановић.

Он је рекао да су у Демократској Црној Гори сви спремни да поднесу оставке на све функције, а да ова власт остане и “да се пакао не врати”.

Бранко Радуловић (ПзП) питао је како ће без министра правде у посттоталитарном режиму.

“Како ћете изабрати другога?”, питао је Радуловић.

Питао је и где су закони о правној држави.

„Ја бих га зато сменио, пре свега. А Сребреница? Никада људскије није било него овде што смо причали, зато што главни узрочници нису били ту”, казао је Радуловић.

Поручио је премијеру да их окупи све.

„Окупите нас све, саберимо се око будућности Црне Горе, то је главна истина, друге истине нема, све друго у пропаст води. Огрнули су се јуче светим заставама, а на њима је слика Мила Ђукановића. Он се заштитио, сваки дан се штити све више, јер смо ми слаби”, поручио је Радуловић.

Шта вас бре у ЦГ заболе кавабастер за Сребреницу!? Као немате паметнија посла, шта ли?

Борис Богдановић

Драган Ивановић (СНП) рекао је да се непријатно осећа данас због ове расправе.

„Мислио сам да ћете са министром наћи заједнички језик, да будемо што бољи и квалитетнији“, рекао је Ивановић премијеру.

Он је поручио да СНП-у ни на памет не пада да гласа за разрешење Лепосавића са ДПС-ом “па таман да ће избори сутра”.

Ивановић је апеловао на премијера и министра да се овај проблем реши до сутра.

Зороњић: Посланици коалиције “Црно на

бијело” гласаће за смену Лепосавића

Суада Зороњић (Црно на бијело) рекла је да је Лепосавић врсни интелектуалац, али је Црна Гора чланица Уједињених нација и да је подржала оснивање Хашког трибунала.

Подсетила је да изговорена реч високог представника има тежину речи државе.

Рекла је да ће посланици коалиције “Црно на бијело” гласати за смену Лепосавића који је “игнорисао одлуке Међународног суда, необориве правно утврђене чињенице и пуно тога још”.

Иван Брајовић (СД) рекао је да ће посланици СД гласати за разрешење Лепосавића јер његов став о Сребреници заслужује осуду.

Казао је да је несхватљиво да министар правде не буде разрешен, “а сутра је и то могуће”

„Чак и покварени сат два пута дневно покаже тачно време. Ви и ваша влада функционишете 200 дана и не знам за ваш други исправан потез, али за овај ћете добити нашу подршку”, поручио је Брајовић Кривокапићу.

Ервин Ибрахимовић (БС) оценио је да овакве изјаве поново вређају жртве и отварају ране породицама жртава и најавио да ће БС гласати за смену Лепосавића.

„Такво негирање, такве изјаве, не чине добро држави и праве још већу дистанцу између народа у Црној Гори”, казао је Ибрахимовић.

Он је додао да ће ово гласање одредити већину да ли је за европске вредности.

Рашко Коњевић (СДП) казао је да је премијер “потпуно обрнуо игру” и дошао у позицију да га 90 одсто парламентарне већине не подржава.

„Сада вам подршка оних за које сте рекли да су оставили ‘спржену земљу’ одговара. Замислите апсурда!”, казао је Коњевић.

Рекао је да се може десити да премијеров предлог не прође, а да он и даље остане премијер, а што није забележено у демократији и једино демократско решење је да Кривокапић поднесе оставку.

Шта вас бре у ЦГ заболе кавабастер за Сребреницу!? Као немате паметнија посла, шта ли?

„Чији сте Ви премијер? Ове парламентарне већине очигледно нисте, јер вам 90 одсто неће подржати Ваш предлог. Подржаће вас остатак парламента, нас 44 ће вероватно подржати Ваш предлог или један део и Ви мислите да будете наш премијер? Није логично”, рекао је Коњевић.

Јован Вучуровић (ДФ) оценио је да је смена Лепосавића продаја  народа који је гласао на изборима 31. августа.

Андрија Поповић (Либерална партија) рекао је да ће ЛП са задовољством гласати за разрешење Лепосавића са места министра правде, “иако није веровао да ће доћи моменат да подржи предлог премијера Кривокапића”.

Маја Вукићевић (ДФ) рекла је да се нада да Лепосавић неће бити разрешен.

“Као да је мало што се пет пута признало Косово, од нас тражите да се одрекнемо свег онога што јесмо, да окренемо плочу, јер ако не послушамо бићемо оптужени да рушимо Владу”, рекла је Вукићевић.

Лекић: Нећу журити да гласам за оставку,

све смо ово могли много боље

Миодраг Лекић (Демос) рекао је да неће журити да гласа за оставку и размислиће до сутра, иако је Лепосавић “ушао у неопрезност са одређеним последицама”.

Казао је да се без икакве консултације потеже оставка и има разлога за дистанцу.

„Све смо ово могли много боље уз елементарно поштовање основних правила у демократском друштву. Неко је озбиљно залутао ако сматра да не треба да постоји комуникација између Владе и парламента, то су прва слова политичког система”, поручио је Лекић.

Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) рекла је да је изјава Лепосавића нанела штету међународном угледу Црне Горе.

“Мислите ли да ће неко прихватити Црну Гору да буде чланица ЕУ са министром људских и мањинских права који негира геноцид у Сребреници?”, питала је Вуксановић Станковић.

Мило Божовић (ДФ) рекао је да нема овде случаја Лепосавић, ово је случај Кривокапић.

„Не тражите од нас да гласамо за смену Лепосавића, ставите овде на проверу подршку Вама”, поручио је Божовић премијеру.

Божена Јелушић (Црно на бијело) поручила је да сенку геноцида у Сребреници треба дефинитивно уклонити из јавног простора, посебно из Црне Горе.

„Инспиратори рата на просторима бивше Југославије, културне и политичке елите, углавном су нетакнуте и остало је да се прича који је народ геноцидан. Ниједан народ није геноцидан, ако је неко геноцидан онда су то елите које су народима досудиле оно што су им досудиле”, рекла је Јелушић.

Она је казала да се стално намеће политика да је неко жртва и због наводне нечије жртве “имамо торове народа из којих они више не разговарају”.

Дамир Шеховић (СД) казао је да Лепосавић мора да буде смењен и око тога нема никакве дилеме.

Питао је премијера да ли је и он био међу члановима Владе који је честитао Лепосавићу што је дао “умерен, стручан и одговоран одговор на постављено посланичко питање”.

Поручио је да и премијер треба да поднесе оставку.

Узевши поново реч, Радуновић је казао да се из излагања опозиције стиче утисак да се Лепосавић ругао жртвама Сребренице што није тачно и да је тако не би га ДФ подржао.

“Квалификација да је то геноцид, а не све друго је покушај да се Србима нанесе штета и због тога је наш став овакав. Није његов став био ужасан фашистички, он је осудио злочин и са жртвама се солидарисао”, навео је Радуновић.

Шта вас бре у ЦГ заболе кавабастер за Сребреницу!? Као немате паметнија посла, шта ли?

Марко Милачић (Права Црна Гора) рекао је да ће гласати против разрешења Лепосавића “јер све што је рекао у одговору је тачно”.

„Ја чак имам и оштрије ставове. Ово је Резолуција полуистине и резолуција која свађа Црну Гору. Али, шта је Ваша грешка? Треба мудро и праведно лукаво да дођете до циљева, а не да трчите кроз минско поље”, навео је Милачић.

Рекао је да је разговарао са покојним митрополитом пре избора да Лепосавић буде носилац листе “За будућност Црне Горе”, а када је Кривокапић постао носилац листе, предлагао је Лепосавића за министра.

Милан Кнежевић (ДФ) питао је Милачића када су то расправљали о Лепосавићу као носиоцу листе.

Кнежевић је рекао да је Милачић долазио кући код њега кад је носио наногицу и да су причали о “Бака Прасету, Буби Корелију, Дари са Смоковца”, али не сећа се да су говорили о Лепосавићу.

Милачић је одговорио да није доносио званичне предлоге.

“Нисам доносио папире, али сам у канцеларији код вас помињао то име, био је присутан и Андрија Мандић”, казао је Милачић.

Посланици Демократске партије социјалиста (ДПС) не присуствују сједници.

На седници су и потпредсједник Владе Дритан Абазовић, министри Јаков Милатовић, Милојко Спајић, Младен Бојанић…

Лепосавић није ушао у салу са премијером и осталим министрима, већ сам – нешто касније.

       https://www.vijesti.me/vijesti/politika/548565/krivokapic-na-programiran…

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!