Шта Вучићева велеиздајничка фукара зна о вама – нађена база података 400 хиљада људи

0
(0)

Подаци више од 400.000 грађана из целе Србије, прецизно уписани у табеле у којима је наведен ЈМБГ, број личне карте, адреса, кућни и мобилни телефон тих људи нашли су се на једном јавном серверу. Уз податке на појединим местима стоје и напомене које указују на то да су подаци коришћени у страначке сврхе.

Н1 доноси причу хакера који је податке открио и који тврди да је пронашао трагове који показују ко и зашто користи те податке.
Прецизно сортирани подаци, подељени у 222 табеле из градова и села широм Србије. У документима су исписане колоне које се односе на личне податке, али и напомене, које указују на то да су подаци коришћени у страначке сврхе.

6209: До сада гласао за ДС. Неће више. Инвалид. Деца 20 и 22 године. Незапослена, жена ради у кафани за 11.000. Он инвалид из Босне.

7382: Жена од Рамиза. Каже да се пре гласања да мало уље, брашно итд. па ће гласати сви Шиптари из Адица за нас. Пуно зна.

34142: Велики противник ове власти. Не контактирати.

Сви ови подаци окачени су на јавни сервер, који не користи пуно људи, али теоретски, свако може да му приступи. Након што је добио информацију да је сервер неочекивано загушен, један од корисника, стицајем околности ИТ стручњак, је погледао о чему се ради.

„То нама оригинално, бар мени, није било ни занимљиво у почетку. Међутим, пар дана касније, кад смо ми кренули да копамо по томе, да видим шта се ту заправо дешава и да пробамо да дођемо до тога чије је то – пошто очито наше није било – ту смо закључили анализом да се ту налазе комплетни подаци преко 400.000 грађана“, наводи он за Н1.

Поред података грађана који су окачени на сервер нашла се и фасцикла са једним именом – с.мицановиц, као и заштићена резервна копија е-маилова те особе. Овај човек је, каже, путем тог трага успео да хакује поједине маилове. Неки су се, тврди, односили на капиларне гласове, а један – управо на коришћење ове базе података.

Е-маил припада Александру Дујановићу, помоћнику председника београдске општине Савски венац. Дујановић нам је у писменом одговору демантовао да има везе с овим документом.

„Стварно не знам о чему говорите. Не бавим се тим стварима. А поготово инфо базе, јер не знам ни шта је то“, рекао нам је Дујановић.

У општини Савски венац већину чини Српска напредна странка, али највећи број напомена у табелама указује на то да их је прикупљала Демократска странка, што нашем саговорнику указује на то да су ти подаци у неком тренутку прешли у руке другог политичког табора.

„По некој нашој верзији, и информацијама које су доступне нама – давних дана је нека политичка странка кренула то да ради, међутим, то је прелетело у другу политичку странку, вероватно у периоду када се смењивала власт, где је, опет по неким нашим закључцима и анализама, допуњено са ЈМБГ-ом и одређеним напоменама“, навео је извор Н1.

Ови подаци, каже, могу да буду злоупотребљени на различите начине, углавном финансијске – због чега је сам начин њихове дистрибуције био додатно изненађење.

„Ја имам одређену каријеру у ИТ-ју, неко време траје. Ја овако нешто нисам видео својим очима. Виђао сам људе који не знају да раде свој посао, и то је ОК, али да неко на овакав начин третира податке… У процесу гледања свега тога, један коментар је био – живи људи на извол’те“, додаје.

У циљу заштите података који су на овај начин угледали светлост дана, Н1 неће објавити адресу сервера на ком се подаци налазе.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти упадају у села општине Кладово, довозе их организовано из Београда

5 (7) Становници општине Кладово ових дана су узнемирени јер је у селима крај Дунава …

Електронски надзор у Србији – Велика братија

4.8 (5) Први запаженији сајбер напади у Србији, за које постоји сумња да их је …

2 Коментара

  1. jmbg: 1112909755415

    Staljin je beba.

  2. NA IZBORIMA PREKINUTI SA VUČIĆEM ODBACITI JEDNOG ZLOG ČOVEKA I KRENUTI U BOLJE .USVOITI ZAKON ZA VELE IZDAJU ZEMLJE GRE ĆE PRESEDNIK AKO IZDA SRBSKE INTERESE UZ JAKE DOKAZE BITI OSUĐEN NA SMRT .DATI PREDLOG U SKUPŠTUINI SRBIJE I NAROD ĆE VIDETI ŠTA SU LJUDI.HOĆE DA BUDE VOĐA ALI NEĆE SMRTNU KAZNU ODMA GA ODBACITI KO NEČOVEKA. SVAKO POŠTEN KO VOLI NAROD PIHVATIĆE OVAJ ZAKON ZA OSUDU I IZDAJU ZEMLJE.ISTO I ZALOPOVE DOKAZI I SMRT STRELJNJEM . JEL ZEMALJA JE U BEDI LJUDI GLADUJU MORA SE ČISTITI BAGRA.MORA RAI ŽIVOTA RADI MLADOSTI RAI SVEGA LJUDSKOG. DA ZEMLJA KOJA JE OGREZLA U KRIMINAL MORA TAKO DA SE URADI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend