fbpx

Стивен Мејер: Српска већ сада има одлике независности

0
(0)

АМЕРИЧКИ стручњак за Балкан Стивен Мејер сматра да Република Српска у значајној мери већ има многе одлике независности (у области образовања, судства, полиције…) и истиче да БиХ, уосталом, никада и није била уједињена држава у правом смислу те речи.

„На Западу апсолутно не постоји интерес нити способност да се БиХ или Република Српска примора да одржи садашњу политичку фикцију“, наглашава Мејер у ауторском тексту за Срну под називом „Питање независности“.

Он поставља питање „шта онда задржава Српску да прогласи независност?“ и наводи да је наставак постојања БиХ заснован на три мита. Мејер као први мит наводи снагу Дејтонског споразума, нарочито члана 4, други мит је да се БиХ „одржава заједно“ деловањем странаца, а трећи мит је да ће природа политичке заједнице у БиХ бити ирелевантна када БиХ уђе у ЕУ.

Амерички стручњак за Балкан подсећа да је постојало време када је била истина да се БиХ „одржава заједно“ деловањем странаца, али да је то сада мит, који почива на перцепцији унутар БиХ, укључујући и РС.

„Тренутно, на Западу постоји мало интересовања, укључујући Вашингтон, да се БиХ одржи као једна земља и, што је још важније, Запад нема много снаге којом може да утиче на еволуцију политичке заједнице у БиХ. Ситуација је сада потпуно другачија него током деведесетих. На Западу не постоји интерес, нити способност да се БиХ примора да одржи садашњу политичку фикцију“, наглашава Мејер.

ПРЕДСЕДНИКОВЕ ОПЦИЈЕ

МЕЈЕР подсећа на то да председник Додик никада не дозвољава да његова разнолика публика заборави да је опција независности „увек на столу“.

„Кад год Додик покрене питање независности, он уверава грађане РС да они имају опције које иду много даље од уније са ФБиХ, подсећа своје домаће противнике да је он и даље главни, упозорава „странце“ да РС није ни у каквој обавези према њима, држи дистанцу према „нефункционалној“ ФБиХ и тврди да чланство у ЕУ није функција унификације БиХ“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Додик није дао сагласност за долазак Мила Ђукановића у БиХ

5 (2) Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да није дао сагласност …

Шкотска: „Вратићемо се у срце Европе као независна држава“

5 (1) Премијер Шкотске Никола Стерџен изјавила је да и даље жели референдум о независности …

Један коментар

  1. jaooo dokle vise da smo ono sto smo tek i kada nam amerikanci kazu ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *