Стиже нам најдуже помрачење Месеца, виђа се само једном у животу

Стиже нам најдуже помрачење Месеца, виђа се само једном у животу

0
(0)

Потпуно помрачење Месеца, најдуже у овом веку, догодиће се вечерас, почеће у 21.30 и трајати до 20 минута иза поноћи. Спремите се да уживате у најдужем помрачењу које ће трајати чак сат и 43 минута. Месец ће, наиме, на готово два сата своју уобичајену сребрнкастосиву боју заменити спектакуларном јаркоцрвеном којом ће осветлити ноћно небо.

Из Србије помрачење Месеца ће моћи да се посматра у трајању од готово пет и по сати. Врхунац помрачења је најављен за 22.21 сат. Пошто је ово најдуже помрачење у овом веку, овако нешто заиста је догађај који се доживљава само “једном у животу”.

Беорађани ће, уз стручне коментаре моћи да посматрају помрачење Месеца и из Народне опсерваторије на Калемегдану, саопштено је из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“. Група заинтересованих попеће се на врх Старе планине са које ће уживати у овом јединственом догађају.

Из Србије ће појава моћи да се прати од изласка Месеца у 20.01, у Београду па до његовог изласка из полусенке 28. јула у 01.29. Како је очима видљив само пролазак Месеца кроз Земљину сенку, према саопштењу Астрономског друштва Месец ће почети да улаз у Земљину сенку у 20.24, а у 21.30 ће цео уронити, што је истовремено и почетак потпуног помрачења.

У 22.22 је средина помрачења, а тамно црвене боје Месец ће бити у 23.13, када ће почети да излази из сенке и то ће бити крај тоталитета. Уз помрачење Месеца биће могуће посматрати и планете Венеру, Јупитер, Сатурн и Марс.

Друго помрачење Месеца у овој години биће видљиво у великим деловима Аустралије, Азије, Африке Европе и Северне Америке.

Помрачење Месеца се догада приликом уласка Месеца у Земљину сенку.

Вестионлине, Тањуг, б92.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Викиликс се свети за хапшење Асанжа: Објавили тајни снимак лажираног спуштања на месец “МИСИЈЕ АПОЛО 11” У ПУСТИЊИ НЕВАДЕ?!

Викиликс се свети за хапшење Асанжа: Објавили тајни снимак лажираног спуштања на месец “МИСИЈЕ АПОЛО 11” У ПУСТИЊИ НЕВАДЕ?!

5 (1) Најновији снимак којег је објавио Викиликс (WikiLeaks) приказује исечке са снимања “слетања на …

Кина постала прва земља која је створила биолошки живот на Месецу

Кина постала прва земља која је створила биолошки живот на Месецу

0 (0) У кинеској сонди „Чанге 4“ која се налази на тамној страни Месеца успешно …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend