Насловна / Наука и Технологија / Стиже нам најдуже помрачење Месеца, виђа се само једном у животу
Стиже нам најдуже помрачење Месеца, виђа се само једном у животу 1

Стиже нам најдуже помрачење Месеца, виђа се само једном у животу

Потпуно помрачење Месеца, најдуже у овом веку, догодиће се вечерас, почеће у 21.30 и трајати до 20 минута иза поноћи. Спремите се да уживате у најдужем помрачењу које ће трајати чак сат и 43 минута. Месец ће, наиме, на готово два сата своју уобичајену сребрнкастосиву боју заменити спектакуларном јаркоцрвеном којом ће осветлити ноћно небо.

Из Србије помрачење Месеца ће моћи да се посматра у трајању од готово пет и по сати. Врхунац помрачења је најављен за 22.21 сат. Пошто је ово најдуже помрачење у овом веку, овако нешто заиста је догађај који се доживљава само “једном у животу”.

Беорађани ће, уз стручне коментаре моћи да посматрају помрачење Месеца и из Народне опсерваторије на Калемегдану, саопштено је из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“. Група заинтересованих попеће се на врх Старе планине са које ће уживати у овом јединственом догађају.

Из Србије ће појава моћи да се прати од изласка Месеца у 20.01, у Београду па до његовог изласка из полусенке 28. јула у 01.29. Како је очима видљив само пролазак Месеца кроз Земљину сенку, према саопштењу Астрономског друштва Месец ће почети да улаз у Земљину сенку у 20.24, а у 21.30 ће цео уронити, што је истовремено и почетак потпуног помрачења.

У 22.22 је средина помрачења, а тамно црвене боје Месец ће бити у 23.13, када ће почети да излази из сенке и то ће бити крај тоталитета. Уз помрачење Месеца биће могуће посматрати и планете Венеру, Јупитер, Сатурн и Марс.

Друго помрачење Месеца у овој години биће видљиво у великим деловима Аустралије, Азије, Африке Европе и Северне Америке.

Помрачење Месеца се догада приликом уласка Месеца у Земљину сенку.

Вестионлине, Тањуг, б92.нет

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Потпуно помрачење Месеца 27. јула, видеће се и из Србије 11

Потпуно помрачење Месеца 27. јула, видеће се и из Србије

Грађани Србије имаће прилику да у ноћи између суботе и недеље, 27. на 28. јула, …

Кинези почели припреме за спуштање на нама невидљиву страну Месеца 12

Кинези почели припреме за спуштање на нама невидљиву страну Месеца

КИНЕСКИ комуникациони сателит „Сврачји мост“ достигао је такозвану тачку Лагранжа L2 на невидљивој страни Месеца …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *