Хелм

Стотине тона нукеларног отпада стиже у Хрватску

Из нуклеарне електрано”Кршко” у хрватски Центар за збрињавање радиоактивног отпада Черкезовац стиже отпад упакован у 685 бетонских блокова. Ови блокови се више никада неће моћи да отварају, а наредних 30 до 40 година стајаће у два одвојена складишта.

Док се у Словенији па и у Хрватској размишља о градњи другог блока НЕ „Кршко”  хрватски Фонд за финансирање разградње НЕК ужурбано и темељно ради на припреми Центра за збрињавање радиоактивног отпада у бившој касарни Черкезовац на Трговској гори покрај Двора на Уни. Овде ће Хрватска од 2024. године складиштити своју половину ниско и средње радиоактивног отпада из постојећег блока Кршког, пише „Вечерњи лист”.

У Черкезовцу ће се складиштити и институционални радиоактивни отпад који је настао у Хрватској. Како објашњава Горан Кукмановић, водитељ Фондова Одела – Успостава Центра за забрињавање радиоактивног отпада, капија Центра ће бити 500-тињак метара удаљена од садашњег улаза у ту бившу касарну, а како би створили додатну тампон-зону између насеља и центра.

Од 35 објеката бивше касарну за успоставу Центра биће искориштена само два укопана складишта. За складиштење ниско и средње радиоактивног отпада из Кршког изградиће се посебан објекат док ће се за ИРАО користити поменута два укопана складишта.

Једно складиште ће се користити за пријем домаћег отпада где ће се проверавати да ли његова радиолошка и остала својства тачно декларисана. Кад се потврди да је пакет прикладан за складиштење онда ће се, каже Кукмановић, пренети у другу зграду за складиштење.

Та два укопана складишта као и објекат који ће у њиховој непосредној близини бити изграђен за отпад из Кршког налазе се на платоу који је удаљен око четири километра од улаза у Центар.

Тренутно се на локацији будућег Центра и око њега спроводи одређивање нултог радиолошког стања, што значи да се мери радиоактивност из кише, тла, биљака, животиња…

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!