ШТРАЈК! Радници ЕПС-а: Доста нам је Грчића, идемо на посао као на стрељање

ШТРАЈК! Радници ЕПС-а: Доста нам је Грчића, идемо на посао као на стрељање

Неколико десетина чланова синдиката Електропривреде Србије (ЕПС), већином рудара “Колубаре”, одржало је јуче протест испред дирекције те компаније тражећи да им се за грејање ове зиме обезбеди угаљ који сами копају, да престане закидање на платама и због тога што је у ЕПС увео унутрашњу контролу коју сматрају “параполицијском организацијом”.

За време трајања протеста испред дирекције ЕПС-а у Београду, Главни одбор Синдиката радника Електропривреде Србије (ЕПС) опозвао је председника тог одбора Милана Ђорђевића једногласном одлуком, саопштено је после јучерашње седнице.

Смењени председник изјавио је да протест нема примеса политике и да је организован јер је „огромно је незадовољство рудара ‘Колубаре’ зато што више од две трећине радника који се греју угљем који сами копају још није добило угаљ и питање је да ли ће га добити до краја зиме“.

Прецизирао је да то грешка искључиво директора ЕПС, „Колубаре“ и других директора који су „огромне количине угља продали трећим лицима“ и навео да се сваког из „Колубаре“ извлачи од 500 до 800 тона угља, а да радници добијају око 50 до 70 тона сировог угља који не може да се осуши до следеће године.

Ђорђевић је додао да је са Владом договорио такозвану „масу зарада“ од које се „у континуитету сваког месеца закида по мало и оставља на рачуну ЕПС“.

Он је оценио да је унутрашња контрола ЕПС „параполицијска организација која је направила такав страх и тортуру да су људи почели да напуштају посао“.

Додао је да направљен „култ заваде међу људима да су људи са страхом почели да долазе на посао“ и истакао да су рудари некада ишли на посао „подигнуте главе, с песмом“, а да сада „иду као на стрељање“.

Указао је да казне за раднике имају „0,01 одсто са конкретним радом рудара“, а да је све друго „иживљавање и хир“ в. д. ЕПС Милорада Грчића.

Ђорђевић је нагласио да је данашњи протест „мирољубив“ и упозорење којим би требало да се „дозову памети“ директори ЕПС, „поготово у ‘Колубари’, ‘Ђерапу’ и Термоелектарни ‘Никола Тесла’“ и да више не спроводе „насиље над радницима“.

Ако преговори с руководством ЕПС не буду дали резултате, Ђорђевић је поручио да ће почети протести у свим огранцима ЕПС, а да ће потом „вероватно ступити у генерални штрајк“.

Медији, Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

СКАНДАЛ ЕПС куповао опрему за прислушкивање и платио намештај 33 милиона евра!

СКАНДАЛ ЕПС куповао опрему за прислушкивање и платио намештај 33 милиона евра!

Милорад Грчић је много пара потрошио на куповину прислушних уређаја, на хиљаде бубица и камера, …

Штрајк у електропривреди потреса Француску (видео)

Штрајк у електропривреди потреса Француску (видео)

Штрајк радника у енергетском сектору Француске због социјалних питања као и питања запошљавања смањио је …

Један коментар

  1. Jazavci pa kolubara posluje u minusu zadnji 10 god samo sto to nece da objave a i uglja nema da kopaju tako da katanac je prava stvar za kolubaru koja truje sve u krugu od 100 km

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *