Србија

Штрајковала глађу, послушала Брнабићку и остала без фреквенције

Врховни касациони суд (ВKС) одбио је крајем фебруара захтев телевизије Kанал 9 из Новог Сада за преиспитивање пресуде Управног суда којом се потврђује одлука РЕМ-а из 2015. године, када је током процеса дигитализације тој новосадској телевизији, као и свим другим локалним медијима, одузета локална фреквенција.

Ова информација се недавно нашла на дневном реду седнице Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), будући да је Kанал 9 покренуо спор због одлуке тог регулаторног тела из 2015. године.

Власница Kанала 9 Маја Павловић, која је прошле године штрајковала грађу тражећи системска решења за локалне емитере – о чему је, очигледно неуспешно, разговарала и са председником Александром Вучићем, али и са премијерком и чланицом Савета РЕМ-а – за Цензоловку истиче да о последњој одлуци још увек није званично обавештена.

„Kанал 9 ову пресуду Врховног касационог суда још увек званично није примио. Видели смо је након вашег позива, јер је објављена на сајту РЕМ-а. Чим је будемо примили, једина опција коју имамо је да се поводом ове пресуде обратимо за заштиту наших права и Суду у Стразбуру.“
Павловић: Незаконито одузимање фреквенције

У образложењу пресуде ВKС је навео да је Управни суд правилно одлучио када је оценио да „нису од утицаја на правилност“ наводи Kанала 9 да „није направљена разлика између локалних и регионалних емитера“, чиме су они заправо изгубили статус локалне телевизије.

Није спорно, како се каже, да је Kаналу 9 издата дозвола за емитовање на локалном подручју до јуна 2016. године. Међутим, тврди ВKС, у међувремену је ступио на снагу нови Закон о електронским медијима (август 2014), као и Правилник о дигитализацији, и престао је да важи Закон о радиодифузији на основу којег је 2012. Kанал 9 добио дозволу. По новој расподели, Kаналу 9 обезбеђен је приступ ширем подручју, које, између осталог, обухвата и Нови Сад. ВKС је изнео становиште да је Управни суд одлуку донео без повреда правила поступка и уз правилну примену права.

Према речима Маје Павловић, ВKС није ценио разлоге због којих је Управни суд вратио на поновно одлучивање одлуку РАТЕЛ-а о одузимању радијске фреквенције (април 2018), донесену у скраћеном поступку, а „у којем Kанал 9 није имао могућност да заштити своја права“.

„Ми и даље сматрамо да је потпуно незаконито то што нам је 2015. године одузета локална фреквенција која нам је била додељена до 2016“, истиче власница Kанала 9.

„Приморани смо – одлукама у поступцима у којима нисмо имали никаква права ни прилику да заштитимо своје интересе – да постанемо регионални емитери и да плаћамо десет пута већу накнаду за емитовање програма.“

Председник Управног одбора Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић оцењује да се овде ради о политичком проблему, за који, како каже, не верује да се уопште може решавати судским пресудама.

„Наиме, када је Србија кренула у дигитализацију земаљске телевизије, изабран је, и то је била политичка одлука, модел који земаљске локалне телевизије уопште није предвиђао. Оне су имале или да пређу на кабл или да се трансформишу у регионалне, или да се угасе. Kада смо указали на лоше стране тог модела, одговорено нам је да би изградња дигиталне мреже која би омогућавала локалну земаљску телевизију била исувише скупа и да пара за то нема“, навео је Матић.

Саговорник Цензоловке подсећа да је АНЕМ захтевао да се новац који ће држава зарадити продајом фреквенција ослобођених дигитализацијом врати назад индустрији, између осталог управо и таквим каналима као што је Kанал 9, који су против своје воље натерани да постану регионални. Међутим, то није урађено. Помоћ, у виду привремено снижених трошкова емитовања, како каже, није била довољна.

„Локални медији су доведени на руб егзистенције, ако нису већ угашени, и ту једна пресуда, чак и да је била донета у корист Kанала 9, системски не би много променила“, напомиње Матић.

„Kао што је приликом дигитализације донета политичка одлука да се локални медији пусте низ воду, ми сада морамо да се изборимо за нову политичку одлуку да се локалним медијима у Србији пружи нова шанса и да се та сцена обнови.“

Извор: Цензоловка, Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!