„Странцима субвенције и помоћ, за наше привреднике то не постоји“

Генерални директор компаније Термовент Андрија перовић изјавио је да је, када је пословање у Србији у питању, „превелики фокус на страним инвеститорима“.

Он је у интервјуу за Бизлифе магазин истакао да стране инвеститоре држава помаже, даје им субвенције и помоћ, „док за наше привреднике то не постоји“.

„Мислим да је разлог томе снага тих страних компанија и њихов лоби и ту је наша држава немоћна. Она не може да стане на пут некој великој компанији и каже: „не, сада ћемо ми вама да пишемо услове по којима ћете ви да радите“, већ мора да се прилагоди тим страним инвеститорима“, каже генерални директор Термовента, компаније која се бави производњом и пројектовањем ХВАЦ система и опреме, основане пре четврт века.

Перовић каже да је потребно да држава више финансира и више помаже домаћу привреду и мале породичне фирме и да се даље „развија та прича“ из разлога што је једини просперитет земље могућ уколико имамо више извозника.

„Нема ништа од тога што ћемо ми сами себи да продајемо робу и то је један зачарани круг. Да нагласим, добро је кад дође страни инвеститор и запосли хиљаду грађана, али то је плата на минималцу, профит се испумпава ван државе, а и порези се не плаћају овде. Тако да велики бенефит од страних инвеститора немамо,“ каже Перовић, али додаје да бенефит од страних фирми ипак имамо у сектору грађевине где на бар 80 одсто објеката који се тренутно раде у Србији раде домаће фирме.

Он додаје да Термовент у великој мери сарађује са домаћим фирмама, а то су пре свега машински инсталатери, али и грађевинске фирме које успешно послују. „Партнери су и наше фирме који су подизвођачи Термовента на пројектима у Белгији, Холандији и Русији, па и земљама Блиског истока“, каже Перовић.

Бизлифе

Актуелно

Акција прикупљања помоћи за новинара којем је Вучићева мафија запалила кућу

Славко Ћурувија фондација је позвала новинарске и невладине организације и удружења, као и све друге …

Смедерево: Нестала субенцонисана немачка фирма, радници на улици

Смедерево – Након помпезног отварања у фебруару 2016. године и крупних обећања, у тишини, на немачку …

Један коментар

  1. Gospodin Perovic je u pravu. Treba dodati ito da nama stranci nece razvijati preduzeca ako nemaju profit veci nego u nekoj drugoj zemlji. Po onoj narodnoj: Nema nama nista bez nas; moramo se i ponasati.
    Ali ko da se tako ponasa. Ova ili druga-ovakva vlast, nema sanse.
    Stranci nam i kredite uslovljavaju angazovanjem njihovih firmi u trosenju tih kredita, a onda ne vaze ni javne nabavke, niti stvarne konomske cene i td.
    Dakle, u se i u pamet se!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons