Србија

Сви одборници СНС гласали против помоћи породиљама и породицама са децом

Одборници СО Врбас су на деветој седници, почетком септембра на дневном реду имали измене и допуне одлуке о правима на новчану подршку за породице са децом. Одборник групе грађана Ослободимо Врбас Горан Рогановић је на иницијативу Локалне алтернативе поднео захтев за измену Одлуке о правима на финансијску подршку породици са децом. Захтев је обухватао измене које се тичу редовне и благовремене исплате помочи за новорођенче, бесплатан вртић за треће дете и исплату путних трошкова средњошколцима и студентима за септембар и окттобар. Одборници који су на власт дошли под слоганом “за нашу децу”су гласали против ових захтева.

Тачније, 24 одборника је гласало против а само 4 за измене које се тичу наше деце:1. Да се исплата помоћи за новорођену бебу исплаћује у року од 30 дана од подношења захтева,

2. Да треће и свако наредно дете има право на регресирање 100% цене боравка у вртићу без обзира да ли остала деца из породице користе услуге предшколске установе,

3. Да се регресирање месечних карата за средњошколце и студенте односи и на септембар, односно октобар месец.

“Пре три године смо на СО Врбас у циљу скретања пажње на проблем исплате помоћи за новорођенче предлагали да уколико нису у стању да испоштују сопствену одлуку бар промене назив исте како би помоћ имала смисла. Исплата ове новчане помоћи касни више од годину дана па се може преименовати у “Помоћ за први рођендан детета”, кажу из удружења грађана Локална алтернатива из Врбаса.

Данас је кашњење у исплати ове помоћи још веће, кажу из Локалне Алтернативе и додају да је уобичајено игнорисање сваке иницијативе која би извршну власт мотивисала да се обавезе према одлукама локалног парламента и родитељима испуне.

Из Локалне Алтернативе кажу да Одлука о помоћи породици са децом садржи и низ других нелогичности попут тога што породице са више од троје деце немају право на 100% регресирања за вртић за четврто, пето дете уколико сва деца из породице не користе услуге предшколске установе. То значи да уколико најстарије дете иде у школу, четврто дете има право само на 50% регресирања трошкова вртића, а врло добро се зна да када деца крену у школу трошкови породице експоненцијално расту. Ако је сврха ове одлуке помоћ онда она мора бити оправдана, благовремена и сразмерна оптерећењу породичног буџета.

Такође још једна нелогичност је што Општина уопште не регресира трошкове превоза у септембру за средњошколце и октобру за студенте. Зашто?

Додатни проблеми настају при тумачењу и спровођењу одлуке. Одговарајући пример за то је право на бесплатну ужину за треће дете које је уведено у новембру 2020. године где су школе добиле упутство да је она бесплатна само до износа који решењем усваја Општинско веће. По истом ужина се регресирала до износа од 50 динара по ужини за школску 2020/2021. годину, док све преко тог износа, уколико је Савет родитеља изабрао мало квалитетнију ужину, родитељи морају да доплате.

Неко ко тумачи Одлуке скупштине, а задужен је за образовање у Врбасу, очигледно не прави разлику између регресиране и бесплатне ужине, као ни то да је одлука Скупштине општине, у односу на решење Општинског већа, акт са вишом правном снагом. Школски органи нажалост спроводе дато упутство и тумачење и захтевају од родитеља да ту разлику плате, наводе из овог удружења.

Из оваквих резултата гласања у Врбасу очигледно, не можемо а да се не замислимо добро ко седи у одборничким клупама и за шта гласају сем за своје интересе. Ови представници грађана града Врбаса су заборавили ко их је и за шта поставио на место одборника. Послушници СНС-а очито могу да газе и преко деце како би се увукли великом газди.

“За нашу децу” је прави слоган за ову скупину јер се очигелно боре само за своју децу, за нашу немају кад. У наставку је списак одборника са срамног гласања.

Јулија Војиновић, Луфтика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!