Ступио на снагу договор о продужењу споразума СТАРТ 3

Ступио на снагу договор о продужењу споразума СТАРТ 3

Договор о продужењу Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) ступио је на снагу 3. фебруара, Русија и Сједињене Америчке Државе размениле су одговарајуће ноте, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

„Министарство спољних послова Русије разменило је 3. фебруара ноте са амбасадом САД о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу договора о продужењу Споразума о мерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања од 8. априла 2010. Сходно томе, овај споразум ступио истог дана је на снагу“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће „Споразум деловати у облику у којем је потписан, без икаквих измена и допуна, до 5. фебруара 2026. године“.

„Кључни значај за постизање овог договора био је телефонски разговор председника Русије Владимира Путина и америчког председника Џозефа Бајдена 26. јануара“, нагласило је Министарство.

Москва очекује да ће продужење Споразума помоћи да се превазиђе тенденција слома механизама контроле наоружања и спремна је да сарађује са Сједињеним Америчким Државама на јачању глобалне стратешке стабилности.

Министарство наводи да ће бити потребни „значајни напори“ да се руско-амерички дијалог у овој области „врати на стабилан пут, како би се постигли нови већи резултати који јачају нашу националну безбедност и стратешку стабилност у свету“.

„Русија је спремна за такав рад. Позивамо Сједињене Америчке Државе да покажу једнако одговоран приступ и да конструктивно одговоре на наше иницијативе“, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Раније је прес служба Кремља саопштила да је руски председник Владимир Путин потписао документ о продужењу Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3) на пет година.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Јури Долгоруки Бореј класа

Све руске нуклеарне подморнице истовремено испловиле из база и кренуле у непознатом правцу

Руске нуклеарне подморнице са седиштем у Виључинску хитно су послате на море, извештавају руски медији. …

Све је слагао: Вучић обмануо јавност око споразума о руском гасу, ово је истина!

Све је слагао: Вучић обмануо јавност око споразума о руском гасу, ово је истина!

Шта се заиста догодило на састанку Александра Вучића и Владимира Путина? Не само да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *