Суђење припадницима жандармерије који су претукли Андреја Вучића током Параде поноса настављено

0
(0)

Пред Вишим судом у Београду настављено је суђење осморици припадника Жандармерије који се терете за напад на браћу премијера и градоначелника Београда.

Они се терета за напад на Андреја Вучића и Предрага Малог, као и двојицу припадника војне јединице Кобра током Параде поноса 2014. године.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва терете се Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић и Раде Матић.

Митровић, Стојановић и Савић су данас пре подне, на почетку доказног поступка, рекли да остају при ранијим исказима и да су 28. септембра 2014. године поступали по закону, без прекомерне употребе силе.

Они су рекли да су четири грађанина тога дана, приликом манифестације високог ризика, пробила полицијски кордон, нису се обазирали на упозорења и наредбе полиције, као и да су напали полицију – један је потегао пиштољ, а један флашом гађао полицајца.

Како су објаснили, четири грађанина су се оглушили на више пута издато наређење: „Лези доле“, „Одбиј“ и одбили су да се легитимишу уз реченице: „Ко си ти да ме заустављаш“ и „Сад ћу да вас расформирам“.

Митровић је рекао да је искористио службену палицу, али само како би спречио да неко буде убијен или повређен, а Стојановић да је палицом блокирао ударац и шутирање ногом, као и да је тек касније чуо да се радило о Предрагу Малом.

Стојановић је рекао да је Предрага Малог пустио без икакве личне исправе, што је мимо правила, али по наређењу командира Миленка Божовића.

Према његови речима, командир четвртог одреда Жандрамерије Сенад Коштић тражио је да се изврши увиђај и позове војна полиција, али се то није догодило.

Савић је рекао да су четири грађанина упутила полицији псовке и увредљиве речи. Он је додао да није употребљавао силу, али да је видео да је један од његових колега једном грађанину палицом из руку избацио пиштољ.

Сва тројица одбила су да одговарају на питања тужилаштва јер сматрају да је оно на страни грађана који су ометали и угрожавали полицију, али и друге грађане који су учествовали на скупу.

Жандари су оптужени због сумње да су као саизвршиоци починили кривично дело напада на војно лице у вршењу службе у стицају са кривичним делом злостављања и мучења. Окривљенима се оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду на терет ставља и кривично дело злоупотребе службеног положаја.

На њиховом првом појављивању у суду, када је прочитана оптужница, они су се кратко изјаснили да нису криви. Њихови адвокати истакли су да је оптужница „криво постављена“, нејасна и да није индивидуализована одговорност полицајаца.

Кривичним пријавама полиције против припадника Жандармерије придружио се и заштитник грађана Саша Јанковић, који је поднео и пријаве против припадника Војне полиције, али су оне одбачене.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Андреј Вучић у Војводини поседује на десетине хиљаде хектара пољпривредног земљишта

4.7 (15) „Несумњива је чињеница да Андреј Вучић управља кључним политичким процесима и доноси најважније …

Алексић: Оптужница за Јовањицу демантовала Андреја Вучића

5 (12) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је оптужница против окривљених …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend