Сукоб афричких миграната и грчке полиције на Самосу (видео)

0
(0)

Атина – На грчком острву Самос мигранти су напустили прихватни центар и, наоружани каменицама, кренули градским улицама. Њих око 300, углавном пристигли из Африке, срушили су жичану ограду око центра и запутили се ка граду, узвикујући пароле у којима су тражили да напусте острво. Успут палећи контејнере и мобилне тоалете, прекинули су саобраћај док нису налетели на полицијске снаге, које су засули каменицама. Недалеко од места сукоба налазе се основна школа и два дечја вртића, који су одмах били евакуисани. Полиција је била приморана да примени сузавац како би растерала мигранте.

Ово је само један у серији инцидената који се све чешће дешавају на Самосу. Пре неколико дана, група младих миграната палила је аутомобиле. Становници живе у страху, а локалне власти апелују на владу да убрза процес транспорта миграната на матично грчко копно.

Ситуација је све сложенија и, према званичним подацима, од почетка године у Грчку је ушло 68.000 миграната. У Италију, рецимо, стигло их је 1.803, у Бугарску 197 и 261 на Кипар.

Прихватни центри на грчким острвима су одавно претрпани. Предвиђени су за смештај 8.500 миграната, а у њима је тренутно 40.000 људи, што је највећи број од момента потписивања споразума Европске уније и Турске о спречавању проласка миграната ка Старом континенту. Забрињава чињеница да они и даље пристижу са турске обале и да, према неким проценама, у наредној години треба очекивати да ће их стићи још 100.000.

Влада Киријакоса Мицотакиса намерава да током 2020. године репатрира 10.000 тражилаца азила, уз констатацију да јој је за тај посао неопходно 270 нових службеника. Планирано је да се у Егеју заврши изградња нових пријемних центара затвореног типа на Лезбосу, Самосу, Хиосу, Леросу и Косу, који ће моћи да приме по 5.000 миграната.

Локално становништво бурно реагује, не желећи нове затворене кампове на својој територији, али влада у Атини, очигледно, нема другог решења за мигрантски проблем, који се само погоршава. Неизвесно је и како ће се даље понашати Анкара, која је у затегнутим односима са Атином и отворено прети да ће отворити своје границе и мигранте престати да задржава на својој територији.

Ноћ вандализма у Атини и Солуну

Атина и Солун су, ко зна који пут у последњих недељу дана, проживели још једну кошмарну ноћ. Група од педесетак вандала дивљала је у историјском делу Атине, око Монастиракија, палећи банкомате, засипајући фасаде бојом, разбијајући стакла на продавницама, банкама и кафићима.

Полиција није стигла на време и починиоци су успели да побегну. Слика коју су оставили у празнично уређеном центру била је тужна. Власници су од раног јутра покушавали да очисте фасаде, уклоне разбијено стакло, поправе што се може средити јер хиљаде људи и туриста проводе празничне дане управо у овом делу грчке престонице.

Вандали су запалили и јелку која је постављена на малом тргу у Ексхархији. Ту је последњих недеља стање колико-толико поправљено после интервенције полиције која је растерала препродавце дроге и шверцере и испразнила незаконито насељене зграде у овом делу града који је годинама поприште сукоба „капуљаша” и полиције.

Ништа боље није прошао ни Солун, где су, такође, разбијени излози и унакажене фасаде, а запаљено је десетак аутомобила.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немци насељавају мигранте у Суботици, Пироту, Нишу, Нишкој Бањи, Мерошини, Гаџин Хану, Дољевцу, Житорађи, Алексинцу, Прокупљу, Обреновцу, Лесковцу, Бујановцу и Врању

4.4 (7) У оквиру пројекта „Управљање миграцијама и подршка повратку тражилаца азила (2. фаза)“ немачка …

Вучић: Мигранти ће се враћати из ЕУ у Србију, живеће овде и биће успешни (видео)

4.4 (21) „Примићемо азиланте које одбије ЕУ, они ће радити у Србији и биће успешни“. …

Један коментар

  1. Показало се да је гас закон за депопулациј. Та муслиманска гамад једино разумеју метак, штанглу, а надам се да ће им гас бити судбина, јер гамад треба да нестане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend