fbpx

Сукоб вођа синдиката Фијата: На суд због потписа

0
(0)

Представници Самосталног синдиката Фијата јуче су у Београду са Владом Србије потписали договор о повећању плата. Док из Владе саопштавају како се ради о победи дијалога, између два највећа синдиката у Фијату сукоб не престаје. У синдикату Независност нису задовољни понудом и најављују тужбу против лидера Самосталног синдиката.

У предвечерје потписивања договора, стижу опречни подаци. Наиме, Самостални синдикат је решио да стави потпис на документ на ком пише да ће радници добити повећање од 9,54 одсто, и то 3,15 одсто од првог августа и 6,39 одсто у фебруару.

Међутим, Влада обећава повишице сваког фебруара у складу са инфлацијом што значи 2,2 одсто ове и 4,5 наредне године. Разлику у цифри коју има синдикат објашњавају повишицом коју су радници Фијата већ добили крајем прошле и почетком ове године.

– Став скупштине Самосталног синдиката је да се прихвати понуда, пошто алтернатива у овом тренутку не постоји. Наставићемо изналажење нових начина социјалног дијалога да се услови рада и зараде у наредном периоду изборе за преговарачким столом са руководством компаније уз активно посредовање Владе и саме премијерке Ане Брнабић – саопштила је Скупштина Самосталног синдиката.

И Вучић закључио тајни уговор

Једно од питања које је штрајк отворио је да ли ће Фијат остати у Србији када му крајем 2018. године истекне уговор. Ћулибрк напомиње да ова компанија има неколико стотина милиона евра разлога да остане јер је такав уговор потписан.

– Иницијална грешка је била потписивање тајног споразума, али заборављамо да је влада Ивице Дачића у којој је Александар Вучић био први потпредседник, потписала измене и допуне споразума. Свака влада је у то инволвирана, свака влада је дала још неке повластице – напомиње Ћулибрк.

У синдикату Независност, који је избачен из штрајкачког одбора, понуду називају смешном, кажу да је нижа од оне која им је понуђена пре почетка штрајка, и да ће зато тужити лидера Самосталног синдиката Зорана Марковића.

– Радници су више него незадовољни јер је господин Марковић рекао услове, повећање плате и сигуран бонус за 2017. и 2018. Сада се испоставило да ће се само преговарати о бонусу. Нико нам не гарантује да ћемо и добити. Ми разматрамо колективну тужбу против Марковића јер је реч о класичној превари – изјавио је Зоран Станић.

Да подсетимо, радници су тражили да бруто основица зараде буде увећана за 30 одсто, а према подацима које је доставио Синдикат добили су три пута мање. Односно, тражили су 50.000 динара, а добили су понуду од 41.500, и то не све одједном, већ део 1. августа, а део у фебруару наредне године. Тражили су исплату бонуса ефикасности , а добили су одговор да ће се о томе преговарати. Тражили су да се рад у фабрици боље организује, а добили понуду да ће се то анализирати. Оно што су добили је да се накнада за ноћни превоз дуплира. Осим тога, половину новогодишњег бонуса добиће у августу, а другу половину у децембру. Они који су били у штрајку ће од Самосталног синдиката добити хиљаду динара по сваком дану штрајка. Занимљиво је да није било изјашњавања радника о понуди, као што је то била пракса до сада, већ су само обавештени да је синдикат прихватио понуду, а информацију о томе могли су да прочитају на огласној табли.

Италијани ништа не плаћају

Свака Влада Србије, од Мирка Цветковића па на даље, дала је Фијату неке повластице потписујући измене и допуне споразума са том компанијом. Фијат држави не плаћа порезе и доприносе, порез на добит, ни дивиденду. Никада није направљена анализа колико је новца уложено у Фијат, а колико је држава добила од њега.

– У две године, 2010. и 2011, држава је по основу пореза и доприноса на зараде запослених добила је мање него што је исплаћено члановима Управног и Надзорног одбора Фијата. И то је само један пример. Најмањи део пословних прихода који одлазе у буџет има Фијат – каже Ћулибрк.

Он открива да Фијат у Србији не плаћа ни порез на профит од 15 одсто и да 50 милиона евра на име тог пореза није плаћено држави.

– У свакој другој земљи би сувласник 33 одсто тражио да му припадне 33 одсто профита, само држава Србија не тражи да јој то Фијат плати – додаје Милан Ћулибрк.

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како је синоћ изведен хакерски напад какав Америка не памти (видео)

5 (11) На Твитер налозима најмоћнијих и најбогатијих људи Америке осванула је чудна порука: неко …

По РИК-у: СНС, СПС И СПАС имају 102,5 одсто гласова! (ФОТО)

5 (6) Према саопштењу Републичке изборне комисије о усвајању Извештаја о укупним резултатима парламентарних избора …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *