Суша онеспособила Рајну, жилу-куцавицу Немачке

Суша онеспособила Рајну, жилу-куцавицу Немачке

Због ниског водостаја, половина теретних бродова је обуставила пловидбу, а компаније за туристичко крстарење, уместо бродовима, путнике делом тока превозе аутобусима.

У Швајцарској, Рајна без риба

Сваког јутра у зору капетан Франк Сеп укључује бродски радио да би чуо вест коју очекује из дана у дан: да ли ће порасти водостај код села Кауба, где је најплићи део средњег тока Рајне, најважније бродске руте у Немачкој, пише амерички “Њујорк тајмс”.

На том месту, на путу за сву робу која Немачкој стиже из морских лука Холандије и Белгије, и недалеко од стене с које је, по легенди, речна сирена Лорелај песмом мамила лађаре у смрт, из јутра у јутро те вести нема.

Наставља се једна од највећих суша због које је водостај делова Рајне месецима најнижи регистрован до сада, те лађари смањују количину терета који превозе или су чак и сасвим одустали, и привезали бродове.

Пресушују и делови Дунава и Елбе – других двеју река важних за транспорт у Немачкој, па се зато милиони тона робе морају превозити железницом или друмом, пише у чланку богато илустрованом фотографијама последица суше.

Недавно, крајем октобра, Рајна је код Кауба била дубока само двадесет центиметара, а у вештачком пловидбеном каналу, усред матице, била је дубока свега метар и по, док је ту просечан водостај бар двапут виши. Чак и са свега трећином уобичајеног терета, 85-метарски теретњак “Реx Рхени” (Краљ Рајне) капетана Сепа готово да је легао на речно дно.

Губитак пољопривредника неколико милијарди евра

Хаос широм Европе изазвало је изузетно сушно лето. Једна трговинска група у Немачкој је губитак пољопривредника проценила на неколико милијарди евра, а немачки хемијски џин БАСФ је морао да смањи производњу једне од својих фабрика уз Рајну, јер је водостај пренизак за хлађење опреме водом.

Пресушиле су и бензинске станице у околини које се снабдевају из рафинерија у Холандији.

Водостај Рајне је толико низак, да је на сада суву обалу реке која се повукла, изронио иначе дубоко потопљени холандски брод “Де Хоп”, потонуо 1895. године.

Пошто се плитка река загрејала, у делу њеног тока кроз Швајцарску рибе су угинуле од топлоте и недостатка кисеоника.

– Рајна је најважнија река Немачке – каже Мартин Мауерман, шеф службе Савезне управе, задужене за хидрологију: Рајном се превезе 80 одсто од 223 милиона тона терета који се годишње у Немачкој транспортује бродовима.

– Треба нам да порасте ниво воде у Бодензеу – каже превозник Мартин Дајман, чијих се 35 бродова на Рајни зауставило прошлог месеца, “треба нам киша, надајмо се пре него што почне зима” која неће донети побољшање, пише на крају чланка “Њујорк тајмса”.

Ал Џазира

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Меркел: Неће бити обавезне вакцинације у Немачкој

Меркел: Неће бити обавезне вакцинације у Немачкој

Немачка нема “намеру” да уведе обавезну вакцинацију против ковида-19, укључујући за здравствене раднике, рекла је …

СРБИ СУ ПРВЕ ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА У ЕВРОПИ: Британски "патент" ликвидације на Старом континенту применили Аустроугари у Великом рату

СРБИ СУ ПРВЕ ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА У ЕВРОПИ: Британски “патент” ликвидације на Старом континенту применили Аустроугари у Великом рату

ОПРАВДАНИ бес Канађана срушио је, недавно, статуе британских краљица Викторије и Елизабете Друге. Трећа откривена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *