Највећи произвађач лажних вести у Србији су влада и режимска гласила која шире лажи!

Највећи произвађач лажних вести у Србији су влада и режимска гласила која шире лажи!

Лажне вести постају све већи проблем у Србији у складу са лошим трендом у целом свету, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Она је истакла да би претерана регулација водила затворенијим друштвима и не би била добра за демократију.

Брнабићева је на Веб-самиту у Лисабону, говорећи на панелу посвећеном лажним вестима, рекла да живимо у свету лажних вести и алтернативних факата и да је то проблем са којим се морамо борити.

“Ипак, била бих пажљива код регулације овог проблема од стране државе, јер претерана регулација води затворенијим друштвима и није добра за демократију”, поручила је Брнабићева, преноси Блиц.

Према њеним речима, дугорочно гледано, решење је стратешко улагање у образовање.

“Морамо да се вратимо уназад и да створимо систем који ће учити децу како да мисле, а не шта да мисле, који ће их учити аналитичком приступу и да преиспитују информације које долазе до њих”, рекла је Брнабићева на панелу “Можемо ли зауставити пораст лажних вести”, на коме су говорили и Мичел Бакер из “Мозиле”, Давид Пемсел из “Гардијан медија” групе, као и Метју Гархан из “Фајнаншел тајмса”.

Она је поручила и да владе морају да се навикну да трпе критике, биле оне утемељене или не, али да лажне вести већи проблем праве младим људима који су обесхрабрени да уђу у политику јер добијају поруку да ништа не може да се мења.

“Има, међутим, и једна позитивна ствар. Све ово ће гурати владе да раде транспарентније и износе чињенице јавности”, рекла је Брнабићева.

Она је рекла да лажне вести, алтернативне чињенице и феномен постистине нису нови, већ да се у данашњем свету управо због интернета, паметних телефона и друштвених мрежа, шире много лакше, брже и ефикасније.

Подсетивши на један од Черчилових цитата, да лаж обиђе пола света док истина “једва навуче панталоне”, она је истакла да се у данашњем свету истина није “још ни пробудила”, а лажне вести већ су раширене широм света.

“Оно што је највећи проблем са лажним вестима, јесте да оне стварају атмосферу неповерења и да поларизују друштва”, нагласила је Брнабиева на панелу који је одржан на централној бини самита, пред око 15.000 учесника.

У разговору са учесницима панела, премијерка је рекла да је велики изазов лажних вести то што највише утичу на стварања осећања неповерења међу младима, који немају веру ни у какву идеју, нити се због тога осећају делом друштва.

“Са лажним вестима најбоље ћемо се изборити инвестирањем у образовање и управо зато Србија инвестира у промену концепта образовања – учимо младе људе како да мисле, а не шта да мисле”, истакла је Брнабићева.

Она је рекла да су главни механизми за борбу против лажних вести, поред образовања, и аналитичко размишљање, подстицање младих да преиспитују информације и различите ауторитете, креативне индустрије, иновације, наука, истраживање и развој.

“Задатак влада је да пружају правовремене и тачне информације, како би спречили спекулације”, рекла је премијерка, истичући да ће лажне вести натерати владе да буду отпорније и транспарентније.

Брнабићева ће учествовати и на такозваном интервјуу на сцени, са новинаром немачког АРД-а Маркусом Прајсом, са којим ће разговарати о изазовима и резултатима које је Србија постигла у области развоја технолошких индустрија, креативних индустрија и потенцијалима нових технологија за економски развој.

Веб-самит је, по оцени Форбса, најбоља техолошка конференција на свету, на којој учествује велики број директора и оснивача технолошких компанија, стартапова, представника влада, међународних институција и медија, који ће разговарати о различитим аспектима утицаја технологије на свет и друштво.

Међу учесницима и говорницима Веб-самита у Лисабону су и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председник корпорације Мајкрософт Бред Смит, европска комесарка за конкуренцију Маргарет Весагер, потпредседница компаније Епл Лиса Џексон, оснивач Пинтереста Бен Силберман, председник Португала Марсело Ребело ди Соза и многи други.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Док експлодирају фабрике наменске по Србији, режим слави дан полиције?! (видео, фото)

Док експлодирају фабрике наменске по Србији, режим слави дан полиције?! (видео, фото)

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић присуствује централној манифестацији поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и …

Поред Вучића главни оперативац Великог ресета у Србији и веома деструктивни економски убица

Поред Вучића главни оперативац Великог ресета у Србији и веома деструктивни економски убица

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас да је зелена агенда модел раста …

Један коментар

  1. Mr’s nakazo, mutavi mutantu, cak se i tvoji vlasnici sprdace sa takvom nakaznom kreaturom, svet ti se smeje, i tebi i onoj drugoj mutant nakazi, vasa voljena dojcland dobila nalog da vam podriva temelje, spremaju vas za pustanje u septicku jamu odakle su vas nakratko i izvukli i kupili da radite za njih.
    Fuj, ala smrdis, gade te se i tvoje gazde!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *