фото: Пиксбеј

Швајцарска: Женева уводи минималну зараду – 4.086 франака

5
(1)

Женева ће увести минималну зараду од 4.086 швајцарских франака месечно (око 3.800 евра), за коју се наводи да је највиша на свету.

Око 500.000 бирача тог кантона одобрило је минималну зараду коју су предложили локални синдикати и левичарске странке, након што су је два пута одбацивали 2011. и 2014. године, пренео је британски „Гардијан“.

Минимална исплата по радном сату је 23 швајцарских франака, двоструко више него у суседној Француској, са загарантованом минималном месецном зарадом од 4.086 швајцарских франака на основу радне недеље од 41 сата, или 49.000 швајцарских франака годишње у једном од најскупљих градова на свету за живот.

Телевизија Франс 3 известила је да је та мера уследила након што је швајцарски град, чија економија зависи од туристичких и пословних посетилаца, посебно погођена епидемијом цовид-19, а редови испред „банака хране“ све већи.

Мишел Шара, председник оргнизације Групмен трансфронталије еуропен описао је резултат гласања као знак солидарности са сиромашнима у граду.

– Цовид је показао да одређени део швајцарске популације не може да живи у Женеви, 4.000 (швајцарских франака) је минимум да не паднете испод границе сиромаштва и не нађете се у веома тешкој ситуацији“, рекао је Шара.

Он је додао да ће од те мере имати користи од 30.000 слабо плаћених радника, од којих су две трећине жене.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Држава презадужена, 2021. замрзавање зарада у јавном сектору

5 (3) У 2021. години потребна је контрола раста пензија и плата, а оправдано би …

ПСИХОПАТА опет поручује да неће бити смањења плата и пензија а лаже чим зине!

3.7 (3) СРБИЈА ће поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend