Свака вам част децо српска да су нас вас поносне мајке које су вас родиле и васпитале!

Свака вам част децо српска да су нас вас поносне мајке које су вас родиле и васпитале!

4.5
(4)
Увредљиве поруке опет освануле на споменику на Калемегдану. – У Савезу комунистичке омладине Југославије сматрају да је то дело ултрадесничарских групација
Гробница народних хероја на Калемегдану четврти пут за годину дана нашла се на удару вандала. Гробница је ижврљана графитима у ноћи између 21. и 22. децембра, а на белом мермеру спрејом је исписана порука „Горите у паклу”. Поводом још једног у низу вандалских чинова и скрнављења овог споменика културе огласио се и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) који је најоштрије осудио овај чин. Они за исписивање увредљивог графита у свом саопштењу директно прозивају ултрадесничарске групације. Кажу да су уверени да су то урадили ултрадесничари јер су се њихови чланови у ноћним сатима шетали и фотографисали испред гробнице. Те фотографије објавили су на друштвеним мрежама уз увредљиве коментаре на рачун „народних стража” које је СКОЈ организовао после прошлог скрнављења гробнице. Јутро после ноћне шетње ултрадесничара, како кажу у СКОЈ-у, на споменику Ивану Милутиновићу, Ђури Ђаковићу, Иву Лоли Рибару и Моши Пијаде освануле се су увредљиве жврљотине.

У СКОЈ-у сматрају да део кривице што се понавља ово ружење споменика пада на терет Јавног предузећа „Београдска тврђава” јер нису обезбедили целодневни надзор простора чуварима или камерама, али и Министарства унутрашњих послова и комуналне милиције који нису учинили ништа да се овај проблем реши иако знају ко стоји иза тог дела. Они такође најоштрије осуђују претње које су ултрадесничари упутили Милошу Каравезићу, члану Секретаријата СКОЈ-а, јер је припадник „народних стража”.

Скрнављење Гробнице народних хероја почело је прошле године у децембру када је први пут исписана графитима, а онда се то наставило и у току ове године. Првог пута поднета је пријава против Н. Н. починиоца, али у неколико следећих наврата то се није догодило. Изгледа да је изостајање реакције надлежних дало крила вандалима да раде шта им се прохте. Због тога је прави моменат да надлежни реагују и спрече даље компликовање или ескалацију ове ситуације. Успостављање стража с једне стране и демонстрација силе с друге не доноси ништа добро ни једнима ни другима, посебно не суграђанима који без страха желе да се прошетају Калемегданом.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Драган Мијовић: Убиства стотина свештеника после Другог свјетског рата заувијек неразјашњена

Драган Мијовић: Убиства стотина свештеника после Другог свјетског рата заувијек неразјашњена

5 (8) Припадници југословенског НОП-а на најсвирепији начин уморили 482 православна свештенослужитеља, при чему су …

Милослав Самарџић: Амери су издали четнике, а не Британци, овај Рузвелтов потез је пресудио! (видео)

Милослав Самарџић: Амери су издали четнике, а не Британци, овај Рузвелтов потез је пресудио! (видео)

5 (3) Милослав Самарџић је рођен 22. новембра 1963. у Александровцу, где је завршио основну …

Један коментар

  1. Браво децо драга!! Руке вам се позлатиле! Све што у себи садржи и мало комунистичког,југословенског треба уништити и протерати из Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend