Економија

Све о системском колапсу ЕПС-а, ТЕНТ-у и површинским коповима “Колубаре”! (видео)

Општа хаварија производње електричне енергије из угља – овако би најблаже могла да се назове ситуација на релацији копова “Kолубаре” И термоелектране “Никола Тесла” у Обреновцу. Kако је надлежне снег поново “изненадио” у децембру, у ТЕНТ-у А од шест блокова радио је само један, колико и у ТЕНТ-у Б од укупно два, а бројна домаћинства широм земље остала су без струје и грејања, док званичних информација и даље нема.

Одговорни су за то окривили веома лош квалитет угља и непогодне временске услове! Погледајте какав се то угаљ шаље из Рударског басена „Kолубара“, зашто ТЕНТ не користи у потпуности своје капацитете, шта је прави разлог хаварије, зашто се новинарима не достављају званиче информације, колики је месечни губитак ЕПС – , као и која цена електринче енергије се очекује!

Све о системском колапсу ЕПС-а, ТЕНТ-у и површинским коповима "Колубаре"! (видео)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. ТРЕБА И БЛАГИ БОГ ДА НАМ ПОМОГНЕ

    Малтене снег још није пао, а Србија остаде без електричне енергије. У току падања снега попадаше бандере, покидаше се каблови, отказаше ТЕ (од шест блока у Обреновцу остао у животу само један блок). Више од сто хиљаде допмаћинстава остаде без електрике и поред редовног плаћања рачуна. Водеће људе у ЕПС-у изненадио снег, јер званично зима почиње 22. децембра. Морало је да се десити, јер ЕПС води и руководи печењар Грчић, који је диплому економисте стекао у поодмаклим годинама, а питање је како је дошао до ње. Министарка Зорана ведри и облачи ЕПС-ом, као доктора економских наука. Проблеми које се јављају су природе машинске, електро и припреме угља, а о финансијама се труди Влада. Раније руководства ЕПС-а су чинила углавном експерти техничке струке, сада су најурени из погона, а без њих електране не могу да раде, а да не говоримо о енергетској ефикасности (која код нас износи око 25% за ТЕ) и спада у нужном минимума у Европи. Министарка Михајловић се хвали да су сада обезбедили мазута за потребе ТЕ.Она не зна да мазут у ТЕ на угаљ служи само за потпалу, а не и за производњу струје. Ово је први пута да ТЕ “Никола Тесла А” не раде пет од постојећих шест блокова, срамота. Разлоге за оваквог стања електросистема Србије је у превеликом броју запошљених по родбинској и партијској основи без обзира на школску спрему и струку, резједињеност некадашњег ЕПС-а на три целина, које раде по ономе “свака вашка по на обашка”. Избор директора по конкурсу не постоји, већ он пада на партијској припадности и да ли се свиђа властима, тј председнику. Превентивно и планско одржавање агрегата и уређаја изгледа да и не постоји, а ради се од случаја до случаја, када се деси хаварија и слично. Што се тиче броја потрошача који су остали без електричне енергије није 0,38% или око 11.400, како тврди председник, већ је та бројка изнад 100.000 потрошача. То нам је што нам је, а не чека нас ружичаста сезона што се тиче рада ТЕ, а оне обезбеђују око 70% електричне енергије, када је све уреду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!