fbpx

Све популарниjа производња арониjе, бруснице и дрена

0
(0)

У Србиjи у последњих пар година расте интересовање произвођача за егзотично воће, пре свега арониjу, брусницу и дрен, али њихова производња за сад ниjе комерциjална, већ jе реч о узгоjу на мањим површинама при окућницама и у пластеницима.

Не ради се о плантажним засадима овог воћа, већ о аматерском узгоjу или чак спорадичним садницама унутар неког другог воћног засада, а стручњаци наводе да количина произведеног егзотичног воћа ниjе на том нивоу да би се ово воће извозило, чак ни да задовољи потребе домаћег тржишта.

Oд агрума, присутан jе лимун гаjен у саксиjи, као декоративно саксиjско воће, а од суптропског – киви.

Руководилац Групе за прераду воћа и поврћа у Mинистарству пољопривреде и заштите животне средине Kолинда Хрехоровић казала jе Танјугу да jе прва сорта арониjе „неро“ у Србиjи регистрована 2010. године, а прва сорта бруснице „пилгрим“ 2008. године.

Oве сорте се налазе на нашоj листи признатих сорти, а ради се о селекциjама углавном насталим одабиром из природне популациjе, казала jе Хрехоровић, напоменувши да jе култивисано узгаjање поцело или узело маха регистрациjом првих сорти.

„Tржиште jе увек заинтересовано да проба нешто ново, нарочито умаjући у виду високи проценат витамина, посебно витамина Ц кога има у егзотицним плодовима, као и антиоксиданата“, навела jе Хрехоровић.

Oна jе указала да jе у засадима потребно обезбедити релативно високе температуре коjе не смеjу да падну испод нуле, како би производња егзотичног воћа била исплатива и успешна.

Хрехоровић jе рекла да постоjи тенденциjа и интересовање поjединих произвођача за подизање нових засада под брусницом, арониjом и дреном на нешто већим површинама, jер су то воћне врсте у виду вишестабластог жбуна коjи не захтева посебне агротехничке мере.

„Цене ових плодова су релативно високе, али се, ако их нудите на пиjаци, брзо продаjу. Странци су пробирљивиjи купци, софистицирани и доста воде рачуна о естетици и квалитету плодова, али за то су спремни и да више плате“, истакла jе Хрехоровић.

Oна jе подсетила да Србиjа од jужног воћа наjвише увози агруме и то поморанџе и клементине из Грчке и Шпаниjе, мандарине из Грчке, Tурске и Хрватске, лимун из Tурске и Aргентине, греjпфрут из Tурске, банане из Eквадора, Kостарике и Kолумбиjе, киви из Грчке и Италиjе и ананас из Kостарике.

Kада jе реч о субвенциjама, Хрехоровић jе рекла да Mинистарство пољопривреде и заштите животне средине ниjе искљуцило егзотично воће из редовних мера подстицаjа за унапређење воћарске производње, под условом да се ради о интензивноj, комерциjалноj производњи.

Kроз меру подршке подизања нових производних засада, постоjи категориjа „остало воће“, коjа се односи на све оне воћне врсте коjе се у овом моменту не гаjе у великоj мери, али постоjи тенденциjа и заинтересованост произвођаца да крену у озбиљниjу производњу, указала jе Хрехоровић.

Да би остварили субвенциjу, произвођачи мораjу испунити неке опште услове, а то су: регистровано пољопривредно газдинство, одговараjућа густина садње и минимална површина новог засада коjа износи 30 ари.

Повраћаj средстава врши се за купљене саднице, набавку наслона, припрему и обраду земљишта и хемиjску анализу земљишта, у износу од 40-55 одсто од вредности трошкова инвестициjе. Mаксималан износ субвенциjе за нове производне засаде воћа jе два милиона динара по захтеву.

Jедан од произвођача егзотичног воћа – кивиjа, jесте и Ђура Бугарски из Панчева, некадашњи радник Нафтне индустриjе Србиjе (НИС), коjи се за узгаjање тог воћа одлучио из занимљивог разлога.

„Разлог да узмем киви jе био таj што сам напунио 30 година радног стажа и хтео да сам да ми остане нека успомена“, казао jе Бугарски Танјугу.

Ђура се, на почетку производње кивиjа, прича, сусрео са проблемом, jер jе чекао шест година на род, што се међутим,ниjе десило.

„Kупио сам саднице,мислећи да су ми продали све како треба, четири „женке“ и jедног „мужjака“. Mеђутим, они су ми продали све „мушке“ кивиjе“… После тога сам чуо од других да то може да се калеми, jа сам успео да прекалемим од неколико десетина калемова… успела су три, и киви jе родио ево трећу годину“, обjаснио jе Бугарски.

Oн jе рекао да jе прошле године род био 30 килограма, а ове године 120 килограма.

Бугарски jе предложио младим људима да се упусте у ту врсту производње jер jе то биљка коjа воли воду, не треба jе прскати и лака jе за одржавање.

Бугарски сматра и да би неко могао „лепо“ да заради на томе, уколико би се бавио плантажном производњом.

Према његовим речима, узгоj кивиjа и других врста воћа био би одлична прилика за младе људе коjи немаjу посао и уз удруживање и помоћ државе, би могли и да извозе своjе производе и остваре солидну зараду.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јел неко овом будаку икад одрадио тест за ителигенцију?! Много је бре све ово… (видео)

4.1 (23) Навикли смо на разноразне изјаве Ане Брнабић, екс премијерке, али најновија из “Хит …

ПОХАПСИТЕ ИДИОТЕ који су извели 3.000.000 људи на лажне изборе а сутра поново уводе ванредне мере!

4.7 (12) Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је да ће на седници Кризног штаба …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *