fbpx

Све већи страх од афричке свињске куге у Европској унији

0
(0)

Страх у ЕУ расте због ширења афричке свињске куге, смртоносне и веома заразне болести животиња, која би могла да има погубне економске последице за њихово сточарство и прерађивачку индустрију.

Колико је ствар озбиљна показује и недавна одлука Данске, која је званично саопштила да ће на граници са Немачком подићи ограду дугу чак 70 километара како би спречила пролазак дивљих свиња, које су главни преносиоци болести против које не постоји вакцина.

Ширење заразе у источној Европи изазива забринутост Данске, и то сасвим оправдану, ако се зна да од извоза свиња ова земља годишње инкасира 5,5 милијарди долара, пренео је Ројтерс, позивајући се на саопштење надлежних ветеринарских служби у тој земљи.

Болест је већ пријављена у Пољској, Чешкој, Румунији, Русији, Естонији, Летонији и Литванији. Данска се одлучила за радикалне мере јер би у случају избијања заразе извоз ка свим тржиштима аутоматски био блокиран. Те мере укључују и пооштрене новчане казне за илегалан увоз хране и пропусте у чишћењу приликом транспорта животиња. Немачка је, такође, у фебруару званично одобрила ловцима да током целе године могу да лове дивље свиње.

 Вирус безопасан за људе
Вирус који изазива афричку свињску кугу безопасан је за људе и друге животиње. Али, за дивље свиње и свиње које се гаје на фармама болест је готово стопроцентно смртоносна. Афричка свињска куга (АКС) у Европи је први пут забележена 1960. године, у Шпанији, Португалији и на Сардинији. Од када је 2007. дијагностикована у Грузији, обољење се прогресивно проширило у региону источне Европе, напредујући ка западу и узрокујући велике економске губитке.

Још у августу прошле године Управа за ветерину Србије саопштила је да су пооштрене мере на свим граничним прелазима – забрањен је промет живих свиња, свињског меса и свих прерађевина, осим конзервисаних или термички обрађених на високој температури. Мере се односе на земље у којима је болест пријављена или се на њу сумња. За нас је најкритичнија гранична област са Румунијом, где су већ пријављени случајеви афричке свињске куге. Један од главних путева инфекције у источној Европи јесте продаја јефтине, контаминиране свињетине и прерађевина из заражених подручја.

У Управи за ветерину за „Политику” су рекли да је ризик од ширења ове болести преко дивљих свиња изразито висок, нарочито у земљама као што је Немачка. На њеној територији налази се подручје са највећом бројношћу и густином ових животиња у Европи, али у тој земљи болест још није званично забележена.

– Спроводимо сталан надзор над популацијом дивљих свиња у целој Србији, посебно у ширем пограничном подручју према Румунији, где је болест евидентирана недалеко од Украјине и Мађарске – кажу у Управи за ветерину.

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) наводи да је афричка свињска куга озбиљна претња за системе производње свиња. Не само да угрожава сигурност хране, већ може да има и велике последице на међународни промет свињетине као резултат ограничења трговине.

У оквиру глобалне сточарске производње, сектор узгоја свиња игра кључну улогу као извор животињских протеина. Због повећања светске тражње за месом, свиње су постале кључни извор хране, а свињетина највише конзумирано месо, које чини око 37 одсто глобалне потрошње меса, следе пилетина (35,2 одсто) и говедина (21,6 одсто). ФАО је саопштио да је комерцијална производња свиња интензивирана у последњих неколико деценија, али се и даље око 43 одсто тих животиња производи у домаћинствима и на малим фармама са ниском биолошком сигурношћу, тако да оне играју главну улогу у појави, ширењу и одржавању афричке свињске куге.

– Све је већа глобална забринутост да ће се вирус ширити. Свака земља са сектором узгоја свиња је у опасности – упозорили су стручњаци ФАО. Болест може прећи хиљаде километара и стићи у земље у којима претходно није било случајева, углавном путем меса које стиже авионима и бродовима или га индивидуално преносе путници. Кажу да посебно забрињава потенцијално ширење у источну Азију. Будући да се Кина снажно ослања на индустрију свињског меса и поседује готово половину светске производње, епидемија ове болести имала би катастрофални утицај на трговину и производњу, са озбиљним последицама по глобалну безбедност хране.

Аутор: Ивана Албуновић, Политика.рс

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп се обрушио на Брисел: ЕУ је створена да искоришћава Америку

5 (5) Амерички лидер Доналд Трамп изјавио је да је ЕУ формирана како би искоришћавала …

Састанак представника Русије и Лајчака: Основа за решавање косовског питања – Резолуција СБ УН 1244

1 (1) Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов разговарао је са специјалним представником ЕУ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *