Све више илегалних миграната на српско-мађарској граници

0
(0)

Судећи по броју миграната на српско-мађарској граници, делује да је избегличка рута поново преусмерена ка Мађарској.

Уз саму границу у близини Хоргоша, али и Келебије, функционишу отворени смештајни пунктови, с избеглицама.

Све је указивало да сличне слике више неће бити виђене на северу Војводине. Ипак, на мађарској граници поново групе миграната. Истина, у знатно мањем броју него у септембру прошле године. Тамо чекају одобрење Мађарске за азил. Ахмад је један од њих.

„Ми смо из Авганистана и дошли из Грчке овде, илегално. Чекамо да пређемо границу и уђемо у Мађарску. Сваки дана пуштају по 15 људи да пређу границу, а остали чекају дан, два да оду у Мађарску“, каже Ахмад Саџад Азизи.

Ахмад је прекинуо давање изјаве и пожурио да стане у ред за храну. Мађарски војници у току дана допремају им хлеб, воду, храну у конзервама. Греју на логорској ватри, поред шатора.

„Пре била добра храна овде, а сада добијемо само воду и бисквите. Издржаћемо, само да што пре уђемо у Мађарску“, каже Едај Ахтулах.

Свој пакет стрпљиво чека и петоро Џемилине деце. Каже да су овде већ пет дана.

“Буде нам мало то хране што добијемо. Прво дамо деци, нама шта остане. Није нам тешко, јер се надамо да ћемо ускоро прећи у Мађарску, а онда даље у Немачку”, каже Џемила Ахиди.

Исти овакав пункт, са стотинак миграната, налази се и на граничном прелазу Келебија.

„Мигранти долазе из дубине територије Србије, пријављују се на те тзв. транзитне капије, где подносе захтеве за азил. Сада се тренутно у непосредној близини Хоргоша налази око триста људи, док се на прелазу Келебија налази око сто миграната“, каже Немања Перишић из Граничне полиције Хоргош.

Иако је мигрантска рута поново преусмерена на мађарску границу, граничари Србије не очекују да ће ситуација поново ескалирати и достићи оне размере од прошле године.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовна туча миграната у Великој Кладуши (видео)

4.5 (2) У прихватном кампу Мирал у Великој Кладуши синоћ се поново десила масовна туча …

АЛАРМАНТНО У БиХ: 10.000 миграната на улицама, полиције нема довољно

5 (1) Начелница Сектора криминалистицке полиције Министарства унутраšњих послова Унско-санског кантона Снежана Галић изјавила је …

2 Коментара

  1. Vidi samo te gadne face. ‘Oce nemacku socijalu, je l’? M’rs nazad stoko divljacka!

  2. Razmnozeni banditi koji idu da pljackaju i siluju u ime „alaha“. Oni gladni? A sta je sa nasom decom i nasim nejakima? Odjednom je ceo islamski svet „u migraciji“, cak „papa“ poziva na „mesanje bele rase sa islamskom“…sve je ovo iscenirano braco i sestre, a mi ih i dalje propustamo. Sta treba, da pocnu i kod nas da prave jade? Nije li nam dosta nasih briga? Narode, osvesti se!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *