Свет очекује најдубља рецесија од Другог светског рата

5
(1)

Коронавирус и мере које су земље донеле са циљем сузбијања панедмије довешће на крају 2020. до највећег пада светске економије од Другог светског рата.

Према прогнозама Светске банке (СБ), ове године ће доћи до пада глобалног раста за 5,2 одсто, што би представљало најдубљу рецесију од Другог светског рата. Већина светских економија доживела би притом највећи пад производње по глави становника од 1870. године, саопштила је СБ у најновијем извештају „Глобални економски изгледи“.

Најгоре су погођене оне земље у којима је пандемија била најтежа и које се у великој мери ослањају на глобалну привреду, туризам, извоз роба и спољно финансирање, додаје се у извештају.

Јачина удара разликоваће се од региона до региона, али сва нова тржишта и економије у развоју имају појачану рањивост, упозорава СБ.

Очекује се да због озбиљног поремећаја домаће потражње и понуде, привреде и финансија, економска активност напредних економија доживи пад за седам процената у 2020. години.

Очекује се да ове године нова тржишта и економије у развоју доживе пад за 2,5 одсто, што је највећи пад ове групе у последњих најмање 60 година. Из Светске банке упозоравају да се очекује и пад дохотка по глави становника за 3,6 одсто, због чега ће се милиони људи ове године суочити са екстремним сиромаштвом.

Вести онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Deutsche bank: Са 2020. почиње век планетарних нереда и немира

5 (3) * Посебно турбулентно и хаотично биће током прве деценије, али немачка банка наглашава: …

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend