fbpx

Светска банка: Глобална економија је у дубокој рецесији

5
(1)

Експерти Светске банке обновили су извештај под називом „Перспективе светске економије“ за јун 2020. године у коме предвиђају пад светске економије, истакавши да су пандемија вируса корона и ограничавајуц́е мере гурнули глобалну економију у дубоку рецесију.

„Пандемија вируса корона и карантинске мере имали су оштар и шокантан утицај на светску економију, коју су гурнули у дубоку рецесију. Према прогнозама Светске банке ове године глобалну економију чека пад од 5,2 одсто, што ц́е бити највец́и пад од Другог светског рата. Смањење обима производње по глави становника погодиц́е највец́и проценат земаља од 1870. године“, наводи се у саопштењу Светске банке.

Притом, 2021. године очекује се опоравак – раст светског БДП-а износиц́е 4,2 одсто, а не 2,6 одсто како се прогнозирало у јануару.

Са друге стране, банка предвиђа да ц́е крајем ове године укупан БДП у земљама са развијеном економијом пасти за седам одсто, а у земљама са тржиштем које се формира и земљама у развоју – 2,5 одсто, што је прва „свеобухватна рецесија у тој групи земаља у последњих 60 година“.

Аналитичари сматрају да ц́е најтеже бити земљама које је болест снажно погодила, као и онима које озбиљно зависе од светске трговине, туризма, извоза сировина и спољног финансирања.

Према прогнозама Светске банке, БДП Русије ц́е 2020. године пасти за шест одсто. Експерти објашњавају да је то повезано са пандемијом ковида 19 и падом цена нафте.

Према прогнозама, економија у Русији ц́е почети да се опоравља 2021. године.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

Помоћ државе привредницима постала омча око врата, извесна масовна отпуштања (видео)

5 (3) Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и Миша Релић из Удружења клубова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *