Економија

Светска банка: Косово* на 40. месту Дуинг бизнис листе, Србија на 43. месту, Македонија на 11. месту, Црна Гора на 42.

Приштина — Извештај Дуинг бизнис потврдио је знатан напредак Косова у побољшању окружења за пословање, те је рангирано на 40. место међу укупно 190 земаља света.

Македонија је најбоље рангирана држава региона и налази се на 11. ,месту, Словенија је на 37. позицији, Црна Гора на 42. месту, иза ње следи Србија, Хрватска је на 51. позицији а Босна и Херцеговина заузима 86. место.
Косово је једино из Европе међу 10 “најреформисанијих” током једногодишњег периода на који се односи извештај.

Како се наводи у извештају Светске банке, Косово је наставило да побољшава услове за пословање повећањем сарадње и координације реформи међу институцијама преко радне групе за услове пословања, којом је управљало Министарство трговине и индустрије (МТИ), уз подршку Светске Банке и пројекта УСАИД “Партнерства за развој”.

Косово је забележило напредак у више индикатора, посебно при оснивању предузећа, одобравању кредита и при затварању предузећа.

По условима за отварање предузећа, Косово је постигло даље побољшање процеса регистрације предузећа и мерење учинка при пружању услуга регистрације, док се уз индикатор одобравања кредита наводи да је повећана заштите за осигуране повериоце у стечајном поступку.

Напредак је остварен код затварање предузећа, због успостављања савременог законског оквира за реорганизацију и стечај предузећа на основу најбољих медјународних пракси. То је постигнуто доношењем новог Закона о стечају, израдјеног уз подршку програма УСАИД за извршење и комерцијално законодавство.

Косово је од 2012. напредовало за 86 места на листи Светске банке “Дуинг бизнис” по условима пословања, бележећи напредак у свим индикаторима, а посебно у индикатору оснивања предузећа, у којем је забележен скок од 160 места, те је по томе Косово сада на 10. месту на свету.

Реформе по извештају Светске банке уз ту листу, представљају ефикасан механизам за веће приближавање ЕУ, побољшање власти и уклањање могућности за корупцију, као и уклањање препрека за формализацију привреде.

Министарство трговине и индустрије, као руководилац тог процеса, уз подршку кључних партнера као што су Светска банка и УСАИД, већ је почело припреме за настављање реформи, и да би се обезбедило да забележени напредак буде очуван и повећан.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Premijer(ka) je prezadovoljna što je Srbija na listi Svetske banke Duing biznis stigla na prestižno 43. mestu i to je za nju neopisiv uspeh. Na toj listi se nalazi ispred Srbije Kosovo, to se ne važi, Kosovo je Srbija. Umesto što se raduje premijer(ka) na takav nedostižan uspeh, bolje je da pita svoje građane sa praznim stomacima na kom su mestu one njima adekvatnoj listi. Otima penzije, kriminal na sve strane, narod beži iz zemlje, mozgovi se odlivaju van zemlje, a što se to njoj tiče. Ona sa šefom i okolinom su dovoljni, na našu žalost, isključivo samo sebi. Zar nije smešno?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!