Светска закулиса преко Вартоломеја цепа православље и даје аутокефалност украјинским расколницима

Светска закулиса преко Вартоломеја цепа православље и даје аутокефалност украјинским расколницима

* У чему је игра открио украјински председник Петар ПОРОШЕНКО: „Ово није само црквено питање. Ово је и питање наше државне безбедности и целе светске геополитике. Томос ће означити пад Трећег Рима и претензија Москве на светско господство“

* Руска православна црква одреаговала очекивано. Портпарол патријарха Московског и целе Руси – Александар Волков – саопштио: „То је легализација раскола. Цариградске је то учинио скидањем анатеме Московске патријаршије (са Филарета и Макарија), што ће имати непоправљиве последице по православље. Цариград је прешао црвену линију и катастрофално нарушио јединство светског православља!“

__________________________________________________________________________

УПРКОС упозорењима да то не чини јер ће изазвати велики раскол у светском православљу – Цариградка патријаршија кренула је путем који је половином 11- века поцепао хришћанство на источно и западно.

Замишљајући себе православним папом, а имајући подршку и диктат Вашингтона иза леђа, цариградски патријарх Вартоломеј стао је на пут без повратка. Бар за њега лично.

Навео је Синод Цариградске патријаршије да скине анатему са поглавара две раколничке цркве у Украјини – Филарета, који је последњих година на челу „Кијевске патријаршије“, и са Макарија који је на челу „Украјинске аутокефалне цркве“

И да истовремено објави да ће „Кијевску митрополију вратити под јурисдикцију Васељенске патријаршије“.

Ово је само први потез у признавању украјинских расколника за аутокефалну цркву под окриљем Цариградске патријаршије.

Светска закулиса преко Вартоломеја цепа православље и даје аутокефалност украјинским расколницима

Умислио да је православни папа – Вартоломеј

Имајући ово у виду, украјински председник Петар Порошенко је изјавио да је Цариградска патријаршија донела и формалну одлуку (иако је још није обзнанила) о „аутокефалности Украјинске цркве“.

Још је додао: „Пред нама је сабор уједињења, а потом ће изабрани поглавар Украјинске православне цркве из цариграда добити томос којим се она признаје. Ово није само црквено питање. Ово је и питање наше државне безбедности и целе светске геополитике. Томос ће означити пад Трећег Рима и претензија Москве на светско господство. Сама аутокефалност ће бити део наше проевропске и проукрајинске стратегије“.

Форме ради, додао је да у Украјини неће бити „државне цркве“ и да ће власт поштовати права оних који одлуче да остану у „црквеној структури која остане у јединству са Руском православном црквом“.

Нагласио је да ће држава заштитити оне свештенике и вернике Украјинскеп равославне цркве-Московске патријаршије који одлуче да „пређу у Украјинску цркву“.

Порошенко је објавио да је формирање „нове структуре“ подржала и „група великодостојника УПЦ-МП“.

Он, ево, кликће, али ће се брзо отрезнити ако његова “Украјинска црква” остане митрополија потчињена Цариградској патријаршији.

Светска закулиса преко Вартоломеја цепа православље и даје аутокефалност украјинским расколницима

Александар Волков

Руска православна црква је на све ово, наравно, одреаговала.

Портпарол патријарха Московског и целе Руси – Александар Волков – саопштио је:

„То је легализација раскола. Синод Цариград је то учинио  скидањем анатеме Московске патријаршије (са Филарета и макарија), што ће имати непоправљиве последице по православље. Цариград је прешао црвену линију и катастрофално нарушио јединство светског православља!“

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Синиша Лепојевић: (Не)успели покушај новог колонијализма

Синиша Лепојевић: (Не)успели покушај новог колонијализма

На сцени је до сада најагресивнији и најскупљи покушај рушења националних држава. То је покушај …

„Православље“ – новине Српске Патријаршије умањују број убијених Срба у Јасеновцу!

„Православље“ – новине Српске Патријаршије умањују број убијених Срба у Јасеновцу!

Поштована браћо и сестре са сајта „Борба за веру, помаже Бог! Ових дана купио сам …

Један коментар

  1. prohtelo se ludom turskom popu para i vlasti, a i nabiguz bi hteo biti, dosadlo mu koze krstiti, hteo bi sa svetskom ,,elitom,, rogatom sluziti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *