Србија

Александар Вучић: Даћемо све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће Србија дати све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине, да се очувају мир и безбедност у региону, као и да не задајемо главобољу ни великим силама, нити свом народу

Јенс Столтенберг, Александар Вучић и Соња Лихт на скупу „Лидерство за безбедност региона“ (Фото: НСПМ)

Вучић је на скупу „Лидерство за безбедност региона“, на коме са генералним секретаром НАТО-а Јенс Столтенбергом разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, рекао да ће Србија дати све од себе да се избегну грешке из прошлости, али и да обезбеди будућност свог народа и боље привредно окружење.

„Да би могли да се развијамо и похвалимо економским растом и привлачењем страних улагања. Надамо се да ће бити још боље“, поручио је Вучић.

Како је рекао, Србија ће дати све од себе да се настави дијалог са приштинским Албанцима, али и да успоставимо боље односе са новим босанским лидерима.

„Мислим да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико можемо ми да допринесемо“, рекао је Вучић.

„Знамо шта је нама урађено, шта смо ми радили другима и треба да избегавамо грешке какве смо правили у прошлости и да се постарамо за будућност што неће бити лако“, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао и да се само Србији замера што се људи осуђени за ратне злочине појављују у медијима.

Он је навео да су ти људи одслужили своје казне и „нису постали министри, премијери, председници или саветници“, као што је „случај у региону“.

„Нико то никоме не спочитава осим Србији. (…) То је одједном највећи проблем“, рекао је Вучић, додавши да нико од људи осуђених за ратне злочине у Србији нема државну функцију.

Према његовим речима, највећи проблем је да ли ће регион моћи да превазиђе догађаје из прошлости.

„Ради се о нама“, истакао је председник Србије.

Разговараћу с Рамом по питању понуде Телекома Србија

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће разговарати са албанским премијером Едијем Рамом о ситуацију у вези са понудом српског Телекома за куповину Телекома Албанија.

Вучић је на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтнбергом, упитан о јединственом економском тржишту које заговара, рекао да никада неће одустати од те идеје.

„Не знам да ли је Јенс (Столтенберг) знао, али мислим да је Телеком Србија намеравао да купи Телеком Албаније (који је део Дојче Телекома) и дали су најбољу понуду, али министар телекомуникација Албаније се није сагласио са том продајом, јер је сматрао да Србија није добродошао инвеститор“, рекао је Вучић.

Александар Вучић: Даћемо све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине

Он је истакао да ће о томе разговарати са Едијем Рамом, како би се та ситуација разрешила.

Никад нећу одустати од идеје јединственог тржишта целог Западног Балкана

Вучић је навео да је можда најважнија политичка идеја стварање јединственог тржишта у целом региону Западног Балкана, а то, додаје, значи да треба да се створе подстицаји за све, да земље имају исту пореску политику која би привлачила много више инвеститора.

Каже да Србија има 56 одсто од укупних инвестиција у региону, наводећи да би и остали добијали више када би постојало јединствено економско тржиште.

„Никада нећу одустати од те идеје“,поручио је Вучић и додао да је добио позитиван одговор од Албаније и да ће разговарати са другим лидерима Западног Балкана.

„Небитно је ко је почео први о томе да говори. Мислим да смо Рама и ја, али је важно да то препознаје и ЕУ. У томе је будућност. Небитно је ко ће бити у ЕУ за пет,или 15 година. Важно је да нешто урадимо пре тога“, рекао је Вучић.

Вежбом „Србија 2018“ јачамо отпорност на непогоде, али и партнерство

Председник Вучић и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберга сагласили су се да је вежба „Србија 2018″ веома важна и за Србију и за НАТО, а Столтенберг је истакао да су тиме две стране показале како раде заједно и да јачају партнерство на најбољи начин.

Јенс Столтенберг је то рекао на почетку панела „Лидерство за безбедност региона“, на којем са председником Србије Александром Вучићем разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, у којим областима постоји највећи потенцијал за јачу сарадњу и какве су практичне користи за грађане Србије и региона.

Столтенберг је рекао да је данашња вежба важна, јер се њоме јача капацитет и способност Србије и земаља чланица НАТО-а, у борби против природних непогода, попут пожара, земљотреса, поплава…

„Због климатских промена се припремамо за такве катастрофе. Окупљамо се и омогућавамо да радимо заједно, војни и цивилни капацитети, да се мобилишемо за одбрану и спасавање, да бисмо јачали отпорност друштва на природне непогоде“, рекао је Столтенберг.

Истакао је да вежба показује да НАТО и Србија раде заједно и јачају партнерство.

„Најбољи начин да покажемо да смо партнери није да држимо говоре. Можемо Вучић и ја да држимо говоре сатима, јер смо и добри пријатељи, и говори јесу важни, али још је важније деловати. Важно је да се сарадња не састоји само од речи, већ и од дела“, рекао је Столтенберг.

Рекао је да има веома добре утиске са везане за вежбу и да је њен главни циљ да се војни и цивилни сектор повежу како би заједно радили на елиминисању последица природних катастрофа.

Александар Вучић: Даћемо све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине

Вучић се сагласио да је вежба важна, јер показује шта треба радити у будућности, почев од набавке опреме па надаље, у циљу спасавања живота.

Председник Србије је истакао чињеницу да је у вежби учествовало 2.000 људи из 32 земље који су, како је рекао, сарађивали, развили пријатељство, али први пут се упознали и користили неке методе које се користе у елиминисању последица природних катастрофа.

Вучић је истакао да Столтенберг није само професионалац у свом послу, него и човек који зна како се шаљу најбоље поруке Србији.

„То није само зато што је Столтенберг провео део живота у Србији него и због начина на који је изразио жаљење због жртава бомбардовања 1999. године“, рекао је Вучић и захвалио Столтенбергу и НАТО-у на данашњој вежби.

Панел, у хотелу „Хајат Риџенси“, организује Београдски безбедносни форум. Разговор модерира председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

Посетио бих Албанце да немам лет за Казахстан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је жао што стицајем околности, односно због лета за Казахстан, где иде у службену посету, неће моћи већ данас да лично обиђе у новосадској болници два младића албанске националности који су претучени прошле ноћи.

Вучић је рекао да је чим је добио информацију о нападу на њих тражио од полиције да тај случај ургентно реши.

„Нападачи на Албанце морају бити откривени“, рекао је Вучић и поновио да у Србији свако мора да се осећа слободно без обзира на националност.

Вучић је на панелу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да је одмах, пошто је добио информацију о нападу на Албанце у Новом Саду реаговао, најоштрије осудио и ургирао код МУП-а да се то одмах реши.

„То не сме да се дешава и тужан сам што одлазим одмах после овога у Казахстан, иначе бих отишао да их посетим“, рекао је Вучић.

„Свако у Србији мора да се осећа слободно. Радићемо на томе. Обезбедићемо слободно окружење. Видећете да ћемо наћи починиоце који су извршили напад“, рекао је Вучић и додао да није тако свуда у региону.

Столтенберг: Треба да будемо спремни за непредвиђено у смислу борбене готовости

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је теже разлучити мир од рата, или сукоб од стабилности, и да је потребно бити спреман за непредвиђено и непредвидиво и у смислу борбене готовости.

„Треба да прихватимо чињеницу да живимо у времену хакерских ратова, хибридних ратова“, рекао је Столтенберг учествујући на скупу Београдског безбедносног форума „Лидерство за безбедност региона“ заједно с председником Србије Александром Вучићем.

Столтенберг је рекао да је мало људи могло да предвиди „Арапско пролеће“, руску анексију Крима или појаву „Исламске државе“. Оно што треба да радимо, како је рекао, јесте да се „припремамо за непредвиђено и непредвидиво“ и да будемо спремни да брзо реагујемо.

НАТО је подигао своју борбену готовост, као и спремност обавештајних служби и спремност у високотехнолошком аспекту, додао је генерални секретар НАТО.

„Кад је Тачи био на Газиводама, нико од светских званичника није хтео да ми се јави осим Столтенберга“

Председник Србије Александар Вучић каже да, кад је Хашим Тачи био на северу КиМ, нико од светских званичника није хтео да му се јави осим Јенса Столтенберга.

„Пола тих светских бирократа се крије, Јенса сам добио одмах и то је много значило на смиривању ситуације, он се није крио“, рекао је Вучић новинарима у Младеновцу и додао да верује да ће са Столтенбергом сарађивати и у будућности, али да се нада да ситуација као што је била недавна са севером Косова неће бити.

Он је објаснио да нико од српских власти није знао да ће на север Косова доћи „људи са дугим цевима, са аутоматским пушкама и са снајперима“.

„Да ли су знали Еулекс и НАТО, то не знам, али нико од регионалне полиције није знао. Нико у Србији није знао ништа о Тачијевој идеји да уђе са тим јединицама“, казао је Вучић и додао да је за улазак албанских наоружаних трупа на север Косова потребна дозвола НАТО и сагласност српске локалне заједнице.

Он је објаснио и да нису питали Србе за улазак.

„Ја сматрам да на Косову нико други осим Срба није угрожен. Пошто не постоји случај да Срби угрожавају Албанце, постоје случајеви на дневном нивоу где Албанци угрожавају Србе и спречавају њихов повратак, краду им стоку и туку децу“, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија сагласна да Кфор чува све, али да то буде у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

„Замолио сам Јенса да уђе у наше ципеле, да погледа ствари из српског угла, упознао га са страховима људи на Косово и Метохију. Најважније је да будемо у контакту како бисмо сачували животе и мир у региону“, објаснио је Вучић.

Забринутост због повратка националистичке реторике у региону

Столтенберг је изразио забринутост због повратка на сцену националистичке реторике у региону.

„Не може Брисел да решава проблеме региона, може да помаже. Треба да их решавају људи који овде живе и зато позивам на мир и да се не враћамо националистичкој реторици“, рекао је Столтенберг. Он је додао да је важно да се подсетимо да је регион прошао дуг пут од времена ратова, сукоба и патњи деведесетих година претходног века.

„Не кажем да нема више проблема, тензија и изазова, али не тако давно ситуација је била много гора и опаснија, не само по људе у региону већ и за остатак Европе, јер нестабилност у овом региону је велики безбедносни ризик за целу Европу и НАТО“, рекао је генерални секретар НАТО који је, како је навео, присутан у региону са задатком да чува безбедност и мирно окружење.

Столтенберг је поздравио идеју о успостављању јединственог економског простора и интегрисању регионалног економског тржишта.

„Што више ту успете то је боље, не само за привреду већ и за безбедност, јер привредни и трговински односи стварају више поверења“, рекао је генерални секретар НАТО.

Столтенберг је одао признање Србији за остварени напредак и додао да има охрабрујућих знакова и кад је реч о економском расту у Србији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 8. 10. 2018)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

 1. “Даћемо све од себе”

  Наравнои и Косово и Метохију, и Прешево, ои Бујановац , и Медвеђу, и Рашку област , и Војводину … ма све што потраће од вас .

 2. Zašto su ovakvi otpadnici i paraziti na vlasti i dokle sa istima traje propast ?
  Pa odgovor je jednostavan jer postoje samo 3 razloga ;
  1.dokle god ima ljudi tipa ; gmizavaca , ljigavaca , lizoguzica , poltrona , prevaranata ,
  parazita i sl. otpadnika koji time profitiraju ,
  2. a uz prećutnu saglasnost svih onih koji nemaju hrabrosti ništa da preduzmu
  jer su kukavice , malodušni , ograničenog duha , inertni i neodlučni ,
  3. i naravno onih glupih i retardiranih koji su ubedjeni da je sve u redu i da nema boljeg a nisu svesni ni samih sebe !

  Koliko dugo traje mandat propasti ? pa sve dok ovaj procenat 1+ 2+3 zajedno ne padne ispod 50%
  Biračkog tela …

 3. IZDAJA ČISTA KAO SUZA!
  Samo da se ne zaboravi!
  Jašući non-stop na TV-u, Vučić je svojim non-stop lažima prikrivao zla sa kojima je uništio Srbiju i odveo je u potpunu propast. Danas je Srbija i izdata i opljačkana i rasprodata zemlja. Jednostavno potpuno uništena zemlja. Iz tih razloga on danas ne sme da oslobodi medije u toj nesrećnoj Srbiji. Tako sprečava bilo kakve debate o njegovoj izdaji, jer bi ga te debate odvele na doživotnu robiju. Ja ne znam iz kojih razloga Vučić nije svestan svojih postupaka, da je normalan on bi se sam odavno ubio. Sigurno se odlučio na ono što mu je jedino preostalo, da zlo brani oružjem. On će pre uči u građanski rat nego izaći pred lice pravde, da mu se sudi za sav kriminal koji je počinio srpskom narodu.
  On ima samo jednog neprijatelja istinu koja ga sustiže i ona će ga sama ubiti…

  Što se tiče Kosova tu nikakvih dilema nema.

  Vučić, Dačić i Đurić su glavni neimari koji su javno (pred našim očima) stvarali Kosovsku državu. Tu gradnju su im ometali Amfilohije Radović i pokojni Oliver Ivanović. Pošto su oni sređeni nastavljena je igra klikera sa Kosovom.

  Reče, Ivica Dačić Aleksandru Vučiću: “Gde ja stadoh ti produži”. Lati se izdajnik Vučić svog’ posla i odmah svojim potpisom izvrši predaju Kosova Albancima. Predaju je “izvršio” u Briselu dana: 30.juna 2015.g. u 22h. i 54m. To je ono veče kada se kako i sam reče (valjao) po podu. Albanci su čekali i znalački proslavili poklonjenu državu. Slavili su po celoj Evropi i celom Kosovu.
  Takođe pri stvaranju kosovske vlade, Vučić se obratio zbunjenim Srbima u K.Mitrovici rečima: “Mi ćemo priznati Kosovsku Vladu i ako vi ne uđete u nju”. To su doslovice njegove reči. Pa je ugurao SNS u koaliciju (čak i sa Haradinajem) da bi stvorili većinsku vladu Kosova.
  Dalje:
  Marko Djurić je stvorio carinu Jarinje. Tim povodom je pozvao začuđene Srbe da pređu preko onog mosta rečima: “Pređite ovamo ovo je most koji spaja”. Niko nije prešao, stajali su i krstili se od čuda…

  Od tog trenutka administrativna granica prema Kosovu postala je državna granica. I to su Albanci proslavili sečom šume sve do Pančićevog vrha na Kopaoniku. To su činjenice i to je istina. Sve ostalo je Vučićeva demagogija, licemerstvo, mimikrija i laž. Vučić je istovremeno povukao sa Kosova vojsku, miliciju, upravu, priznao kosovke isprave, dao pozivni broj i sve ostalo je uradio da bi Albancima stvorio potpunu državu. I to je istina, koje se mi dobro sećamo. Nismo mi sklerotični ni senilni, to se ne zaboravlja, to je bilo kao juče. Duša nas je bolela šta je Vučić radio i šta danas radi. Nismo mi krivi što nekome fale daske pa je sve to brzo “zaboravio”. Danas smo mi koji to dobro pamtimo i branimo Srbiju od Vučić fašisti i izdajnici. A izdajnik Vučić se deklariše kao patriota, samo ne dozvoljava nikakve diskusije na temi, temi njegove izdaje. Zatvorio se u TV-e kavez i preti svim dobrotvorima Srbije. Sećamo se mi i od kada moramo da pokazujemo i pasoš u Jarinju. I kad’ je stvorena ta granica. Povrh svega toga Vučić je u Briselu potpisao i obećao da će javno (sa šajkačama) do kraja 2018.god. i priznati kosovsku nezavisnost. Vidi se danas i kolika je ta žurba, jer ako zakasni slede mu javne sankcije, a već se govori o eliminaciji Vučića iz daljih pregovora. Po meni on nije trebao ništa ni da pregovara. Jer Kosovo niko ne može da nam otme sve dok ga mi lično ne predamo. Da bi izbegao kritiku njegovih nalogodavaca, Vučić se ustremio i usudio da obmane i ceo srpski narod. Traži od nas nedužnih i neobaveštenih da (stavimo palac) na njegovu ličnu izdaju Kosova. Koprcajući se u veleizdaji on ima podršku samo od koristoljubivih pljačkaša i izdajnika u Srbiji. Samo oni hoće i mogu da mu verifikuju i overe ovu veliku izdaju Srba…

  Što se tiče Srba na Kosovu oni su svesno žrtvovani i ostavljeni na milost i nemilost neprijatelju. Pa pitam: Ko će ih sada i kako braniti? Onaj koga Vučić brani taj je nagrabusio. Ali da znaju Srbi bilo šta o tom Briselskom sporazumu “Dobrica” bi odavno bio na banderi…

  Vučić proizvodi i stvara najteža krivična dela Srbima: Brisel, Sava Mala, Beograd na vodi, 40 tona zlata (nestalo u Bazelu), Kosovo, pljačka, rasprodaja Srbije, najniži standard, gušenje slobode, pretnje, izbeglice, zatire našu prošlost i istoriju, izdaje srpski nacionalni interes, ugrožava našu veru, stalno laže i stalno obmanjuje Srbe.
  Zbog ovolikog počinjenih krivičnih dela moraće da odgovaraju i svi nadležni ministri koji ovo nisu sprečili.
  Ako nisu mogli da spreče ova zla, onda su morali da podnesu ostavke. Nadam se da će ih oravda sve stići…

  IMAM JEDAN DOBAR PREDLOG!?
  Pozivam sve nadležne organe Srbije, da javno pred srpskom javnošću ispitaju sve moje navode u ovom tekstu, samo radi ISTINE. Znači da se sve uradi javno, pred živim svedocima, pred kamerama, postupno, uz činjenice i dokaze. I ukoliko se utvrdi da sam ja izneo laž, onda da me odmah streljaju, znači:

  “MIRNO!”, “NALEEVO!”, “PUŠKU NA GOTOVS!”, “PALI!”, “PUŠKU K’NOZI!”, “VOLJNO!”.

  Ali ako sam zneo istinu!? Zna se šta sledi!? Pobiti sve izdajnike uz strogo poštovanje hijerarhijskog reda odlučivanja u Srbiji. Ovo mora da obuhvati sve izdajnike i u Srbiji i na Kosovu. Na isti način postupiti sa svim pomagačima (medijima) koji su pomagali da se ovo zlo desi. Tom Bujoševiću staviti ne lisice nego okove kako nebi pobegao.

  Ja molim da se javno postupi po mom predlogu.

  IZVOLITE IZDAJNICI, PLJAČKAŠI I LAŽOVI. OVAKVO UNIŠETNJE SRBIJE NE MOŽE DA PROĐE NEKAŽNJENO! ŠTA STE MISLILI!?
  DA NEKO MOŽE OVOLIKO ZLA DA NAPRAVI A DA KRIVIČNO NE ODGOVARA, ONDA STE LUDI. SVI POČINIOCI MORAJU DA BUDU PROCESUIRANI I DA ODGOVARAJU!!!
  Ponavljam:
  “SRBIJA JE IZDATA, OPLJAČKANA I PRODATA ZEMLJA”. DA VIDIMO KO JE TO URADIO!?
  Za sve ovo postoje krivci i vreme je da se izvedu pred lice prave, da odgovaraju.

  P: Slavko Jakovljević
  iz Bogutovca.

 4. DIPLOMSKI RAD VUČIĆA

  Umesto da razvija Srbiju kao državu i da podiže standard naroda Vučić je radio i danas radi sasvim suprotno. On je samo uništavao Srbiju puni svoje džepove a narodu je stezao kaiš. To je jedan bahati političar koji sve što radi radi na štetu Srba, a ovde ću pomenuti samo izdaju Kosova. Samo još da pomenem da smo ovaj izdajnički film svi gledali.

  Mi Srbi dobro znamo da je Aleksandar Vučić trčao u Brisel da pregovara o statusu Kosova i Metohije. Kakav je političar najbolje govori njegov rezultat postignut u briselskim sporazumima, gde se jasno krije izdaja. Taj izmišljeni (hajde da se zabavljamo) problem Kosova Vučić je jednostavno rešio predajom i stvaranjem kosovske države. Naravno da ga niko nije bio po ušima da to uradi. Ali on mora sigurno robijati za izdaju Kosova. Dokaza za tu osudu ima na sve strane. Ali da se vratimo na Brisel…

  Tamo je (krišom) dobio i skriptu za njegov diplomski rad, a tema je bila: “Kosovo kao država”. Po povratku u Srbiju on je prionuo na rad i postupno ali “uspešno” je stvarao Kosovsku državu, i to od samog temelja pa sve do završetka. Kad je sve završio, zafalio mu je samo još da overi sav taj njegov trud i rad. I tu se našao u nerešivom problemu. Srbi stegli taj pečat i neće da mu dozvole da overi tu (njegovu) kosovsku državu. Kako je veći probio vremensku distancu počeo je da kuka svaki dan tražeći overu kako bi brzo otrčao u Brisel, i pohvalio se na uspešno ispunjenom zadatku. Međutim saznavši to Mer kera mu je odmah saopštila da je to sve ništavno bez tog pečata, ali pečata sa šajkačom.

  Tako naš dragi Vučić upade u ionako tešku psihičku depresiju i šizifreniju. To stanje potvrđuje ceo njegov dosadašnji rad. Gluposti i dalje ne prestaju i opet lupi: “Svi Srbi znaju da je Kosovo potpuno izgubljeno”, ali nereče da je on izgubio Kosovo a ne Srbi. Gde je bio i šta je radio opet ni reči. O Vučićevim obećanjima i potpisivanjima u Briselu Srbi neznaju ništa. To je “Pandorina kutija”, koja nesme da se otvori. Ali “Ide dan Vidovdan” kad će mo sve saznati, crni Vučiću!? Tad nećeš moći da lažeš!?…

  Što se tiče Albanaca oni su vrlo zadovoljni stvorenom državom i kažu: “Poklonu se zubi ne gledaju”. Oni sada mirno sede i skrštenih ruku i nogu i čekaju na srpskog izdajnika da sam overi taj svoj “Diplomski rad”.
  Vučić je jedan sumanuti, drski obmanjivač i lažov koji širi stalnu paniku i strah među Srbima. Zato i ne preza (to svi vidimo) da i sam prizna kosovsku nezavisnost. Potom će da kaže da je to srpski narod idlučio. To je ono: “Kad je bal nek’ je bal”.
  Stvorio je anarhiju kako bi bio u svemu i prvi i najjači. “On pali i žari”. Jedino srpski narod slabo pamti, to je narod (no kapito) pa i nije za žaljenje. Drugim rečima, lak je za TVe obradu i preradu jer je i lakoveran. Takvima ni Bog više ne pomaže…
  Bez obzira na sve Srbija je izdajom, pljačkom i rasprodajom potpuno uništena. Sada očekujem da izvršilac i svi njegovi pomagači ostatak života provedu na teškoj robiji…
  Šta se čeka???
  Toliko.

  P: Slavko Jakovljević
  iz Bogutovca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!