fbpx

Светски економски форум: Квалитет путева у Србији и БиХ најгори у региону

0
(0)

Статистика Светског економског форума у последњих осам година јасно показује да је Србија, када је реч о квалитету путне мреже, најлошије рангирана од свих држава у региону, с изузетком Босне и Херцеговине, пренео је Данас.

Последње истраживање, урађено за 2018. годину, показује да се Србија „закуцала“ за претпоследњу позицију у региону с које не може да се помери још од 2010. године, наводи лист.
Подаци показују да је од свих држава у окружењу путна мрежа најбоља у Хрватској која се налази на 19. месту на табели (која је рађена за 137 земаља у свету) са оценом 5,5. Словенија је рангирана на 51 месту са оценом 4,4, Црна Гора је на 88 позицији са 3,5 поена, Србија је тек 100 са оценом 3,2 а БиХ 109 са оценом 3.

Како пише Данас, стручна јавност у Србији сагласна је са оценама у извештају Светског економског форума и истиче да је основни разлог за такво стање неквалитетна изградња и лоше одржавање путева.

„Основни разлог због чега су путеви у Србији у лошем стању је то што их граде предузећа која нису квалификована за извођење тако захтевних грађевинских операција. Наиме, током својинске трансформације у приватне руке је прешао велики број локалних предузећа за одржавање путева широм Србије. Њихов приоритетни задатак пре приватизације је био да одржавају путеве у свом крају, а не да их граде. После приватизације те фирме су потпуно погрешно постали градиоци, али без потребних квалификација“, рекао је потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић је сагласан да су путеви у Србији у веома лошем стању и сматра да је један од основних разлога за то чињеница да је Србија била под санкцијама и бомбардовањем.

„Не треба заборавити да је део наше путне инфраструктуре био уништен, а након тога није обнављан и грађен оним темпом и интензитетом како је најављиван. Ствар се померила знатно набоље у последњих неколико година. У том периоду изградено је доста. Уговорени су и неки нови послови на даљој изградњи Коридора 11 што је веома значајно“, казао је Савић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највећи пад индустрије у Србији још од глобалне кризе

5 (1) Ако се индустријска производња и одржала у марту упркос увођењу ванредног стања половином …

ПРАВО СТАЊЕ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: И Вучићеви кредити ће једног дана стићи на наплату! (видео)

4.8 (6) У интервјуу за Правду и Хелм Каст проф. др Милан Беслаћ објашњава право …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *