Тајанствени свет старина

0
(0)

Као бакина шкриња у којој се чувају вредни и ретки предмети наслеђени с колена на колено, тако се на штандовима у Галерији ФЛУ-а, у Кнез Михаиловој улици, једни на друге наслањају стари предмети отргнути од зуба времена. Под овим кровом почео је целодневни Сајам старина и трајаће до 30. августа. Организатор је Друштво антиквара Србије, чији је председник Драган Мунћан.

Он се потрудио да на посебан начин опреми излог. У њега је ставио грамофон из 1900. године. Није му било тешко да за представљање пред нашом екипом расклопи ову „кутију” да бисмо добро осмотрили необичан механизам који производи звук. Романтика је истог тренутка оживела када је иглица окретањем ручке почела да се врти и плес је могао да почне као на подијуму. Пажњу страних туриста привукао је и део народне ношње стар један век, украшен срмом.

Колекционари су се интересовали за нумизматику, а рестауратори саветовали посетиоце како да заштите или поврате у живот дотрајале предмете. Меркали су се млинови за кафу, сатови, слике, сребрни есцајг, кристалне чиније, чешко стакло… Пребирало се по фото-албумима, листала послератна штампа…

Точак прохујалог времена овде се лако заврти, а радознали могу да чују и занимљиве приче о „биографији” предмета који ће, нема сумње, још да живе због љубави и посвећености колекционара.

Политика.рс

Фотографије Н. Марјановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шок у центру Београда: Засијала КУРЧИНА испред Скупштине (видео)

4.4 (22) Скулптура од жице налик на оне какве се могу видетити на новогодишњим украсима, …

Србија се гуши: Бор и Ваљево критични, Београд у црвеном

5 (6) Упркос померању граничних вредности за оцењивање квалитета ваздуха, према званичним подацима Агенције за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend