Србија

Град продаје плац у Блоку 43, а „бувљак” измешта код Кванташке пијаце

Оглашавањем продаје плаца површине 20.500 квадратних метара у новобеоградском Блоку 43 где се годинама налази Отворени тржни центар почело је одбројавање дана за селидбу „бувљака”. Он ће, како сазнаје „Политика”, бити премештен у близини Кванташке пијаце. То значи да остаје у Новом Београду, не сели се ни у Земун ни на Вождовац, како се претходне две године лицитирало, нити ће бити дислоциран на раскрсницу Јурија Гагарина и Др Ивана Рибара, локацију која је, додуше непотврђено, фигурирала као нова адреса „бувљака”.

Отворена тржница на садашњем месту може да буде најдуже две године јер у том року град, стоји у огласу Дирекције за грађевинско земљиште, има обавезу да је измести. Са тим послом Београд ће се у коштац  ухватити, како сазнајемо, најкасније крајем идуће године.

Следећег месеца, 15. августа, за када је заказана јавна лицитација парцеле од два хектара, могао би да буде познат инвеститор који ће у Блоку 43 да зида тржни центар и пословну зграду, односно објекте високе 100 и 65 метара, укупне површине 65.300 квадратних метара колико је предвиђено планом детаљне регулације. Дозвољени су и станови, а у том случају будући власник о свом трошку мора да изради урбанистички пројекат. Услов да развија ову локацију је да за 20.500 квадрата плати најмање 1,67 милијарди динара, односно 81.804 динара за квадратни метар, колики је почетни износ цене земљишта коју је проценио Секретаријат за јавне приходе града.

Продаја парцеле под објектима својеврстан је преседан Дирекције, а упућени у тржиште некретнина то не виде као отежавајућу околност будући да инвеститору који купи плац треба најмање још годину и по да прибави сву техничку документацију и добије грађевинску дозволу.

– Мало је вероватно да ће купац на том месту градити тржни центар јер је „Делта сити” у непосредној близини, а осим тога плац је мали да би се на њему нашао и тржни центар. Пре ће зидати станове и канцеларије – истиче познавалац прилика на тржишту некретнина.

Измештање отворене тржнице предвиђено је Генералним планом Београда, зато што ће на парцеле прекопута ње, површине 9,25 хектара у Блоку 42, из Савског амфитеатра бити пресељене „Ластина” и Београдска аутобуска станица. Купохоличари и јапији из Блока 43 пешачком пасарелом изнад Улице антифашистичке борбе стизаће до будуће „Ластине” и главне аутобуске станице у Блоку 42.

Д. Мучибабић Комплекс са 1.000 модерних тезги

Нови „бувљак” код Кванташке пијаце биће ритејл парк (малопродајни простор) са самопослугом и ресторанима. Тај модерни отворени тржни центар простираће се на 32.000 квадрата и у њему ће бити око 1.000 модерних тезги. Центар ће бити опасан такозваним зеленим зидом, а ритејл парк ће пресецати широке поплочане пешачке стазе, са високим и ниским растињем. У централном делу комплекса требало би да буде и наткривени трг са неколико ресторана и кафеа, а планиран је и паркинг са више од 200 места.

У Блоку 43 четврт века

Популарни „бувљак” отворен је 1994. године, а три године касније добио је више од 1.000 модерних тезги са сандуцима и велики број зиданих локала на ободу тржнице. Крајем деведесетих година у Отвореном тржном центру викендом се снабдевало око 300.000 људи из свих крајева Србије, а поједини су чак у набавку долазили организовано аутобусима, податак је објављен на сајту ЈКП „Пијаце”.

Највећи број продаваца запослених у Блоку 43 тргује одећом и обућом, а на „бувљаку” постоје и радње које нуде прехрамбене производе, пластичну галантерију, ауто-делове и опрему, техничку робу, посуђе и остало покућство. Данашњи изглед добио је 2010. године, када је пијачни плато реорганизован због изградње приступне саобраћајнице Савског моста.

Ако за две године што је последњи рок за селидбу „бувљак” буде измештан, биће то на његов 27. рођендан.

Политика.рс

Фото Р. Крстинић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!