fbpx

Тајни документ обавештајне службе БиХ (3): Централа терориста у Сарајеву

0
(0)

У поверљивом извештају Обавештајно-сигурносне агенције БиХ (ОСА) у којем је анализирана тајна операција шифрованог имена Платон, заведена у овој служби под бројем УР-04-429/09 као доказ појачаног рада иранских служби на простору Босне, истиче се и долазак Саједа Захидија званог Абу Амар и Кани Мухамад Бакера, заменика команданта ИРГЦ-а.

ОСА тврди да Абу Амар тренутно обавља дужност шефа одељења за Европу и Америку, у номенклатури иранске обавештајне службе означеног као Организација 11.000.

Ова организација броји укупно 40 људи и сви су по чину генерали и пуковници. Споменуто одељење је реактивирано после 11. септембра 2001. године, а босански обавештајци су открили да Организација 11.000 има и своју агентуру у Хрватској за коју је задужен извесни Хасан Таван.

„У БиХ је ангажовано увек 10 особа, с обзиром на то да је централа у Сарајеву задужена за читав Балкан. Према прикупљеним сазнањима Абу Амар је особа са изузетно радикалним ставовима, и са исказаном спремношћу за ликвидацијама. За време свог првог боравка у БиХ, он је од свога руководства тражио да ликвидира одређене челне људе из реда хрватског, бошњачког и српског народа, који по његовом мишљењу раде против иранских интереса.

Шеф одељења за едукацију Организације 11.000 је Мустафа Таџак. Обавештајни подаци босанске тајне службе тврде да је Таџак наколико пута боравио у овој земљи током рата, али и да је био командант кампа у Пазарићу за обуку АРБиХ.

„Осим ангажмана у БиХ, Таџак је за време рата на Косову био шеф ЉОДС-а за Косово. Интересантан податак који се веже за Таџака је тај што је био заробљен од стране Американаца који су га након 15 дана једноставно пустили“, стоји у овом извештају.

Хладнокрвни убица

Према подацима до којих је дошла Обавештајно-сигурносне агенције БиХ, Абу Амар је осветољубива и агресивна особа која се не клања нити иде у џамију, није флексибилан, хладнокрван је, а и за најмању сумњу убија. С тим у вези нека сазнања указују да је Амар организовао убиство лидера Курдистанске армије Касам Лулуа, који је ликвидиран у једном хотелу у Француској. Пре постављења у Одељењу 11.000 , Абу Амар је био шеф Одељења 9.000 (група за ликвидације и гушење дисидената) у којем периоду је наводно извршио више ликвидација“, наводи се у тајном извештају ОСА.

У активностима које су претходиле дочеку Абу Амара посебно се истакао извесни Муслем.

„За Муслема располажемо сазнањима да је био лични Амаров секретар и у БиХ је стигао као његова претходница. Муслем је за време свог боравка био смештен у објекту Алифаковац број 2, где се налазе и просторије ХО ‘Обнова’ и где је био и радно ангажован. Користио је телефон 061/366-397. Муслемов задатак је, између осталог, био у БиХ да уговори састанке за Абу Амара, а према нашим сазнањима и после његовог одласка, Муслем је известан период остао у БиХ.

Из наше земље отишао је крајем четвртог месеца, а на његово место је дошао Хосеин Сафари. За истог располажемо подацима да ће у нашој земљи остати наредна три месеца и обављаће функцију официра за везу у ХО Обнови. Хосеин Сафари је син генерала Сафарија, за којег располажемо подацима да је шеф ИРГЦ-а за Ирак.

Обучавао бошњачке студенте

„У склопу наведеног дошли смо до сазнања да је сигурносно интересантна особа Муџатаба Абаспор, ради у Амбасди Ирана БиХ у Сарајеву. Муџтаба спава у просторијама ХО Обнове и према расположивим подацима исти ради на вези. Муџтаба има око 35 година, ожењен, отац је двоје или троје деце, а у БиХ је стигао сам. Склон је женама и једном седмично иде у Хаџиће где рекреативно игра фудбал. У Ирану је радио као шеф и вођа студената пристиглих из БиХ. У Одељењу 11.000 обављао је дужност заменика шефа за едукацију“, пише у закључцима акције Платон.

Сутра – Тајни документ обавештајне службе БиХ (4): Из Босне прислушкивали целу Европу

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скандал у Словенији: „ФБИ истражује прање новца са Ираном, умешана и Србија?“

5 (1) Летелица америчке владе слетела је на аеродром “Јоже Пучник” у Словенији, а медији …

Нова љубљанска банка (купили нашу Комерцијалну банку) на удару ФБИ због прања прљавог иранског новца

5 (3) Летелица америчке владе слетела је на аеродром “Јоже Пучник” у Словенији, а медији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *