fbpx

Тајни преговори у Куманову, ко је све звао „Команданта Сокољија“

0
(0)

Серија тајних разговора вођа наоружане групе у Куманову и македонских званичника. Неуспешна мисија човека од поверења Алија Ахметија. И даље је нејасно шта су желели „Командант Сокољи“ и његова група. Полиција и даље тражи Сулејмана Османија.

Македонска министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска и шеф тајне полиције Сашо Мијалков су оставке поднели недуго после тајанственог састанка у једној западној амбасади, где су им, наводно, предочени докази о тајним разговорима њихових оперативаца са вођама наоружане групе у Куманову, пише портал Плусинфо

Оперативци македонске полиције, са или без знања Јанкуловске и Мијалкова, покушали су да „потплате“ команданте кумановске групе да напусте тај град, што је протумачено као „знак слабости па су борбе у Куманову настављене“.

Телефони комаданата у Куманову нису позивани само из Скопља, тврде албански портали у Македонији.

Наводно, лидер Демократске уније за интеграције и некадашњи командант албанских герилаца у Македонији, Али Ахмети је послао емисара да разговара са Самијем Укшинијем „Командантом Сокољијем“, али без значајнијих резултата.

Сами Ушкини "Командант Сокољи" после заробљавања у Куманову
Сами Ушкини „Командант Сокољи“ после заробљавања у Куманову

Ахмети је, у преговарачку мисију послао Садулаха Дуракуа, који је, као и 2005. године у Кондову, покушао да ситуацију среди без сукоба. „Командант Сокољи“ и припадници те групе, међутим, нису желели да га саслушају. Дураку тврди да није успео ни да сазна мотиве акције Сокољијеве групе.

Агим Краснићи је, 2005. године, неколико месеци „контролисао“ Кондово, место надомак Скопља, претећи да ће бомбардовати град. Краснићи се, на крају, предао, а због претњи је осуђен на шест година затвора.

Ахмети, који је добар део политичке стратегије последњих дана заснивао на посети албанског премијера Едија Раме и косовског министра спољних послова Хашима Тачија Тетову, мораће да смисли другачији приступ, пошто су Рама и Тачи „посету одложили“ за бољи тренутак.

Некадашњи командант ОНА, такође, до сада није коментарисао догађаје у Куманову, заузимање карауле Гошинце и бомбашки напад на седиђте ДУИ у Малој Речици код Тетова. О томе ће, најављено је из његове странке, у четвртак говорити на телевизији Алсат-М.

Саборци Алија Ахметија, попут Џезаира Шаћирија „Команданта Хоџе“ затражили су од Ахметија да напусти владу док „Командант Сокољи“ не буде пуштен на слободу.

Истовремено, македонска полиција потврдила је идентитете двојице погинулих вођа групе из Куманова, Мирсада Ндреџаја „Команданта НАТО“ и Бега Ризаја „Команданта Бегуа“.

И даље траје потрага за Сулејманом Османијем, ухапшеним током борби у Куманову, који је побегао пошто је одвео полицију до места на којем је било сакривено оружје из карауле Гошинце.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев син проводи време у друштву припадника кавачког клана који је НАРKО KЛАН ДРЖАВНОГ ВРХА ЦРНЕ ГОРЕ

4 (4) Један од лидера Демократског фронта и члан парламентарног Одбора за безбедност и одбрану …

Функционери напредњака нападају медије да прикрију да је Вучићев син седео са припадницима нарко мафије

0 (0) У донекле предвидивом маниру, дан након објављивања приче о томе да је новинарка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *