Талас поскупљења на јесен

0
(0)

Док статистика бележи пад цена од 0,5 одсто у јулу, новчаници већине грађана то негирају. До септембра стижу нови ценовници за сиреве, паштете, детерџенте, беби-кашице…

ЦЕНЕ су, према статистичарима, други месец заредом ове године прикочиле, али свакодневна поскупљења у продавницама све то демантују и показују да нас чека врела јесен. До краја августа и почетком септембра пристизаће нови ценовници за поједине врсте сирева, слаткиша, паштета, дечјих кашица, детерџената и омекшивача за веш… И то „тежи“ од два до 12 одсто.

Потрошачке цене у јулу, како показују подаци Републичког завода за статистику, су у минусу и то за 0,5 одсто. На јулску дефлацију утицали су ценовници хране и безалколних пића, који су прошлог месеца ослабили за 1,7 одсто. Најзаслужније је свакако поврће, које је према статистичарима, у јулу било 18,1 одсто јефтиније него претходног месеца, док је воће на тезгама било јефтиније за око 10 одсто.

– Очекивано, јефтинија сезонска понуда на зеленим пијацама дефинитивно је један од разлога укупних потрошачких цена – каже Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача. – Сезона, међутим, није једини узрок појефтињења, јер на ниже цене све више има утицаја и слаба продаја, односно све мања куповна моћ становништва. Али, и такозвана пузајућа поскупљења која мало по мало и те како могу рецимо на месечном нивоу да увећају ценовнике.

 СВЕ ЗАВИСИ ОД АГРАРА НАРОДНА банка Србије процењује да ће међугодишња инфлација и у наредним месецима наставити да пада. Све ће међутим, диктирати резултати пољопривредне сезоне и кретања цена хране. У НБС сматрају да ће брзина пада зависити и од резултата фискалне политике и ризика у појединим развијеним земљама и валутним зонама.

 И док су пијаце купцима давале колико-толико луфта, у продавницама их је опет сачекало поскупљење. Тог месеца повећане су цене за два до три-четири одсто за месо, млеко, шећер, минералне воде, сокове, кафу, сир, јаја, слаткише… У јулу је риба поскупела за 2,8 одсто, а врели дани нису отопили ни цене меса, које је за 1,4 одсто скупље него у јуну, посебно у категорији пилећег меса. Кафа, чај, какао, као и минерална вода, безалкохолна пића поскупели су за 1,8 одсто, вино је скупље 1,7, а шећер за један одсто…

Крај поскупљењима се, међутим ту не назире. И поред тога што су се овог лета произвођачи, добављачи и прометници већ у доброј мери испуцали са ценама, очекује нас нови талас поскупљења. Детерџенти за посуђе поскупеће за три одсто, омекшивачи за веш за пет до девет одсто, детерџент за веш за девет до 11 одсто. Почетком септембра поскупеће поједини сиреви за три одсто, па ће килограм качкаваља уместо 668 коштати 675 динара, неке месне прерађевине до девет одсто, па ће се пилеће и јетрене паштете плаћати скупље за око три динара. Потрошачи ће и наполитанке и какао-табле појединих кондиторских кућа плаћати скупље за око 10 одсто, односно скупље за четири до шест динара по комаду.

Ако се овоме дода листа производа и услуга, који су већ поскупели почетком августа, попут меса, павлаке, кућне хемије, слаткиша и телефонских услуга за око 10 одсто, јасно је да ће за потрошаче јесен бити паклено врућа.


ВОДА, СТРУЈА, ГАС

НАЈВЕЋИ пад цена у јулу, у односу на претходни месец, поред хране забележен је и у здравству за 1,1 одсто. Истовремено, прошлог месеца услуге „транспорта“, као и „образовања“ плаћали смо скупље за по 0,8 одсто, „ресторане и хотеле“ за 0,4 одсто, док је „становање, вода, електрична енергија, гас“ поскупео за 0,2 одсто.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Недимовићу, је л’ стварно не знаш каква је ситуација у ратарству?“

5 (3) Како је могуће да Бранислав Недимовић може да буде министар пољопривреде у влади …

Вучић наоружавао терористичку организацију Хезболах српским оружјем

4.7 (3) Европски тинк-тенк Мена воч открива документе са детаљима о куповини српског наоружања Катар …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *