Тамерлан Царнајев прошао америчку терористичку обуку у Грузији

0
(0)

Према извештајима пуковника главне управе департмана контраобавештајне службе МУП Грузије Григорија Чантурије, „Кавкаска фондација“ је заједно са фондацијом „Џејмстаун“ летом 2012. изводила активности и семинаре за младе Кавкасце, а на некима од њих био је и Тамерлан Царнајев
„За финансирање ове организације – од тренутка формирања организације до 1. јануара 2013. издвојено је 4,058 милиона ларија (око 2,027 млн евра)

КОЦКИЦЕ се полако слажу.

Разоткрило се да је старији терориста из Бостона – ликвидирани Тамерлан Царнајев – прошао обуку на семинарима у организацији специјалних служби Грузије у сарадњи са Американцима!

Утицајни московски дневни лист „Известија“ објавио је да поседује документе Департмана контраобавештајне службе МУП Грузије који потврђују да грузијска организација „Кавкаска фондација“, која сарађује са америчком некомерцијалном организацијом „Џејмстаун“ (чланом управног одбора ове НВО раније је био један од идеолога спољне политике САД Збигњев Бжежински), бавила се врбовањем становника Северног Кавказа за сарадњу у интересу Сједињених Држава и Грузије.

Према извештајима пуковника главне управе департмана контраобавештајне службе МУП Грузије Григорија Чантурије, упућеним министру спољних послова Ираклију Гарибашвилију, „Кавкаска фондација“ је заједно са фондацијом „Џејмстаун“ летом 2012. изводила активности и семинаре за младе Кавкасце, укључујући и одговарајући руски део територије. На некима од њих био је и Тамерлан Царнајев, који је боравио у Русији од јануара до јула 2012.

„Кавкаска фондација“, пише Чантурија, формирана је 7. новембра 2008., одмах након сукоба између Грузије и Осетије, а у циљу „контроле над процесима у Северно-Кавкаској регији“. Паралелно је у департману за контраобавештајну службу МУП Грузије била започета обавештајна операција под називом „Даријал“.

Основни циљ фондације било је врбовање младежи и интелигенције са Северног Кавказа ради подстцања нестабилности и екстремистских расположења у јужним областима Русије.

„За финансирање ове организације – од тренутка формирања организације до 1. јануара 2013. издвојено је 4,058 милиона ларија (око 2,027 млн евра), – пише у извештају Чантурије.

У документима се спомиње и рад „Кавкаске фондације“ у три граничне са Дагестаном регије Азербејџана – Белоканској, Закаталској и Кахској.

Осим тога пуковник контраобавештајне службе Тбилисија извештава да су специјалне службе Грузије у Чеченији преко „Кавкаске фондације“ и фонда „Џејмстаун“ проналазиле симпатизере Грузије које су позивале на различите манифестације под безазленим поводима.

На тим семинарима су врбовани Руси и припремани за терористичке нападе.

Заменик шефа независне некомерцијалне организације „Агенција за реализацију социјално-политичких иницијатива“ Илес Таријев, који прати Северно-Кавкаски федерални округ, оценио је да делатност „Кавкаске фондације“ изазива превише питања.

– Одакле Грузији која живи од кредита, средства за било какве фондације? – поставља питање овај стручњак. – Не искључујем да је фондација уствари филијала Стејт департмента на Северном Кавказу.

Шеф њујоршког представништва Института за демократију и сарадњу Андраник Миграњан, који је сазнао о „Кавкаској фонацији“ од „Известија“, сматра да се делатност организације -онако како је представљена у документима – потпуно уклапа у политику грузијских власти.

– Администрација Сакашвилија води антируску линију, – каже политолог.

Џејмстаунова фондација је у више наврата демонстрирала заинтересованост за Грузију и за стање ствари на руском Северном Кавказу. Фондација је 2007. одржала семинар „Будућност Ингушетије“ на којом су узели учешћа бивши герилци лидера чеченских побуњеника Аслана Масхадова.

У марту 2010. Џејмстаунова фондација се обратила у МОК са молбом да се Олимпијада не одржава у Сочију.

Политолози фондације су 2011. предвидели да ће Грузија у наредној години заузети једну од водећих улога на Кавказу и да ће представљати озбиљну конкуренцију Русији као „регионални лидер“.

 

Превела Марија Петрова

Факти

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Терористички напади на полицију широм САД (видео)

0 (0) Полицајац упуцан у главу у Лас Вегасу, полицајци рањени и у Сент Луису …

Срђан Ного: Ексклузивно о хапшењу Иранаца којима је Вучић штампао израелске пасоше! (видео)

4.7 (15) Погледајте како је владајући режим месије Вучића иранским агентима и терористичкој мрежи штампао …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend