Теби комуњаро на Цетињу изгледа треба 200.000 Срба па да видимо од чега си направљен!
фото: Ројтерс, Стево Васиљевић

Теби комуњаро на Цетињу изгледа треба 200.000 Срба па да видимо од чега си направљен!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић апеловао је да се не инсистира на устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, већ да се то обави у неком другом храму.

Ђукановић је оценио да је устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу дат непримерено велики значај у држави која је мултиверска, секуларна и европска и изразио наду да ће његов апел да се устоличење Јоаникија одржи ван Цетиња „чути и уважити они који треба да га уваже“.

„И данас сам на Цетињу да допринесем ономе што нам је међународни задатак. Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу“, рекао је Ђукановић на конференцији за новинаре током посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Подгорици.

Kако преносе подгоричке Вијести, он је додао да се „у дужем временском периоду из Србије, београдске Патријаршије, могло чути много непримерених речи на рачун Црне Горе и Црногораца“, које „нису могле бити доживљене другачије до као вређање“.

Те околности, по речима Ђукановића, допринеле су да устоличење добије много више политички карактер него што му припада и постане безбедносно осетљиво, а све то, како је додао, догађало се уз нескривено фалсификовање чињеница и историјских факата.

„Таква политика је довела до тога да се то у цетињској јавности тумачи као покушај срамоћења“, рекао је Ђукановић.

Навео је да у значајном делу јавности влада неразумевање за устоличње у Цетињском манастиру и да се такве ствари не могу обављати на силу што, како је нагласио, „морају да разумеју сви – нови митрополит, београдска Патријаршија и државни ауторитети у Србији и Црној Гори“.

„Због свега што сам казао, чини ми се једино реалним да упутим апел да није паметно инсистирати на устоличењу митрополита у Цетињу и Цетињском манастиру. Паметно је изместити догађај из Престонице и обавити га у неком од других храмова. Једино такав приступ би био добар залог за будућност“, рекао је Ђукановић.

Устоличење митрополита црногорско приморског Јоаникија планирано је за 5. септембар у Цетињском манастиру.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Почиње процедура опозива Мила Ђукановића у Скупштини Црне Горе

Почиње процедура опозива Мила Ђукановића у Скупштини Црне Горе

Уставни одбор Скупштине Црне Горе разматраће у среду предлог за покретање поступка за утврђивање да …

Милановићу, знаш ли колико ти тона кокаина уђе преко хрватских лука у ЕУ?

Милановићу, знаш ли колико ти тона кокаина уђе преко хрватских лука у ЕУ?

Председник Црне Горе Мило Ђукановић стигао је данас у званичну посету Хрватској на позив председника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *