fbpx

Текући рачун све скупљи

0
(0)

Месечно одржавање рачуна у појединим банкама скупље и до 50 динара. НБС ће до краја марта објавити имена банака које су прекршиле Закон о заштити корисника финансијских услуга

ПОЈЕДИНЕ банке повећале су месечно одржавање текућих рачуна и до 50 динара. Пензионерима је вођење текућег рачуна повећано са 80 на 95 динара, а запосленима са 250 на 300 динара. Неке банке су обавестиле клијенте, али има и оних које су заборавиле ову обавезу, а грађани су сазнали из месечног извода.

Према новом Закону о заштити корисника финансијских услуга, банке су у обавези да за сваку промену било да је реч о подизању или спуштању накнаде, обавесте клијента 15 дана пре примене нове тарифе. Такође, мора да се нагласи да ли је накнада фиксна или променљива и у складу са којим условима се мења.

Накнада за одржавање текућег рачуна креће се од 80 до 700 динара, зависно од пакета услуга који се одабере. Основни, најчешће садржи вођење текућег рачуна, електрон картицу којом се подиже новац или плаћају роба или услуге и обавештење путем СМС. Месечно за ову услугу потребно је издвојити од 80 до 130 динара.

Пакети рачуна су знатно скупљи и садрже разне услуге, од коришћења кредитних картица, кредита, до електронског плаћања. Њихова цена је од 200 до 700 динара. Највећи број грађана користи основни модел вођења рачуна и пакете од 200 до 400 динара.

 КАЗНЕ Народна банка Србије требало би да до краја месеца да објави имена банака које су у претходном периоду прекршиле Закон о заштити корисника финансијских услуга. Одступање од овог прописа повлачи за собом казне које се крећу од 500.000 до два милиона динара.

 Осим одржавања текућег рачуна, постоји још трошкова, као што је извод. Сваког месеца може да се добије један бесплатно на кућу, али сваки следећи се наплаћује 50 динара. 

Месечна накнада за слање на кућну адресу, потврде о обављеним електронским плаћањима по захтеву клијента је 40 динара. Већина банака које издају чекове, сваку ову бланкету наплате од пет до десет динара.

Због тога, грађани када бирају банку у којој ће отворити текући рачун потребно је да обрате пажњу на све трошкове које ова услуга обухвата.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каквим ли лудајама тебе кљукају?! Која бре економија и шта ти уопште знаш о економији коју су УНИШТИО!

5 (2) У првом кварталу ове године, Србија је најбрже растућа економија Европе, изјавио је …

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

5 (2) Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *