fbpx

Терористи ће тек нагрнути у Европу

0
(0)

Долазак новог избегличког таласа из Африке изазвао би промену верске слике Европе и био би кључна оперативна подршка терористичким организацијама на Западном Балкану, каже стручњак за безбедност Џевад Галијашевић.

Око 15 милиона људи из Африке спремно је да до 2020. године крене пут Европе, наводи се у документу аустријске војне тајне службе у чији је садржај имао увид немачки „Билд“. Уколико би се та прогноза остварила, био би то знатно већи „избеглички талас“ од актуелног.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже за Спутњик да је аустријска Савезна управа за заштиту уставног поретка озбиљна институција и да се њихове процене морају узети озбиљно.

– Можда је рок који су дали у документу предуг и то би се могло обистинити пуно брже него што се очекује – каже Галијашевић и додаје да би то могло да представља још већи безбедносни изазов за Стари континент, укључујући и Србију и државе региона.

Главни окидач новог мигрантског таласа из Африке било је рушење Либије, која је била „велики Кинески зид“, односно велика брана Европи и Медитерану од таквих процеса, сматра Галијашевић и подсећа да је Гадафи више користио своју војску да посредује у сукобима у Чаду, Нигеру, Конгу и Судану, него што је бранио свој режим у Триполију или Бенгазију.

Рушење Гадафија у ствари је последњи окидач који може покренути овај талас. Свакако, први окидач је био подела Судана, односно прављење две државе, од којих је једној дозвољено да се исламски радикализује, а да, истовремено, остану гранични спорови између два Судана“, каже саговорник Спутњика.

Ко је све то покренуо?

Као један од могуц́их „окидача“ будућег избегличког таласа, он наводи подељену Нигерију у којој нема Гадафијевих трупа које би посредовале између муслимана и хришћана, уз снажно деловање Боко харама који је прихватио да буде војно-политичка структура ИД.

 

Он сматра да би евентуални будући мигрантски талас бити далеко значајнији од овог у којем у Европу долазе избеглице из Ирака, Сирије и Авганистана. А такав хаос у најави, враћа нас на кључна питања: ко је то покренуо и откуда такве информације аустријској служби?

– То и јесу покренуле западне владе, пре свега америчка, британска, немачка и француска и логично је да је Аустрија, као најмања земља у том ланцу, бринући о себи, евидентирала ту чињеницу и указала на ту могућност која ју је уплашила. Свакако треба озбиљно узети у обзир те податке и процене – сматра Галијашевић.

Према његовим речима, такав силовит мигрантски талас, у којем би биле затворене границе Турске, изазвао би директан удар на западне земље – Шпанију, Италију или Грчку, која је „рањива мета у смислу западног утицаја“.

– Долазак таквог таласа изазвао би промену верске слике саме Европе и био би кључна оперативна подршка терористичким организацијама на Западном Балкану. Многи терористи би легално нашли место на тлу Косова, БиХ и Албаније, а видимо да се на подручју таквих држава које теже потпуној исламизацији верски таласи не сматрају безбедносно ризичним, него се кроз одређено филтрирање прихватају и даје се им се подршка – истиче Галијашевиц́.

То би угрозило безбедност целог континента, а поготово оних простора који су и даље национално мешовити и у којима локални муслимани пружају подршку том таласу, закључио је Галијашевић.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Амбасадор Малте у Финској рекао да је Меркел остварила Хитлеров сан о контроли над Европом

5 (1) * Замит ТАБОНА рекао: „Ангела Меркел остварила Хитлеров сан о контроли Европе. Пре …

Границе затворене, радна места угашена: Шта ће стотине хиљада грађана који су се вратили у Србију

4.2 (5) Већина од 400.000 грађана Србије који раде у иностранству, принудно се вратило у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *